A kritikusok szerint persze érdemesebb lenne az MI hétköznapi, de valódi hatásairól beszélni, amelyek szabályozásától a for-profit fejlesztők jobban félnek, mint a világvégétől.

"Azt hiszem, hogy nem állunk még készen, azt hiszem, hogy nem tudjuk, mit csinálunk, és azt hiszem, hogy mindannyian meghalunk" - foglalta össze mesterséges intelligenciával kapcsolatos nézeteit Eliezer Yudkowsky a Bloomberg AI IRL sorozatának múlt heti epizódjában. Az amerikai MI-teoretikus, aki döntéselmélettel és etikával foglalkozó művei mellett a "barátságos mesterséges intelligenciával" kapcsolatos ötleteiről ismert, szélsőséges és egyesek szerint provokatív álláspontot képvisel, amelynek értelmében az MI fejlesztésének elkerülhetetlen eredménye lenne az emberiség kihalása.

A vészterhes jóslatok egyre divatosabbá válnak az iparág fejlődésével, és újabban már az iparág üzleti és szakmai vezetői közül is voltak, akik például ideiglenes moratóriumra szólítottak fel az OpenAI ChatGPT-jét működtető legújabb modell, a GPT-4 képességein túlmutató kutatásokban. Yudkowsky viszont azok közé tartozik, akik évtizedek óta képviselnek ehhez hasonló álláspontot, most pedig megerősíti, hogy "nagyjából fogalmunk sincs, mi történik a GPT-4-ben. Szerinte vannak elméleteink, de nem tudjuk érdemben vizsgálni a törtszámok hatalmas mátrixait, a velük végzett műveleteket és azok jelentését.

Nem mindegy, hogy miért vészmadárkodik valaki

A Futurism beszámolója ezzel kapcsolatban Sasha Luccionit, a Hugging Face kutatóját is idézi, aki úgy látja, az ilyen figyelmeztetések ma már dominálják a mesterséges intelligenciáról szóló diskurzust, és az érdekelt cégek is csak olajat öntenek a tűzre, hogy kibújjanak felelősségk alól. Ugyanis az egzisztenciális kockázatok lebegtetése elvonja a figyelmet a fejlesztők elszámoltathatóságáról az MI közvetlenebb, de viszonylag hétköznapi következményeit illetően. Ez aktuálisan olyasmit jelent, mint az ipari szintű plágium, az emberi munkahelyek elvesztése vagy a technológia hatalmas környezeti lábnyoma.

Erre természetesen az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a kézenfekvő példa, aki saját bevallása szerint is fegyverek, gázmaszkok, gyógyszerek és akkumulátorok felhalmozásával készül egy világvégeszerű eseményre, és egyfolytában az MI veszélyeire figyelmeztet, miközben már dollármilliárdokért tapossa a gázt a GPT-4 fejlesztésében. Yudkowsky ezzel szemben olyan mechanizmusok tervezését javasolja, amelyek a kezdetektől fogva "barátságosra" tervezett rendszereket segédfunkciókkal látják el, figyelembe véve a tervezők tévedhetőségét és a kiegyensúlyozva a modellek tanulásával járó változásokat is.

A teljes beszélgetés a Bloomberg Originals csatornáján tekinthető meg »

Cloud & big data

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.