Az egyik legrégebbi alternatív fizetési rendszer, a PayPal is beszállt: mostantól lehetővé teszi a kriptovalutás tranzakciókat.

Beszáll a PayPal a kriptovaluta-üzletbe. A vállalat közleménye szerint a szolgáltatást több lépcsőben bővítik globálissá. Első lépésben az amerikai PayPal-számlák tulajdonosai kriptovaluta-tárolóként működtethetik a számlájukat, és azon keresztül kereskedhetnek is kriptovalutákkal. (A szolgáltatáshoz a Paxos Trust Company blockchain platformját használják.)

Jövő év elejétől jönnek a következő lépések: egyrészt a szolgáltatást kiterjesztik a Venmo fizetési mobilalkalmazásra (a szolgáltatást 2013-ban vásárolta fel a PayPal 800 millió dollárért), másrészt a PayPalon keresztül 26 millió kereskedőnél fizetni is lehet majd kriptopénzzel. Maguk a kereskedők azonban nem kriptovalutát kapnak, hanem velük minden esetben fiat pénzben számol el a PayPal.

A rendszerben elérhető kriptopénzek körét is fokozatosan bővítik. Kezdetben a bitcoin, az ether a bitcoin cash és a litecoin váltását teszik lehetővé.

Előbb-utóbb ez lesz a pénz

A vállalat szerint a kriptopénzek elterjedést főleg az akadályozta, hogy klasszikus csereeszközként korlátozottan használhatók, mert túlságosan volatilisek, lassúak és a költségvonzatuk sem elhanyagolható. Ugyanakkor a világ egyértelműen a digitális pénz irányába halad. A technológia már megvan, és egy nemzetközi felmérés szerint minden tizedik jegybank tervezi, hogy három éven belül kiadja saját digitális pénzét.

Ebben a folyamatban a PayPal (is) úttörő szerepet szeretne betölteni. A Reuters idézi Dan Schulman elnök-vezérigazgató egyik nyilatkozatát, mely szerint a PayPal az új szolgáltatással ösztönözni kívánja a kriptovaluták globális használatát. Ugyanakkor Schulman fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy a szolgáltatás kereteit a központi bankokkal együttműködve alakították ki.

Az elnök-vezérigazgató szerint a PayPal legfőbb értéke ebben a folyamatban a globális elérhetősége és renoméja (digitális fizetési szakértelem, szigorú biztonsági és megfelelőségi ellenőrzés stb.). Ez egyértelműen javíthat a kriptopénzek elfogadottságán, ahogy segítheti a különböző pénzek közti interoperabilitást is.

Nem úttörő, de a legjelentősebb

A PayPal lépése nem meglepő, hiszen a sikeres mainstream fintechek sorra szállnak be ebbe a piacba. Többek között Square és a Robinhood Markets is lehetővé teszi ügyfeleinek a kriptovalutákkal történő kereskedést. A PayPalnak azonban sokkal jelentősebb hatása lehet, hiszen ezeknél a cégeknél nagyobb és földrajzilag is jóval kiterjedtebb felhasználói táborral rendelkezik. A Statista adatai szerint az idei második negyedévben 346 millióra nőtt az aktív ügyfélszámlák mennyisége, melyek együttesen 222 milliárd dollárnyi tranzakciót bonyolítottak (lásd a grafikont).

 
Statista: PayPal-felhasználók és -tranzakciók
Infogram


A szolgáltató bejelentése nem aratott egyöntetű sikert. A Sophos megosztotta vezető kutatója, Chester Wisniewski véleményét, mely szerint a PayPal beszállása a kriptovaluta-bizniszbe azt fogja eredményezni, hogy a kiberbűnözök jelentős része meggazdagszik. Sok bűnöző ugyanis jelentős mennyiségű bitcoinnal rendelkezik a zsarolóvírussal szedett váltságdíjak vagy egyéb dark webes ügyleteik révén. Minden bizonnyal, ezek a kiberbűnözök nagyon örülnek annak, hogy a PayPal 7-11 százalékkal gazdagabbá teszi őket – mondta a szakember.

Wisniewskit igazolja, hogy a kriptovaluták árfolyama jelentősen emelkedett a hét közepén tett bejelentésre. A bitcoin például szinte azonnal több mint 10 százalékkal drágult.

Piaci hírek

Félig-meddig szoftvercéggé alakítaná magát a Stellantis

A 2021 elején összeállt autóipari óriás az évtized végére már 20 milliárd eurót keresne közvetlenül a szoftvereken és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokon.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.