Az elmúlt tizenkét hónap alatt közel ötezer, a legutóbbi két évben pedig nagyjából 9200 új kriptovaluta került piacra.

Impresszív növekedést mutat a globális kriptovaluta-piac. A CryptoParrot rövid elemzése szerint az egyes digitális pénzkísérletek látványos térfoglalása már 2019-ben elkezdődött. Az elmúlt 24 hónapban ugyanis közel 9200 új coint indítottak. A növekedést az is jól szemlélteti, hogy míg 2017 szeptemberében 1121 kriptovaluta árfolyamát tartotta nyilván a CoinMarketCap.com adatbázisa, idén szeptemberben viszont már 12 046-ot.

Az egyre magasabb bázis miatt a növekedés üteme némileg lassul: 2019 és 2020 szeptembere között 147 százalékkal gyarapodott a nyilvántartott kriptopénzek száma, az elmúlt 12 hónapban viszont csak 69 százalék volt a növekedés (lásd az alábbi grafikont).

A kriptopénz-ipar szépen halad az érettség magasabb szintjei felé, aminek az egyik legjobb fokmérője, hogy a mainstream pénzvilág szereplői is befogták az orrukat, és kisebb-nagyobb összeget fektettek kriptovalutába portfóliójuk diverzifikálása érdekében. Még olyan, elsőre (sőt másodikra és harmadikra is) hajmeresztő kísérleteket is láttunk az elmúlt időszakban, mint például a bitcoin hivatalos fizetőeszközzé nyilvánítása egy országban. De tavaly beszállt a PayPal, és egyre több intézményi befektető is úgy látta, kétségek ide vagy oda, nem maradhatnak ki.

A megnövekedett befektetői érdeklődés pedig húzza magával az újabb és újabb kísérleteket (kereslet-kínálat). Az elmúlt 12 hónapban ennek köszönhetően 4908 új kriptopénzt indítottak, közel 700-zal többet, mint az azt megelőző egyéves időszakban.

A CryptoParrot szerint a sikerben nagy szerepe lehetett annak, hogy az összes kriptovaluta mögött a blockchain az alaptechnológia. A fejlesztők a bitcoinhoz kitalált elosztott főkönyvi rendszer valamilyen implementációját használják. Ez pedig egy olyan, ma már általánosan elfogadott és alkalmazott technológiai alap, amit egyre több területen alkalmaznak (nemzetközi fizetési rendszerek, gépi tanulás, művészet, logisztika, termékazonosítás stb.).
 

 


A grafikon a CoinMarketCap.com adatai alapján készült, a historikus adatokat a web.archive.org segítségével bányászták elő

 

A koronavírus is komoly lendületet adhatott a kriptopénzeknek. A globális járvány kitörése után kifejezetten megnőtt a kirptovaluták iránti érdeklődés. Miközben a gazdaság mélyrepülésbe került (kivéve az Amazont és társait, valamint úgy általában a technológiai és távközlési szektort), és bezuhantak a tőzsdék, a kriptovaluták többsége jól, viszonylag stabil árfolyammal vészelte át ezt az időszakot. Ezért sokak szemében reális lehetőségként merült fel menekülővalutaként valamelyik stabilabbnak tűnő kriptopénz.

Elkötelezettek és szélhámosok

A szektor értékét ma már kétezer milliárd dollárra becsülik. A legnagyobb szereplő továbbra is a bitcoin (jelenleg 827 milliárd dollár a piaci kapitalizációja), de jön fel a sokkal alacsonyabb árfolyamon pörgő ether is (jelenleg 366 milliárd dollár). Hosszabb távon utóbbi malmára hajthatja a vizet, hogy a mögötte álló Enterprise Ethereum Alliance a technológiai ipar és a pénzügyi szektor jelentős szereplőit tömöríti (a szervezetnek korábban az OTP Bank is tagja volt).

Az Ethereum ökoszisztémát még egy tényező segíti. Egyre több ún. DeFi (Decentralized Finance) projekt indul, melyek át szeretnék hidalni a kriptovaluták és a hagyományos pénzszektor közötti szakadékot. Ezeket általában már létező, szélesebb körben is elfogadott kriptovalutákra vagy rendszerekre építik, leggyakrabban az etherre.

A CryptoParrot elemzése hangsúlyozza: a pozitív tendenciák ellenére a szabályozói környezet hiányosságai nagy teret biztosítanak a csalóknak. A projektek egy része szimpla átverés. Például csak azért hoznak létre egy kriptovalutát, hogy meglovagolva egy esetleges ralit, rövid távon nyerészkedjenek. Idén májusig több mint 2000 olyan kriptovaluta-kísérletet jegyeztek fel, amely teljességgel megbukott.

Piaci hírek

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.