Fekete hétfőt hozott a tőzsdén a processzorgyártóknak az a befektetői félelem, hogy az amerikai elnök által szorgalmazott kereskedelmi szigorítások a visszájára sülnek el.
Hirdetés
 

Tegnap durván megtépték több amerikai csipgyártó papírjait. A hátterben egyértelműen az USA és Kína között egyre jobban élesedő kereskedelmi háború áll. A Donald Trump által büszkén bejelentett védővámokkal elvben pont az ottani piacokat és mukahelyeket szeretnék jobb helyzetbe hozni, ám például a technológiai szektorban a helyzet ennél sokkal összetettebb, így nem kizárt, hogy az ellenkezőjét érik el az intézkedésekkel. (De például az ikonikus amerikai márka, a Harley Davidson esetében sem az történik, amit az USA elnöke és tanácsadói megálmodtak.)

Megnyomták a pánikgombot

A délutáni kereskedés során az Intel, a Micron Technology és az Nvidia részvényei egyaránt legalább 4 százalékot estek, a Philadelphia Semiconductor Index pedig 3,7 százalékos mínuszban zárt, ami több hónapos negatív rekordnak számít. A befektetőket az idegesíti, hogy egyre újabb öltetek merülnek fel a vámháború kiszélesítésére, és ezek között bőséggel találni olyat, amely nagy kockázatot rejt a félvezetőipar amerikai képviselőinek.

Ezen a területen azért különösen kényes téma a kereskedelmi korlátozások szigorítása, mert a szegmens a globális együttműködésre épül. Például az S&P 500-as listán szereplő csipgyártók esetében átlag a forgalom negyede hozható közvetlen kapcsolatba Kínával - állítja a Reuters

A legtöbb szállító erős gyártókapacitással rendelkezik az ázsiai régióban, beleértve például Tajvant és Dél-Koreát, de még azoknál a cégeknél is nagy a nemzetközi faktor, amelyek amerikai gyárakkal bírnak. Az Intel, a Micron Technologies és a Texas Instruments is végeztet tesztelési, összeszerelési feladatokat Mexikótól Malájzián át Vietnámig egy sor külföldi partnerrel. Az ott elkészült alkatrészek aztán Kínában landolnak, ahol különböző termékekbe kerülnek, amelyeket viszont a védővámok miatt nehezebben lehet értékesíteni.

Ötletből nincs hiány
 
Bár az amerikai kormányzat keménykedése leginkább Kínát célozza, azért az EU sem marad ki a "jóból". A büntetővámok bevezetése viszont ellenlépéseket indít el, ami a teljes világgazdaság teljesítményére kihat. Nem túl biztató, hogy a július 6-án életbe lépő, nagyjából 34 milliárd dollárnyi kínai árut érintő intézkedéseket hamarosan újabbak követhetik. Utóbbiakkal akár 450 milliárdra is nőhet azon távol-keleti termékek értéke, amelyeket érint a szigorodó feltételrendszer.

De nem csak a vámok az egyetlen fegyvernem ebben a közdelemben. Az amerikai pénzügyminisztérium legutóbbi ötlete szerint a 25 százaléknál nagyobb kínai tulajdonban lévő cégek esetében megakadályoznák, hogy azok amerikai technológiai vállalatokat vásároljanak fel, vagy szerezzenek jelentős részesedést. És ugyan a ZTE végül komoly engedmények árán ki tudta húzni a nyakát a hurokból, de a technológiai transzfer akadályozása továbbra is napirenden van. Az exportkorlátozások most belengetett esetleges szigorítása pedig önmagában elég volt arra, hogy az S&P 500 index közel 2 százalékot essen tegnap.

Piaci hírek

A kivándorlás miatt inoghat meg a brit innovációs gazdaság

Egy brit-német kutatás kimutatta: a 2016-os Brexit-szavazás után a tehetségek hosszú tömött sorokban hagyták el Nagy-Britanniát.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.