Az 1996-ban megalkotott Information Technology Agreement kiterjesztése a két ország között a világkereskedelmre is nagy hatással lesz.
Hirdetés
 

Az már biztos, hogy nem távozik üres kézzel Barack Obama Kínából. Az USA elnökének látogatása alatt ugyanis bejelentették, hogy a két ország jelentősen kibővíti a vámmentességet élvező technológiai termékek körét.

Szabad út a technológiának

Az információtechnológiai termékek forgalmának élénkítését célzó, úgynevezett Information Technology Agreement (ITA) még 1996-ban született a genfi Kereskedelmi Világszervezet (WTO) bábáskodása mellett. Az eredetileg csatlakozó 29 ország vállalta, hogy az akkor definiált informatikai eszközökre nem vetnek ki vámot, illetve fokozatosan lebontják a fennálló korlátozásokat. Az 1997 elején életbe lépő egyezmény felett azonban eljárt az idő, és a technológiai fejlődéséből születő újfajta árukat már nem fedte le. Ezért volt szükség az egyébként már két éve folyó tárgyalásokra a vámmentes kategória bővítéséről. 

A jelenleg elérhető információk alapján a két ország megállapodása több mint 200 termékkategória kereskedelmét fogja olcsóbbá tenni. Ezek közé tartoznak többek között a fejlett orvosi műszerek, a GPS eszközök,  a játékkonzolok, a (közelebbről nem meghatározott) szoftverek és az új generációs félvezetők is.

Mintaként szolgálhat

Az amerikai megnyilatkozásokból kiderül, hogy itt nem szándékoznak megállni, és a WTO-nál szeretnék elérni, hogy a mostani megállapodás mintájára bővítsék az ITA által érintett termékportfóliót. Ha ezt sikerülne tető alá hozni, azzal elejét vennék az olyan ügyeknek, mint például az USA és az EU között 2008-ban kipattant, majd évekig húzódó vita. Ennek lényege az volt, hogy az új termékekre (multifunkciós nyomtatók, LCD monitorok, beltéri egységek) az EU vámot vetett ki, miközben az amerikaiak szerint ezeknek is az egyezmény hatálya alatt lett volna a helye.

Nyilvánvaló, hogy a világ jelenlegi legnagyobb gazdasága és a növekedési kilátások tekintetében éllovas Kína közötti megállapodás önmagában is nagyon komoly globális hatással jár, amit csak fokozhatna, ha valóban sikerülne ezt a teljes ITA-ra kiterjeszteni. A fejlesztésekben lemaradó, így kevesebbet exportáló és több importra szoruló Európa azonban nem biztos, hogy tárt karokkal fogadja majd a felvetést.

Piaci hírek

Az Excel miatt változik az emberi gének jelölése

Az autocorrect funkció mostanra őrölte fel a tudósok türelmét, és inkább saját nevezéktanukat módosítják, mint hogy a program egyfolytában dátummá alakítsa az egyes jelöléseket.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.