Az igazgatótanács pénteken menesztette a ChatGPT-vel világhírűvé vált cég két legfontosabb emberét, ám alig egy nappal később már arról szóltak a hírek, hogy lehetséges, hogy mindent visszacsinálnak, és inkább ők mondanak le.

Egy lassacskán már 100 milliárd dollár körüli értékre taksált vállalathoz képest meglehetősen furcsa dolgok történnek az OpenAI legfelsőbb menedzsmentjében. A dolog azzal indult múlt hét pénteken, hogy kiderült, az igazgatótanács váratlanul és azonnali hatállyal menesztette a társalapító Sam Altmant, aki 2020 óta vezérigazgatóként irányította a ChatGPT-t fejlesztő vállalatot. Altman eltávolítása mellett a cég másik társalapítóját, Greg Brockmant is elmozdították az igazgatótanácsban betöltött elnöki pozíciójából, aki ezt követően úgy döntött, inkább elhagyja a vállalatot.

Exodus

A történtek látszólag teljesen váratlanul érték az érintett MI-szakembereket, akik oroszlánrészt vállaltak eddig abban, hogy az OpenAI olyan magasra kapaszkodott, ahová kevés startupnak sikerül feljutnia. A pénteki eseményeket követően ráadásul folyamatosan bővült az a névsor, amelyen az Altman kirúgása miatt távozó értékes munkatársak szerepeltek. Így tett például Jakub Pachocki kutatási igazgató, a hangzatos Head of Preparedness pozíciót betöltő Aleksander Madry, illetve Szymon Sidor vezető kutató is.

A helyzetet mindenesetre a világ élelmesebb fele megpróbálta azon melegében a maga javára fordítani. Franciaország digitális fejlesztéséért felelős minisztere például az X-en közzétett bejegyzésében invitálta meg Altmant és tehetséges csapatát azzal, hogy országa tárt karokkal várja őket.

Mindezzel párhuzamosan olyan információk kaptak szárnyra a neten, miszerint a távozó kulcsemberek egy új vállalat kötelékében folytathatják a munkát. Bizonyos sajtóbeszámolók szerint ugyanakkor Altman a cégalapítási tervét már kirúgása előtt felvázolta befektetőknek, ami némileg megmagyarázhatja miért sikerült ilyen viharosra a múlt péntek az OpenAI vezetőségénél.

Mindent vissza?

A fentieket azonban akár mind zárójelbe is lehet tenni, amennyiben az a történetszál fonódik tovább, amely szerint az igazgatótanács akár totális visszavonulót is fújhat az ügyben. A pénteki döntés miatt a testületre zúduló nyomás ugyanis a jelek szerint oda vezetett, hogy hétvégén már Altman és társai visszahelyezéséről zajlottak tárgyalások.

Az ügyről beszámoló Verge egy Altmanhoz közeli forrásra hivatkozva arról írt, hogy az igazgatótanáccsal elvben már meg is született az egyezség arról, hogy a testület lemond, a távozó vezetők pedig visszatérnek, ám később újra képlékenyebbé vált a helyzet, mivel az igazgatótanács nem lépett az előre kitűzött határidőig.

Az tehát még mindig nem világos, hogy alakul a történet vége, de az biztos, hogy máris elkezdhetik írni a sztorit bemutató Netflix-sorozat forgatókönyvét.

Közösség & HR

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.