Egy amerikai szenátor már be is nyújtott erről egy törvényjavaslatot, melynek apropóját a Snapchat egy funkciója, a Snapstreaks adta.

Egy Snapchat-funkció, a Snapstreak adta az ötletet egy amerikai szenátornak, hogy törvényjavaslatot nyújtson be a közösségi oldalaktól való függőség terjedésének megfékezésére. Amióta az okostelefonok elterjedtek, egyre gyakoribb téma mind a telefonfüggőség, de még inkább a telefonokon futó socialmedia-alkalmazások káros hatása. Bár a törvényjavaslat apropóját a a Snapchat adta, ha átmegy a törvényhozáson, egyes kitételei minden közösségimédia-alkalmazás működését befolyásolják. Ha átmegy…

Nem kérdés, függővé akarnak tenni

Azt talán nem is kell különösebben magyarázni, hogy a közösségi platformok elemi érdeke, hogy minél több időt töltsünk rajtuk, és minél több tevékenységünket bonyolítsuk rajtuk keresztül. Ebből termelődnek rólunk azok a személyes adatok, amikből aztán Zuckerberg és társai betegre kereshetik magukat. Éppen ezért minden el is követnek azért, hogy függővé váljunk. Teszik ezt annak ellenére, hogy már jó ideje nagyon is tisztában vannak azzal – tekintve, hogy kutatják a témát –, hogy ez a függőség nagyon is káros. Mint azt a Facebook egy belső kutatása már pár éve megállapította, a közösségi hálózatra történő gyakori és/vagy folyamatos csatlakozás érzelmi és mentális károkat okozhat.

A Snapchat is beletartozik ebbe a sorba. Mivel a Snap Inc. is akkor keres sokat, ha nagyon aktívak a felhasználói, a speciális üzenőprogram még a gemigfikációt is beveti, hogy rávegye a felhasználókat a napi szintű aktivitásra. Ezzel operál a Snapstreak is, amely arra próbálja ösztönözni a felhasználóit, hogy 24 óránként legalább egyszer lépjenek kapcsolatba barátaikkal a Snapchaten keresztül. A funkció megjeníti azoknak az egymás követő napoknak a számát, melyeken a felhasználó folyamatosan küldött üzeneteket, képeket egy másik felhasználónak. Ha azonban kihagy 24 órát, akkor ez eltűnik. Bármilyen meglepő, ez sokakra, elsősorban az ilyen alkalmazásokat amúgy is intenzívebben használó tinédzserekre nagyon hat.

Missouri állam republikánus szenátorának Joshua David Hawley – aki egyébként a maga 39 évével a szenátus legfiatalabb tagja – elsősorban ezt a funkciót szeretné betiltatni, de javaslata ennél azért általánosabb: a közösségi médiától való függőség ellen szeretne fellépni a törvény erejével. Szerinte ugyanis az ilyen oldalakat működtető cégek függőséget okozó és megtévesztő technikákat alkalmaznak, hogy a felhasználókat minél szorosabban magukhoz láncolják.

Egyes kutatások szerint ebben a Snapchat különösen az élen jár. A Reuters hivatkozik egy 2017-es brit kutatásra, amely szerint a Snapchat a legkárosabb a fiatalok mentális egészségére a hasonló eszközök közül annak ellenére, hogy egyébként nem rendelkezik olyan óriási felhasználói bázissal, mint a nagy közösségi platformok. Ugyanakkor folyamatosan növekszik: a napi aktív felhasználóinak száma például a második negyedévben 203 millióra nőtt az előző negyedév 190 millióról.

Van más is a szenátor tarsolyában

Hawley szenátor azonban nem állna meg egy funkció betiltásánál. Javaslatának vannak általánosabb részei is. Betiltaná például a végtelen görgetési és automatikus lejátszási funkciókat. Szerinte ugyanis nagyon veszélyes – és szintén a függőséget erősíti –, hogy a közösségi platformokon lényegében végetlen hosszan tudjuk görgetni a tartalmakat. A szenátor javaslata szerint a platformoknak be kellene építeniük megállási pontokat, ahol a tartalomözön véget ér.

A Snap nem reagált a szenátor javaslatára, de Michael Beckerman, a többek között a Snapet is tagjai között tudó Internet Association elnöke igen. Szerinte a Snaphez hasonló társaságok igenis dolgoznak azon, hogy előmozdítsák az egészséges online felhasználói élmény kialakulását. Éppen ezért az ilyen javaslatoknak, mint amit Hawley szenátor benyújtott, inkább jobb lenne bizonyítékokra építeni.

Közösség & HR

Kiosztották az idei Gyurós Tibor-díjakat

A hagyományokhoz híven, idén is az IVSZ éves konferenciáján, a Mentán adták át a hazai informatikai élet kíválóságait elismerő díjakat.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.