Kipróbáltuk a szolgáltató mobilra, táblagépekre megálmodott, streaming alapú szolgáltatását.
Hirdetés
 

Ha megnézzük a mobiltévé nem túl dicsőséges múltját és jelentősnek sem mondható jelenét, akkor a Telenor részéről igen nagy bátorság volt belevágni ebbe a minden bizonnyal több száz milliós kalandba. A mobil képernyőjén való tévézés a néző és a szolgáltató számára is speciális feladat, utóbbinak azért is komoly kihívás, mivel egy egészen más, tartalomszolgáltatási feladatról van szó, ami az operátor égisze alatt kerül piacra, vagyis ha valami nem sikerül, akkor neki kell elvinni a balhét.

A Deezer egy évvel ezelőtti bevezetése ehhez képest egy rizikó mentes menet lehetett, mivel egy létező, már jó ideje a piacon lévő szereplőt kellett integrálni a Telenor infrastruktúrájába, és valószínűleg messze nem igényelt ekkor fejlesztést, mint amire a MyTV esetében szükség lehetett. Onnan kezdve, hogy élő adás streameléséről van szó, rögtön egy sor csapda jelenik meg, így pár nap tesztelés után megpróbáljuk kideríteni, hogy belelépett-e valamelyikbe a Telenor.

Nem az összes mobil szereti

A regisztráció gyors, fájdalommentes, és szerencsére elegendő egyszer elvégezni, ami után ugyanazokkal az adatokkal léphetünk be bármelyik eszközünkön. A szolgáltatás csak Telenor előfizetők részére érhető el, mégsem feltétlenül szüksége, hogy a mobilban a SIM kártya is ott legyen. Egy kártya nélküli, csak WiFi-hez csatlakozó mobillal is működött a dolog, viszont amikor próbaképp egy konkurens hálózattal próbálkoztunk, akkor csak a hosszas malmozást nézhettük a kijelzőn.

A teljes képernyős lejátszás eszközei egy érintéssel eltüntethetők

A MyTV-hez egy alkalmazás letöltésére van szükség, ami egyelőre csak Androidra érhető el, és a támogatott készülék sora is véges. Mi egy LG L9 II, valamint HTC One max mobillal futottunk neki a feladatnak, és noha egyik sincs a támogatott eszközök listájában, mindkettőn működött a szolgáltatás. A Play Store értékelésein végignézve az egyik leggyakoribb panasz az, hogy az alkalmazás el sem indul, a másik azonban az app memóriaigényével függött össze. Ez utóbbi probléma az LG L9 II esetében is jelentkezett: lejátszás közben fél percenként megjelent egy figyelmeztetés, hogy elfogyott a memória (ami azért igen zavaró jelenség), az alkalmazás ettől függetlenül gond nélkül futott.

A telepítés után egy lejátszó ablak, alatta pedig a választható műsorok várják a felhasználót. Az ingyenes időszakban (ez február végéig tart) nem különösebben zavaró, hogy automatikusan elindul az M2 élő műsora, de onnantól, hogy figyelni kell az adatforgalmazásra, már nem biztos, hogy ez jó ötlet. Az alkalmazás csinosításába nem sok energiát fektettek a Telenornál, cserébe viszont zökkenőmentes, jó minőségű streamet kapunk.

A beállítások sok lehetőséget még nem tartogatnak

A tavalyi foci EB kapcsán az MTVA jóvoltából belekóstolhattunk abba, hogy milyen mobilon figyelni a meccseket, majd később a többi sporteseményet, de ebben sok köszönet nem volt annak idején. A Telenornak a UUX-szel közösen sikerült úgy megoldani a feladatot, hogy mindössze pár másodpercet kell várni a lejátszás megkezdéséig, ami után sem áll le. A képminőség hibátlan, egyedül böngészőben a nagyobb képfelület miatt romlik, szemcsésedik a kép.

