A hétvégén tárgyalt egymással a két ország elnöke, és a megbeszélések eredménye egy kis időnyerés lett. A három hónapos tűzszünetért cserébe Kína többek között felülvizsgálja a kútba esett NXP-felvásárlást.

Úgy tűnik, elmarad a tavasz óta egyre jobban eszkalálódó vámháború januárra esedékes újabb hulláma. Az Egyesült Államok és Kína első számú embere a hétvégi G20 találkozón ült asztalhoz. Donald Trump szavaival élve hihetetlen(ül jó) megállapodás született. Kínai részről óvatosabban fogalmaztak, annak örülve, hogy nem fokozódik tovább a két ország közötti gazdasági feszültség.

Márciusig kitalálják

A megbeszélés eredményeképpen Trump mégsem emeli januártól 25 százalékra nagyjából 200 milliárd dollár értékű kínai importáru vámtarifáját. Hszi Csin-ping (Xi Jinping) elnök ezzel párhuzamosan azt ígérte, hogy a kínai fél nyitottnak mutatkozik az idén hatósági jóváhagyás hiányában meghiúsult Qualcomm-NXP ügylet újbóli megvizsgálására. A megállapodás részeként a távol-keleti ország "nagyon jelentős" bevásárlást ígér Amerikában elsősorban ipari, mezőgazdasági és energetikai termékek tekintetében.

A vámok megemelése egyelőre nem került le teljesen az asztalról. A felek 90 napot adtak egymásnak, hogy az elsősorban amerikai részről felmerült problémás témákat (kibertámadások, nem kívánt technológiai transzfer, szellemi tulajdon jogtalan használata stb.) tisztázzák. Amennyiben ezek nem járnának sikerrel, akkor életbe léphet a gazdasági háború következő szintje.

Utóbbi többek között az Apple-t is nagyon érzékenyen érintené. A cupertinói óriásvállalat elnöke nem is rejtette véka alá véleményét, miszerint Trump elnök intézkedései nem Kínának, hanem az Egyesült Államoknak, és végső soron az amerikai fogyasztókra nézve lenne káros.  

Tavasz óta repkednek a milliárdok

Miközben az USA korábbi elnöke, Barack Obama még a két ország közötti kereskedelmi akadályok lebontásán dolgozott, Trump ezzel homlokegyenest eltérő stratégiát követ. A regnáló vezető márciusban indított offenzívát, mert tarthatatlannak ítélte a helyzetet, hogy Kína korlátozásokkal engedi csak be saját piacára a külföldi vállalatokat, és előírja a tudástranszfert számukra, azaz szellemi tulajdonjogaik kvázi lemondására kényszeríti őket. Emellett az is problémát jelent az amerikaiaknak, hogy a távol-keleti országban állami szintű támogatást élvez az ipari és a bizalmas üzleti információk megszerzésére irányuló kémkedés.

Ezt követően több körben újabb és újabb kategóriákra vetettek ki rendkívül magas, 25 százalékos vámot, amire a kínai fél is protekcionista intézkedéseket hozott hasonló értékű amerikai árut érintve. A jelenleg nagyjából 200 milliárd dollárnyi kereskedelmet érintő gazdasági háborúban a januárra belengetett újabb kör komoly szintlépést jelentett volna, hiszen megkétszereződött volna a vámmal büntetett termékek értéke. Miközben az elemzések többsége szerint ez az egész senkinek nem tesz jót, és könnyen lehet, hogy a visszájára sül el az amerikai keménykedés.

A technológiai szektor, különösen a fogyasztói termékek eddig viszonylag olcsón megúszták, ám a Trump-adminisztráció év elejére tervezett új vámcsomagja már egyértelmű kihatással lett volna például az iPhone készülékek árazására is. Annyi biztos, hogy egyelőre csak ezért nem kell a boltokba rohannia az amerikai vásárlóknak, hiszen márciusig tűzszünet lesz érvényben.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.