Az OpenAI dolgozóinak több mint 95 százaléka írta alá tegnap az igazgatótanácsnak címzett ultimátumot. Ennek dacára a cég két társalapítóját pénteken elmozdító testület nem látszik meghátrálni.

Az utóbbi napokban szinte semmi másról nem szólnak az informatikai világról beszámoló hírek, mint a ChatGPT-vel pillanatok alatt világhíressé vált OpenAI vezetésében kialakult kaotikus állapotokról.

Sok mellékszálat kihagyva a történet eddig röviden az, hogy az igazgatótanács pénteken bizalomhiányra hivatkozva menesztette a céget alapító és mostanáig vezető Sam Altmant, illetve elmozdította igazgatótanácsi elnöki pozíciójából egy másik társalapítót. Greg Brockman ezt követően maga döntött úgy, hoogy elhagyja a vállalatot. A lépés miatt hatalmas felfordulás támadt cégen belül és kívül is. Egy ideig még az sem tűnt kizártnak, hogy Altman visszatér a vállalat élére, ám vasárnap este maga a Microsoft vezetője, Satya Nadella közölte, hogy a szakember Redmondba szerződik, és egy külön neki kialakított egység élén folytatja a munkát. Hétfőre pedig az is kiderült, hogy a pénteken az OpenAI ideiglenes vezetőjének kinevezett Mira Muratit a Twitch társalapítója és korábbi vezetője, Emmett Shear váltja a(z ideiglenes) vezérigazgatói székben.

Egyedül maradhatnak a hajón

Minderre érkezett hétfőn az a nyílt levél, amelyet a dolgozók címeztek az OpenAI vezetőváltását kezdeményező négyfős igazgatótanácsnak. Ebből teljesen egyértelműen kirajzolódott, hogy a munkatársak Altman mellett állnak, és amennyiben az igazgatótanács nem vonja vissza döntését, és nem mond le testületileg, akkor potenciálisan kiüresedik a cég, mivel az aláírók készek a Microsofthoz követni korábbi vezérüket. (A levélben egyéként konkrétan szerepel, hogy Redmond erre garanciát adott az OpenAI jelenlegi dolgozóinak.)

 

 

A hírek kezdetben arról szóltak, hogy a 770 fős OpenAI több mint 500 munkatársa írta alá a petíciót, ám ez a szám a nap végére 747-re nőtt, azaz tényleg szinte mindenki az igazgatótanács ellen fordult. Beleértve magát az igazgatótanácsot is, pontosabban annak egynegyedét. Az egyetlen belső tag, a vállalatot másik két társával megalapító Ilya Sutskever ugyanis hétfőre "átállt", és nyilvánosan kért bocsánatot azért, hogy hozzájárult a pénteken történtekhez. De az aláírók között van az egyetlen hétvégére ideiglenes vezérigazgatóvá váló Murati, továbbá gyakorlatilag az összes jelentős pozíciót betöltő menedzser.

Ha még ez nem lenne elég, a cégbe jelentős tőkét invesztáló befektetők sem tapsolnak örömükben a történtek láttán. Egyikük-másikuk pedig egészen konkrét módon fejezte ki rosszallását. A hírek szerint egyesek jogi lépésekkel próbálhatják eltéríteni a céget az igazgatónács által követett, nem túl biztató úttól. Vinod Khosla, az OpenAI egyik korai befektetője pedig már hétfő délután távozásra szólította fel az aznap kinevezett Sheart, "mielőtt ő lesz a vállalat egyetlen munkatársa".

Hogy a helyzet még kacifántosabb legyen, az OpenAI-ban tapasztalható káoszt természetesen többen megpróbálják a maguk javára fordítani. A Salesforce-ot irányító Marc Benioff például a közösségi médiában igyekezett MI-szakembereket toborozni cégéhez azzal a felkiáltással, hogy az OpenAI kutatói egyenesen neki küldjék az önéletrajzukat, ő pedig simán ad nekik annyi fizetést, mint amennyit a ChatGPT-t fejlesztő, múlt hét csütörtökön még nagyjából 90 millárd dollárra taksált startupnál kaptak. Hasonló manőverekbe kezdett az Inflection AI alapítója is: a DeepMind megszületésénél is bábáskodó, de az MI-céget elhagyó Mustafa Suleyman bejegyzését ugyan azzal kezdte, hogy "nagyon szomorú" a hétvége történései miatt, de ha már így alakult, beszámolt startupja aktuális eredményeiről, és felkínálta a csatlakozás lehetőségét.

Nem süllyedünk, csak direkt merülünk!

A fentiek azonban még mindig nem tűnnek elegendőnek ahhoz, hogy az igazgatótanács megmaradt három tagja visszavonulót fújjon. A Financial Times kedd délelőtti értesülései szerint ugyanis a trió "továbbra is eltökélt és készen áll arra, hogy tesztelje a dolgozók felmondási hajlandóságát". Mindezt a lap egy olyan személytől tudja, akinek "közvetlen ismeretei vannak a személyzet és az igazgatótanács igazgatói közötti tárgyalásokról".

Más kérdés, hogy ha a dolgozók tényleg beváltják fenyegetésüket, akkor nem nagyon marad kit és mit igazgatnia a hitelét vesztett, teljesen elszigetelődő testületnek.

Közösség & HR

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.