A vállalat terveiről szóló találgatásokat egy fejlesztő cég felvásárlása erősítette meg.

Az Apple kiterjesztett valósággal (AR) kapcsolatos hardveres terveiről hosszú ideje spekulálnak, a Bloomberg például már tavaly arról írt, hogy a vállalat állítólag 2020-ra tervezi egy saját AR-headset piacra dobását – ezt a társaság természetesen nem kommentálta. Sokkal többet most sem tudunk a dolgoról, a Reuters ma reggeli beszámolója azonban ugyanezt a vonalat erősíti: az Apple a hírügynökségnek már meg is erősítette, hogy megállapodott egy AR-szemüvegbe való lencséket (hivatalosan: 3D és GRIN optikai technológiákat) fejlesztő cég felvásárlásáról.

A 2012 óta működő, coloradói központú Akonia Holographics eredetileg holografikus adattárolási megoldásokban utazott, a fókuszt csak később tette át az AR-szemüvegekhez fejlesztett kijelzőkre. Ezek az eszközök újabb szintre emelik az AR mai értelmezését, vagyis a képernyőkön megjelenő kameraképekre húzott virtuális rétegeket: a nehézsúlyú techvállalatok és a specializált startupok egyaránt azon versenyeznek, hogy a digitális információt átlátszó lencsékre vetítsék, méghozzá a felhasználó számára is kényelmes és megfizethető megoldások formájában.

A sikert egy hétköznapi szemüveg hozza majd

Nem meglepő, hogy az ilyen termékek fejlesztésének során a kristálytiszta, vékony és könnyű optikai kijelzők megalkotása a legnagyobb kihívás, amelyek egy hagyományos szemüveg paramétereivel rendelkeznek, megfelelő képet adnak a kültéri használathoz is, ráadásul olyan áron küldhetők tömeggyártásba, hogy azzal az átlagos pénztárcával rendelkező felhasználókat is meg lehessen célozni. A jelenleg elérhető termékek éppenséggel nem ilyenek: sötétített lencsével rendelkeznek, beltéri használatra valók, és simán elkérik értük egy használt autó árát.

Az Akonia viszont a saját közlése szerint olyan technológiával rendelezik, amely már valóban lehetővé teszi a vékony, transzparens, élénk és világos színeket megjelenítő, széles látómezejű AR lencsék gyártását. A cég szabadalmi portfóliója egyébként több mint kétszáz elemből áll, köztük a holografikus rendszerektől a speciális anyagokig – mindez pedig most az Apple-höz kerül, a tranzakció anyagi vonatkozásainak részletezése nélkül. A reuters szerint egyébként az előzetes megállapodást már az év elején megköthették, az Akonia ugyanis az elmúlt fél évben szokatlanul nagy csendben működött.

Az Apple a maga részéről soha nem erőltette a nagyszabású cégfelvásárlásokat, amelyekre egyébként régóta meglennének a forrásai. A mostani akvizícióval kapcsolatban is csak azt közölték a hírügynökséggel, hogy felvásárlási stratégiájuknak megfelelően időről időre kisebb vállalkozásokat szippantanak fel, a felvásárlások célját és a megszerzett technológiákkal való terveiket pedig nem szokták senkinek az orrára kötni. Ezt most sem tették meg. Az elemzők viszont már régóta spekulálnak rajta, hogy az Apple mit tervez a következő nagy dobásának, vagyis az iPhone elsőprő sikerét követően mi lehet az a termék, amivel a társaság a következő évtizedben is biztosítaná vezető piaci pozícióit és elképesztő nyereségességét.

Konzumer tech

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.