Fekete hétfőt hozott a tőzsdén a processzorgyártóknak az a befektetői félelem, hogy az amerikai elnök által szorgalmazott kereskedelmi szigorítások a visszájára sülnek el.

Tegnap durván megtépték több amerikai csipgyártó papírjait. A hátterben egyértelműen az USA és Kína között egyre jobban élesedő kereskedelmi háború áll. A Donald Trump által büszkén bejelentett védővámokkal elvben pont az ottani piacokat és mukahelyeket szeretnék jobb helyzetbe hozni, ám például a technológiai szektorban a helyzet ennél sokkal összetettebb, így nem kizárt, hogy az ellenkezőjét érik el az intézkedésekkel. (De például az ikonikus amerikai márka, a Harley Davidson esetében sem az történik, amit az USA elnöke és tanácsadói megálmodtak.)

Megnyomták a pánikgombot

A délutáni kereskedés során az Intel, a Micron Technology és az Nvidia részvényei egyaránt legalább 4 százalékot estek, a Philadelphia Semiconductor Index pedig 3,7 százalékos mínuszban zárt, ami több hónapos negatív rekordnak számít. A befektetőket az idegesíti, hogy egyre újabb öltetek merülnek fel a vámháború kiszélesítésére, és ezek között bőséggel találni olyat, amely nagy kockázatot rejt a félvezetőipar amerikai képviselőinek.

Ezen a területen azért különösen kényes téma a kereskedelmi korlátozások szigorítása, mert a szegmens a globális együttműködésre épül. Például az S&P 500-as listán szereplő csipgyártók esetében átlag a forgalom negyede hozható közvetlen kapcsolatba Kínával - állítja a Reuters

A legtöbb szállító erős gyártókapacitással rendelkezik az ázsiai régióban, beleértve például Tajvant és Dél-Koreát, de még azoknál a cégeknél is nagy a nemzetközi faktor, amelyek amerikai gyárakkal bírnak. Az Intel, a Micron Technologies és a Texas Instruments is végeztet tesztelési, összeszerelési feladatokat Mexikótól Malájzián át Vietnámig egy sor külföldi partnerrel. Az ott elkészült alkatrészek aztán Kínában landolnak, ahol különböző termékekbe kerülnek, amelyeket viszont a védővámok miatt nehezebben lehet értékesíteni.

Ötletből nincs hiány
 
Bár az amerikai kormányzat keménykedése leginkább Kínát célozza, azért az EU sem marad ki a "jóból". A büntetővámok bevezetése viszont ellenlépéseket indít el, ami a teljes világgazdaság teljesítményére kihat. Nem túl biztató, hogy a július 6-án életbe lépő, nagyjából 34 milliárd dollárnyi kínai árut érintő intézkedéseket hamarosan újabbak követhetik. Utóbbiakkal akár 450 milliárdra is nőhet azon távol-keleti termékek értéke, amelyeket érint a szigorodó feltételrendszer.

De nem csak a vámok az egyetlen fegyvernem ebben a közdelemben. Az amerikai pénzügyminisztérium legutóbbi ötlete szerint a 25 százaléknál nagyobb kínai tulajdonban lévő cégek esetében megakadályoznák, hogy azok amerikai technológiai vállalatokat vásároljanak fel, vagy szerezzenek jelentős részesedést. És ugyan a ZTE végül komoly engedmények árán ki tudta húzni a nyakát a hurokból, de a technológiai transzfer akadályozása továbbra is napirenden van. Az exportkorlátozások most belengetett esetleges szigorítása pedig önmagában elég volt arra, hogy az S&P 500 index közel 2 százalékot essen tegnap.

Piaci hírek

Az Amazon csatát nyert a luxusmárkák ellen

Az Európai Unió Bíróságának állásfoglalása szerint az online kereskedelmi platformok üzemeltetői azzal még nem sértenek meg semmilyen szabályt, ha jóhiszeműen raktározzák vagy kiszállítják a kereskedelmi partnereik által jogsértő módon kezelt termékeket.
 
Hirdetés

Balasys – jóval több mint egy disztribútor

A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.