A hétvégén tárgyalt egymással a két ország elnöke, és a megbeszélések eredménye egy kis időnyerés lett. A három hónapos tűzszünetért cserébe Kína többek között felülvizsgálja a kútba esett NXP-felvásárlást.

Úgy tűnik, elmarad a tavasz óta egyre jobban eszkalálódó vámháború januárra esedékes újabb hulláma. Az Egyesült Államok és Kína első számú embere a hétvégi G20 találkozón ült asztalhoz. Donald Trump szavaival élve hihetetlen(ül jó) megállapodás született. Kínai részről óvatosabban fogalmaztak, annak örülve, hogy nem fokozódik tovább a két ország közötti gazdasági feszültség.

Márciusig kitalálják

A megbeszélés eredményeképpen Trump mégsem emeli januártól 25 százalékra nagyjából 200 milliárd dollár értékű kínai importáru vámtarifáját. Hszi Csin-ping (Xi Jinping) elnök ezzel párhuzamosan azt ígérte, hogy a kínai fél nyitottnak mutatkozik az idén hatósági jóváhagyás hiányában meghiúsult Qualcomm-NXP ügylet újbóli megvizsgálására. A megállapodás részeként a távol-keleti ország "nagyon jelentős" bevásárlást ígér Amerikában elsősorban ipari, mezőgazdasági és energetikai termékek tekintetében.

A vámok megemelése egyelőre nem került le teljesen az asztalról. A felek 90 napot adtak egymásnak, hogy az elsősorban amerikai részről felmerült problémás témákat (kibertámadások, nem kívánt technológiai transzfer, szellemi tulajdon jogtalan használata stb.) tisztázzák. Amennyiben ezek nem járnának sikerrel, akkor életbe léphet a gazdasági háború következő szintje.

Utóbbi többek között az Apple-t is nagyon érzékenyen érintené. A cupertinói óriásvállalat elnöke nem is rejtette véka alá véleményét, miszerint Trump elnök intézkedései nem Kínának, hanem az Egyesült Államoknak, és végső soron az amerikai fogyasztókra nézve lenne káros.  

Tavasz óta repkednek a milliárdok

Miközben az USA korábbi elnöke, Barack Obama még a két ország közötti kereskedelmi akadályok lebontásán dolgozott, Trump ezzel homlokegyenest eltérő stratégiát követ. A regnáló vezető márciusban indított offenzívát, mert tarthatatlannak ítélte a helyzetet, hogy Kína korlátozásokkal engedi csak be saját piacára a külföldi vállalatokat, és előírja a tudástranszfert számukra, azaz szellemi tulajdonjogaik kvázi lemondására kényszeríti őket. Emellett az is problémát jelent az amerikaiaknak, hogy a távol-keleti országban állami szintű támogatást élvez az ipari és a bizalmas üzleti információk megszerzésére irányuló kémkedés.

Ezt követően több körben újabb és újabb kategóriákra vetettek ki rendkívül magas, 25 százalékos vámot, amire a kínai fél is protekcionista intézkedéseket hozott hasonló értékű amerikai árut érintve. A jelenleg nagyjából 200 milliárd dollárnyi kereskedelmet érintő gazdasági háborúban a januárra belengetett újabb kör komoly szintlépést jelentett volna, hiszen megkétszereződött volna a vámmal büntetett termékek értéke. Miközben az elemzések többsége szerint ez az egész senkinek nem tesz jót, és könnyen lehet, hogy a visszájára sül el az amerikai keménykedés.

A technológiai szektor, különösen a fogyasztói termékek eddig viszonylag olcsón megúszták, ám a Trump-adminisztráció év elejére tervezett új vámcsomagja már egyértelmű kihatással lett volna például az iPhone készülékek árazására is. Annyi biztos, hogy egyelőre csak ezért nem kell a boltokba rohannia az amerikai vásárlóknak, hiszen márciusig tűzszünet lesz érvényben.

Piaci hírek

A társkeresés és a ruhavásárlás is forradalom előtt áll

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.