Az OpenAI igazgatótanácsa pénteken azonnali hatállyal bocsátotta el a társalapító Sam Altmant, aki 2020 óta vezérigazgatóként irányította a ChatGPT-t fejlesztő vállalatot.

Az OpenAI igazgatótanácsa pénteken menesztette a társaság vezérigazgatóját, Sam Altmant, aki az utóbbi időben a generatív mesterséges intelligencia első számú és ugyanannyira ellentmondásos reklámarcának számított. A tanács közleménye szerint a döntés egy felülvizsgálati folyamat következménye, amelynek értelmében Altman nem volt következetesen őszinte a vezetőséggel folytatott kommunikációjában, ez pedig akadályozta feladatainak megfelelő ellátásában. Az OpenAI blogján közzétett bejelentés a részletekbe nem megy bele ezzel kapcsolatban, de kiderül belőle, hogy távozik a cégtől Greg Brockman, az OpenAI elnöke és társalapítója is, akit az igazgatótanács elnöki posztjáról mozdítottak el az MI-startup irányításában kialakult káoszra hivatkozva.

A döntés a jelek szerint az érintett vezetőket is meglepetésként érte. Brockman a Twitter/X-en nem sokkal később arról írt, hogy még ők is csak találgatják, mi történt pontosan, hozzátéve, hogy "hamarosan még nagyobb dolgok következnek" – számolt be róla a Reuters. Altman ugyancsak későbbre ígért tájékoztatást az új helyzetről, meghatározó élménynek nevezve a közös munkát az OpenAI-nál dolgozó tehetséges emberekkel. A jelenleg négyfős igazgatótanácsban három olyan független igazgató van, aki nem rendelkezik részesedéssel az OpenAI-ban, a negyedik pedig a cég egyik vezető MI-tudósa. Az ideiglenes vezérigazgatói feladatokat a technológiai vezérigazgató-helyettes, Mira Murati veszi át, de a bejelentés alapján a tanács már belefogott Altman utódjának keresésébe.

Ehhez már túl komoly az OpenAI üzlete?

Murati péntek délután egy rendkívüli megbeszélésen igyekezett megnyugtatni az OpenAI alkalmazottait, kiemelve, hogy az OpenAI partnersége a Microsofttal stabil marad, és Satya Nadella vezérigazgató bizalmát fejezte ki a ChatGPT-t fejlesztő startup iránt. Ebben egyelőre nem is lehet sok választása, tekintettel a több mint 10 milliárd dolláros befektetésre és a Microsoft all-in MI-stratégiájára. A vállalat oldalán megjelent rövid közleményében Nadella az OpenAI-jal kötött hosszú távú megállapodásról ír, míg a kommentárok azt boncolgatják, hogy a sikerkovácsnak tartott Altman eltűnése rövid távon lerontja majd az OpenAI tőkebevonási lehetőségeit, ettől pedig a Microsoft kontrolljának erősödése várható a formálisan is 80-90 milliárd dollárra értékelt társaság felett.

A mostani felfordulás egyébként nem az első a 2015-ben indult OpenAI történetében. Annak idején Elon Musk is a non-profit szervezetként indult OpenAI társalapítói között volt, de 2018-ban viharos körülmények között távozott annak irányításából, 2020-ban pedig fontos szakemberei hagyták ott az OpenAI-t, hogy megalapítsák annak egyik legmagasabban jegyzett versenytársát, az Anthropic nevű MI-fejlesztő céget. Bár kívülről nézve nem voltak jelei az OpenAI igazgatótanácsával való súrlódásnak, Altman nyilvános megszólalásai mindig is véleményesek voltak: miközben ijesztőnek nevezte az MI gyors és szabályozatlan fejlődését, sőt saját bevallása szerint hasznos holmik felhalmozásával készül egy világvégeszerű eseményre, az OpenAI vezetőjeként egy pillanatra sem vette le a lábát a gázról.

Közösség & HR

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.