A Bank of America felmérése szerint még kapaszkodnak a retró technológiák, miközben az emberek nagy része már teljesen átcuccolt a digitális világba.
Hirdetés
 

Tíz évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt egy nagy csomó olyan dolog, ami manapság már hétköznapi felhasználásnak számít – ilyen például a streaming HD videózás a vezeték nélküli netkapcsolattal működő okostelefonon. Ha a változások továbbra is ilyen ütemben zajlanak, akkor simán elképzelhető, hogy újabb tíz év múlva egy iPhone 7-es tűnik majd nevetséges régiségnek. Ha egyáltalán használunk még akkoriban okostelefonokat, és nem veszi át azok helyét is valamilyen újabb eszköz, ahogy az okostelefonok is túlhaladottá tettek másokat.

Ragaszkodnak a számológépükhöz

A Bank of America nemrég közzétett felmérése szerint a retró készülékek mégsem pusztulnak ki olyan ütemben, mint ahogy azt első pillantásra gondolhatnánk. A 2017-es Trends in Consumer Mobility Report a generációk, életstílusok vagy éppen nemek szerinti felhasználói szokásokat vizsgálta, a digitális bennszülöttektől egészen a legidősebb generációig, akik még a digitalizáció kezdeti szakaszát megelőző időkre is jól emlékeznek. Ebből kiderül, hogy az előbbiek már meg sem lennének okostelefon nélkül, de a régi szokások is nehezen halnak.

Az Egyesült Államokban készített tanulmányból kiderül, hogy az emberek fele még mindig hallgat CD lemezeket. 40 százalékuk használ számológépet, közel ugyanennyien rendelkeznek vezetékes telefonnal, de még VCR (magyarosan képmagnó) is van a háztatrások egyhatod részében. Ez utóbbit összefüggésbe helyezi, hogy a japán Funai Electric (vagyis az utolsó olyan cég, amely VHS lejátszókat gyártott) több mint egy évvel ezelőtt gyártotta le az utolsó ilyen készüléket, és nem valószínű, hogy VHS-t is felkaphatja a bakelitlemezek körül tapasztalható retródivat.

Lassan mindenkit elnyel a mobilitás

A digitalizáció hatásai eközben annyira erősek, hogy a válaszadók tizede időnként már "digitálisan detoxikálja" magát, vagyis legalább 24 óra hosszat nem lép fel a netre, további 46 százalékuk pedig úgy érzi, hogy nemsokára neki is szüksége lesz ilyesmire. Bár a felmérésben résztvevők közel háromnegyede betart bizonyos szabályokat a mobilhasználat otthoni korlátozásával kapcsolatban, ezek sokszor nem egymást fedő halmazok. Vagyis aki nem mobilozik vezetés közben, az ettől simán elkezd facebookozni az ebédlőasztalnál.

A válaszadók több mint negyede viszont már egyáltalán semmilyen korlátozással nem él az okostelefon használatában, és akkor kapja elő az eszközt, amikor csak eszébe jut. Ennek egyszerre oka és következménye, hogy a felhasználók 42 százaléka már dolgozott utazás közben, az orvosi rendelőben, a strandon vagy az edzőteremben – tehát szüksége volt a távoli munkavégzésre. Innentől az sem meglepő, hogy a többség szerint a mobilitás inkább pozitív hatással van közösségi, munkahelyi, családi, sőt szerelmi életére is.

A generációváltás egyik jele, hogy a megkérdezettek 55 százalékát már egyáltalán nem zavarja, ha a munkahelyi és a magánlevelezését ugyanarról az eszközről kell intéznie. 41 százalékot az sem érdekli, ha saját kollégái követik őt a különböző közösségi felületeken, 39 százaléknak pedig még tetszik is, ahogy a technológi egybefésüli szakmai és magánéletét. Az Y és Z generációsok ennek megfelelően az összes felhasználóhoz képest sokkal magasabb arányban várják el, hogy az eszközeik kövessék napi aktivitásukat (lokáció, naptár, fizikai aktivitás, hírfogyasztási preferencia stb).

Utóbbi természetesen a pénzügyekre is vonatkozik, és mivel a Bank of America kutatásáról van szó, az anyag külön fejezetet szentel a mobil pénzügyi szolgáltatásoknak. Ebből többek között kiderül, hogy a felhasználóknak az idén már 62 százaléka fog banki applikációkat igénybe venni, ezen belül 83 százalék heti, 29 százalék pedig napi rendszerességgel. Ennek oka a legtöbbeknél a 0-24-es rendelkezésre állás, de a többi szempont is általában a bankolásra fordított idő megtakarításával függ össze.

Az Y és a Z generáció természetesen ebben is az élen jár: ők már 30-40 százalékban a nagyszabású pénzügyi döntésekhez (nyaralás, autó- vagy lakásvásárlás, nyugdíj-előtakarékosság stb.) is legelőször az okostelefonjukra telepített pénzügyi appokat hívják segítségül.

Mobilitás

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.