Az amerikai elnök egy interjúban lengette be azt a 10 százalékos vámtarifát, ami komolyan betehet az Apple így is méregdrága eszközeinek.
Hirdetés
 

Az idei november nem az Apple hónapja. A vállalat a befektetők körében csalódást keltő negyedéves szállítási adatok mellett azt is bejelentette, hogy a továbbiakban nem hozza nyilvánosságra az értékesített készülékek darabszámát. Ezzel párhuzamosan a társaság több fontos beszállítója – köztük a tajvani Foxconn – is a megrendelések visszaesésére figyelmeztetett, amiből a piac nem meglepő módon az iPhone-ok iránti kereslet további csökkenését olvasta ki.

Bár az Apple nyereségességével egyelőre nincs probléma, sőt a vállalat negyedévről negyedévre sorra dönti a rekordokat, az eladott eszközök darabszáma és a profit közti olló egyre nagyobbra nyílik: a cég úgy keres egyre többet, hogy eközben a szállítások volumene az iPhone-t és más termékeket tekintve is stagnál, ha éppen nem csökken. Ebből az következik, hogy az eredmények elsősorban az áremeléseknek köszönhetők, amit viszont nem tűnik hosszú távon is működő stratégiának.

A befektetők bizalma is látványosan csökken, amit jól mutat, hogy az Apple augusztus elején még több mint 1000 milliárd dolláros cégértékkel dicsekedhetett, ez azonban néhány hónap alatt elolvadt, és pillanatnyilag 828 milliárd dolláron áll – vagyis a vállalat részvényei november végére majdnem ugyanarra a 175 dollár körüli szintre álltak be, mint ahol a 2018-as évet kezdték. Ebben a helyzetben jött Donald Trump hétfői nyilatkozata, ami annyira hiányzott az Apple-nek, mint a hanyattesés.

Minden a kínaiakon múlik (?)

Az amerikai elnök a The Wall Street Journal interjújában arról a lehetőségről beszélt, hogy az iPhone-t és más konzumer elektronikai termékeket érintő, 10 (vagy akár a januártól tervezett 25) százalékos vámot vezethetnek be a Kínából behozott eszközökre. Trump a héten esedékes G20-as csúcs előtt figyelmeztetett rá, hogy megegyezés hiányában akár az összes kínai importra kiveti az új terheket, ami az eddigi 200 milliárdos tétel mellett újabb 267 milliárd dollárnyi árut érintene.

Az Apple legfontosabb gyártmányait, így az iPhone-t és az iPad-et nem érintették korábban több lépcsőben bevezetett vámok, az új kilátások azonban az így is túlfeszített árazás további emelésére kényszerítené a céget. Ezzel kapcsolatban Trump a WSJ-nek azt mondta, hogy szerinte az amerikai fogyasztók simán lenyelik a 10 százalékos importvámot és az ebből következő áremeléseket, ami más piaci szereplők esetében akár igaz is lehet, de az Apple-t különösen érzékenyen érintené.

Az elemzők szerint a fogyasztók árérzékenysége már nem feltétlenül teszi lehetővé, hogy az így is 800 dollár körüli átlagos eladási áron kínált iPhone-ok tovább dráguljanak – nem véletlen, hogy az Apple részvényeinek árfolyama az interjú megjelenését követően azonnal további másfél százalékkal gyengült a zárás utáni kereskedésben. Amerikai-kínai megállapodást nem sokan várnak a mostani G20-as találkozótól, ugyanis az amerikaiak tisztességes versenyt (tehát a kínai piacokhoz való hozzáférést) és a szellemi tulajdon tiszteletben tartását követelik.

Ez valójában amerikai termék

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook már korábban kifejtette, hogy nem ért egyet az új importvámokkal, amelyek szerinte nem Kínát, hanem egy az egyben az amerikai fogyasztókat terhelik. Érdemes persze megjegyezni, hogy az USA és Kína újkeletű kereskedelmi háborúja az Apple retorikáját is megváltoztatta: korábban még azt magyarázták, hogy a kínai szakmai készségek előnyösebbek a számukra, újabban viszont azt bizonygatják, hogy az iPhone egyáltalán nem külföldi gyártmány.

Ennek alapja az lenne, hogy az okostelefon bizonyos komponensei, mint amilyen az üveg borítás, valóban az Egyesült Államokban készülnek, hogy aztán az összeszereléshez Kínába szállítsák azokat. Cook az elmúlt két évben négyszemközt és más technológiai vezetők társaságában is többször találkozott az elnökkel, de a jelek szerint ebben a tekintetben nem ért el eredményeket. Ahogy annak idején írtuk, Trump már 2016 elején arról beszélt, hogy az Apple-t rá kell kényszeríteni: "ebben az országban kezdje gyártani a rohadt számítógépeit meg a többi cuccát, és ne más országokban".

A jóból egyébként másoknak is kijutott a WSJ riportja alapján. Trump a hazai gyárbezárásokra készülő General Motorsnak például azt üzente, hogy inkább új üzemeket kellene nyitnia, és "rossz emberrel szórakoznak". Az elnök elsztorizta, hogy beszélt a GM vezérigazgatójával, akinek állítólag elmondta: reméli, hogy az ohiói gyár nem marad bezárva túl hosszú ideig, mert ha igen, akkor a vállalat benne találja magát a lecsóban.

Piaci hírek

Megint kiderült, hogy a Facebook minek nézi a felhasználóit

Lassan már hírértéke sincs a dolognak, de a NYT riportja szerint a közösségi hálózat még a júzerek privát üzeneteit is eladta.
 
A nyilvános felhőmegoldással szembeni aggályok az elmúlt néhány évben folyamatosan fókuszban voltak, de az on-premise megoldások sem tökéletesek. Mit válasszunk?

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

Így mond all-int a Cisco, ha infrastruktúrát készít

A hiperkonvergens infrastruktúrák úgy biztosítják a felhő gyorsaságát és rugalmasságát, hogy a bizalmas adatokat nem kell külső szolgáltatóra bízni. A Cisco Hyperflex all-in-one megoldásába pedig már multi-cloud platformok is integrálhatók.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.