A népszerű kínai közösségi alkalmazás funkcióihoz kísértetiesen hasonlító új platform indul a Google videós hálózatán. Nem meglepő módon elsőként Indiában, ahonnan idén kiebrudalták a TikTokot.

A Google tegnap jelentette be, hogy útjára indítja a Shorts korai béta verzióját. A szolgáltatás a YouTube platformján kap külön szekciót, és nevéhez hűen kizárólag rövid filmecskéket lehet majd vele gyártani, megosztani, felfedezni. Ha valamiért ismerős lenne mindez, az egészen biztosan nem pusztán a véletlen műve.

Csak röviden

De mielőtt a téma üzletpolitkai részével foglalkoznánk, nézzük meg mit kínál jelen formájában a Shorts. A felhasználók maximum 15 másodperc hosszúságú felvételeket rögzíthetnek vele. Mindezt a cég megfelelő funkciókkal és segédletekkel igyekszik a lehető legkönnyebbé tenni.

Lehetőség van például több felvétel összefűzésére, vagy a lejátszási sebesség módosítására. A visszaszámláló funkció pedig arról gondoskodik, hogy ne kelljen feltétlen a kamerát tartani egy-egy felvétel során. Természetesen a rögzített anyag alá zenei hátteret is lehet rakni, amit a cég által rendelkezésre bocsátott portfólióból mazsolázhatnak ki a kreatív hangulatban lévők.

Amint a szolgáltatás élesedik egy régóban, a YouTube kezdőoldalán megjelenik a Shorts ajánló csíkja is. Itt alapból a kedvelt alkotók friss művei között válogathatunk, amelyek között egyszerű ujjmozdulatokkal lehet ugrálni. Természetesen a Google algoritmusa gondoskodik az új tartalmak felkínálásáról is, hogy a felhasználó nehogy lemaradjon valami számára nagyon érdekes anyagról.

Tik, Tok, Bumm

Aki valaha is látta, hogy működik a TikTok, annak nem nagyon kell magyarázni, hogy itt bizony egy nyilvánvaló koppintással van dolgunk. A Shorts gyakorlatilag a kínai közösségi videómegosztó alkalmazás YouTube-ra szabott változata. A párhuzam akkor válik még egyértelműbbé, ha hozzátesszük, hogy a korai béta éles tesztje éppen Indiában indul.

A világ egyik legnépesebb országa természetesen önmagában is elegendő indok lenne a helyszínválasztáshoz, ám ami Indiát még vonzóbbá teszi, az az, hogy több más kínai alkalmazás mellett a TikTok is tiltólistára került, miután a két ország határán idén nyáron komolyabb katonai incidens történt.

Mindez elég komoly csapás volt önmagában is a kínai appnak, ám ezt követte néhány héttel később az amerikai keresztes hadjárat. Donald Trump augusztusi elnöki rendelete szerint a hálózat komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért praktikusan betiltják azt az Egyesült Államokban. A nagyon sok kanyarral tarkított sztorinak még mindig nincs vége, azaz jelen állás szerint a TikTok helyzete meglehetősen ingatag az amerikai kontinensen is.

Ha a fentieket összeolvassuk, nem nehéz megérteni, miért igyekszik annyira gyorsan kihozni új termékét a Google. A TikTok meggyengüléséből fakadó piaci rést szeretné a keresőóriás saját megoldásával betölteni. Ennek megfelelően az egyelőre csak Androidon és Indiában elérhető új szolgáltatást a tervek szerint iOS-változat élesedése, újabb régiók bevonása, illetve extra funkciók megjelenése fogja erősíteni az elkövetkező hónapokban.

Közösség & HR

Mennyit is keres most egy IT-szakember? Itt egy válasz...

A No Fluff Jobs állásportál friss felmérése szerint továbbra is sokat, és ezt most maguk az alkalmazottak erősítették meg.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.