Kell egy jó program

A puritán menü baloldalán húzhatók elő a beállítással, csomagokkal összefüggő opciók, a tesztidőszakban mindenre feliratkozhatunk. Alul egy idővonalon követhetjük nyomon, hogy az élő adás mely órájában járunk, ami egyébként nagyjából 30 másodperccel van mindössze lemaradva a tévében látható műsorokhoz képest. A rendszer rögzíti a korábbi adásokat is, így ha lemaradtunk, akkor visszanézhetők a számunkra fontos, kedves műsorok, amiket egy elsőre nehezen beazonosítható, de plusz jelet tartalmazó ikon megnyomásával eltárolhatunk a Személyes menüpont alatt. Ettől jobbra található a Videótár, ahol műfajonként, illetve szolgáltatóként (TV2, AXN) válogathatunk a filmek, sorozatok között. Amikor elkezdünk nézni egy műsort (kivéve az élőt, természetesen) a csúszkával szabadon mozoghatunk a lejátszásban, ha pedig abbahagyjuk, akkor később visszatérve automatikusan ugyanott folytatjuk, ahol megszakítottuk a műsor nézését.

Az oldalról nyló menü és a csomagok

A csatornakínálattól sok minden függ majd a jövőben, de ezzel valószínűleg a Telenor is tisztában van. Az RTL és a TV2 egyelőre hiányzik, vagy csak részlegesen van jelen, a többi, jellemzően filmeket (Filmbox, Sundance, AXN), szórakoztató műsorokat (Story 4) és közszolgálatiságot (M1, M2, Duna) továbbító csatornával kapcsolatban pedig nagyon nehéz elképzelni, hogy miattuk valaki előfizessen erre a szolgáltatásra. Nincsenek komolyabb húzónevek, a pár éve lefutott, sok helyen ismételt sorozatokkal kihívás lesz az előfizetői szám növelése, hiába oldottak meg technikailag mindet, amit csak lehetett.

Jövőre a foci VB, illetve talán a Forma 1, vagy egyéb kiemelt sportesemények lehetnek reményt keltőek, hiszen ezek azok a programok, amit az előfizető szívesen nézne menet közben, vagy dugiban a munkahelyén. Nagyon hiányzik az alkalmazásból egy elektronikus programfüzet, ami segíti a tájékozódást, ami a kedvencek gyűjtögetésével részben kiváltható, de mégsem az igazi. És akkor a számunkra fontos műsorok kezdési időpontjára figyelmeztető lehetőségekről nem is beszéltünk.

Sokat kell még csiszolni

A Telenor szakemberei többször felhívták a nagyközönség figyelmét (így mi is megtesszük), hogy a MyTV még nincs kész, a február 28-ig tartó időszak egy próbaüzem, ami kapcsán sok változtatás, javítás várható a jövőben. A legnagyobb kérdés persze az üzleti modell, az előfizetés mellé ajánlott mobilnet csomagok konstrukciója lesz, ami elengedhetetlen, hiszen méréseink szerint egy fél órás stream 350-370 megabájtot emésztett fel, ami mellé nagy, de inkább korlátlan adatcsomagokra lesz szükség. Márciustól 1500 forint havi díjat kell fizetni a szolgáltatásért, azaz a Családi és a Film csomagokért, mert a Fedezd fel! pakk az után is ingyenes lesz. Nehéz megjósolni, hogy február végére a Telenor pontosan milyen konstrukciót dolgoz ki, de az biztos, hogy az 1500 forinton felül több ezer forintos mobilnet előfizetést is kell majd mellé választani, kivéve, ha valaki megelégszik a WiFi használatával.

Az alkalmazás tablet verziója

Ennél is sokkal érdekesebb a lehetséges piaci előny megszerzése, ami azért érdekes, mert a mobil TV önmagában egyáltalán nem új jelenség idehaza. A Telekom évek nyújt ilyen szolgáltatást, náluk az alapcsomag 15 csatornát tartalmaz és 2000 forintba kerül havonta. A megközelítés, illetve az alapkoncepció azonban teljesen más: a Telekom nem alkalmazás alapon működik, közvetlenül a stream link megnyitásával vehető igénybe, illetve az adott készüléktípus, és előfizetés határozza meg, hogy használható-e vagy sem. A Telenor előnye abban rejlik, hogy egy regisztrációval akár négy eszközről is nézhető a MyTV, de a sikerhez olyan műsorokra, filmekre van szükség, ami vonzó lesz az előfizetők számára. A képlet tehát egyszerű: olyan műsorokra, csatornákra van szükség, amiket a nézők a tévén is szívesen megnéznek, amihez már csak egy ésszerű díjazás kell. És a siker még ekkor sem garantált, de legalább az esély megvan rá...

Konzumer tech

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.