Jony Ive volt az, aki az elmúlt évtizedekben minden jelentős Apple-termék arculatát meghatározta. A legendás designer saját céget alapít, de szoros viszonyban marad Cupertinóval.

Bár Jony Ive (a képen balra) neve nem annyira közismert, mint Steve Jobsé, Steve Wozniaké, sőt talán a céget jelenleg irányító Tim Cookot is többen tudják beazonosítani, ám az Apple főtervezőjének tehetsége és munkája elengedhetetlen volt abban, hogy a csőd szélén táncoló vállalatból mára a világ egyik legértékesebb cége legyen.

Úgy megy, hogy marad

A távozásáról szóló sajtóközlemény siet leszögezni, hogy a szakember ugyan idén elhagyja a céget, ám frissen induló új vállalkozásának első számú ügyfele lesz az Apple. A hivatalosan 2020-ban elinduló LoveFrom természetesen designnal foglalkozik majd és nem kizárólag Cupertino megrendeléseire akar építeni. Úgy hírlik, Ive viszi magával az Apple-höz 2014-ben csatlakozó ausztrál designert, Marc Newsont is.

Tim Cook elbocsátó szavaiban természetesen méltatja a terület kiválóságát, megemlítve párat a nevéhez fűződő projektekből. Ilyen volt az 1998-as, élénk színeivel az akkori szürkeségből kitűnő iMac G3, a vállalatot rakétaszerű növekedésre állító iPhone, vagy éppen a nemrégiben befejezett céges központ, az Apple Park. Utóbbi kialakításáért ugyan egy épitésziroda volt felelős, de az alkalmazott megoldások Ive ötleteit és elképzeléseit is magukon hordozzák.
 

iMac G3: egy a sok formabontó megoldás közül


A design csapatot két alelnök fogja eztán össze: az ipari tervezésért felelős Evans Hankey, illetve a felhasználói interfész kigondolásával megbízott Alan Dye. Mindketten az Apple operatív igazgatójának, Jeff Williamsnek jelentenek majd. A sajtóközleményben megnyilatkozik a távozó Ive is, akit természetesen meg van győződve róla, hogy a lehető legjobb kezekbe kerül a téma.

Még gombócból is sok

A váltás konkrét indokáról nem lehet sokat tudni, de minden bizonnyal közrejátszott benne, hogy Ive több mint 30 évet töltött már az Apple-nél, így valószínűleg csábította a lehetőség, hogy valami újba kezdjen. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Ive az utóbbi időben már némileg háttérbe vonult, napi vezetői feladatok helyett inkább különböző kisebb mellékes projekteken dolgozott. Nevéhez kötődik például egy csúcskategóriás Leica kamera designja, de tervezett díszek nélküli karácsonyfát és negyed millió dolláros, jótékony célra készült gyémántgyűrűt is. A még mindig csak 52 éves brit szakembert több szakmai elismerés és tiszteletbeli doktori cím megszerzése mellett hazájában lovaggá is ütötték.

A befektetők mindenesetre nem aggódták túl a dolgot, hiszen a cég papírjai a hír nyilvánosságra kerülését követően csak minimálisan, mintegy egy százalékot estek. Igaz, ez egy akkora vállalat esetében, mint amekkora az Apple így is 9 milliárd dollárnyi mínuszt jelent a cégértékelésben.

Közösség & HR

27 ezer nem csupán gombócból, de kormányzati appból is sok

Indonézia elnökének elege lett abból, hogy az országos, regionális és helyi szervezetek, hatóságok nyakló nélkül fejlesztik a különböző, egymást sokszor átfedő alkalmazásokat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.