Az OpenAI igazgatótanácsa pénteken azonnali hatállyal bocsátotta el a társalapító Sam Altmant, aki 2020 óta vezérigazgatóként irányította a ChatGPT-t fejlesztő vállalatot.

Az OpenAI igazgatótanácsa pénteken menesztette a társaság vezérigazgatóját, Sam Altmant, aki az utóbbi időben a generatív mesterséges intelligencia első számú és ugyanannyira ellentmondásos reklámarcának számított. A tanács közleménye szerint a döntés egy felülvizsgálati folyamat következménye, amelynek értelmében Altman nem volt következetesen őszinte a vezetőséggel folytatott kommunikációjában, ez pedig akadályozta feladatainak megfelelő ellátásában. Az OpenAI blogján közzétett bejelentés a részletekbe nem megy bele ezzel kapcsolatban, de kiderül belőle, hogy távozik a cégtől Greg Brockman, az OpenAI elnöke és társalapítója is, akit az igazgatótanács elnöki posztjáról mozdítottak el az MI-startup irányításában kialakult káoszra hivatkozva.

A döntés a jelek szerint az érintett vezetőket is meglepetésként érte. Brockman a Twitter/X-en nem sokkal később arról írt, hogy még ők is csak találgatják, mi történt pontosan, hozzátéve, hogy "hamarosan még nagyobb dolgok következnek" – számolt be róla a Reuters. Altman ugyancsak későbbre ígért tájékoztatást az új helyzetről, meghatározó élménynek nevezve a közös munkát az OpenAI-nál dolgozó tehetséges emberekkel. A jelenleg négyfős igazgatótanácsban három olyan független igazgató van, aki nem rendelkezik részesedéssel az OpenAI-ban, a negyedik pedig a cég egyik vezető MI-tudósa. Az ideiglenes vezérigazgatói feladatokat a technológiai vezérigazgató-helyettes, Mira Murati veszi át, de a bejelentés alapján a tanács már belefogott Altman utódjának keresésébe.

Ehhez már túl komoly az OpenAI üzlete?

Murati péntek délután egy rendkívüli megbeszélésen igyekezett megnyugtatni az OpenAI alkalmazottait, kiemelve, hogy az OpenAI partnersége a Microsofttal stabil marad, és Satya Nadella vezérigazgató bizalmát fejezte ki a ChatGPT-t fejlesztő startup iránt. Ebben egyelőre nem is lehet sok választása, tekintettel a több mint 10 milliárd dolláros befektetésre és a Microsoft all-in MI-stratégiájára. A vállalat oldalán megjelent rövid közleményében Nadella az OpenAI-jal kötött hosszú távú megállapodásról ír, míg a kommentárok azt boncolgatják, hogy a sikerkovácsnak tartott Altman eltűnése rövid távon lerontja majd az OpenAI tőkebevonási lehetőségeit, ettől pedig a Microsoft kontrolljának erősödése várható a formálisan is 80-90 milliárd dollárra értékelt társaság felett.

A mostani felfordulás egyébként nem az első a 2015-ben indult OpenAI történetében. Annak idején Elon Musk is a non-profit szervezetként indult OpenAI társalapítói között volt, de 2018-ban viharos körülmények között távozott annak irányításából, 2020-ban pedig fontos szakemberei hagyták ott az OpenAI-t, hogy megalapítsák annak egyik legmagasabban jegyzett versenytársát, az Anthropic nevű MI-fejlesztő céget. Bár kívülről nézve nem voltak jelei az OpenAI igazgatótanácsával való súrlódásnak, Altman nyilvános megszólalásai mindig is véleményesek voltak: miközben ijesztőnek nevezte az MI gyors és szabályozatlan fejlődését, sőt saját bevallása szerint hasznos holmik felhalmozásával készül egy világvégeszerű eseményre, az OpenAI vezetőjeként egy pillanatra sem vette le a lábát a gázról.

Közösség & HR

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.