A világgazdasági bizonytalanságok miatt az intézményi befektetők is megjelentek a piacon.

Csütörtökön már 23 400 dollár fölötti árfolyamon adták-vették a bitcoint. Aki az év elején vásárolt be a kriptovalutából, most nagyot szakított: a hozam meghaladja a 200 százalékot. Bár a történelmi csúcs után némileg visszaesett az árfolyam, 23 ezer dollár alá, a CNBC által megkérdezett szakértők szerint kisebb a valószínűsége, hogy olyan zuhanás jöjjön, mint a 2017 decemberében elért csúcsa után. Akkor néhány hónap alatt 19 ezer dollárról 3000-re esett az árfolyam.

Megjöttek az intézményi befektetők

Mint a CNBC írja, megjelentek az intézményi befektetők is a vásárlók között. Számukra egyfajta infláció elleni védekezési eszközként szolgál, akárcsak az arany. Ezzel kapcsolatban az üzleti lap a JPMorgan egy elemzését idézi, amely egyenesen azt
állítja, hogy a befektetők sokszor még épp az arany rovására is növelik bitcoinos befektetéseiket.

Ezek a befektetések ráadásul nem is jelentéktelenek (bár a teljes eszközállományhoz képest nem is nagyok). A héten egy brit eszközkezelő, a Ruffer például bejelentette, hogy portfóliójának már mintegy 2,5 százaléka áll a leghíresebb kriptovalutában. A brit cég, amely közel 28 milliárd dollárnyi eszközt kezel, ezt azzal magyarázta, hogy ezt kicsi (már amennyiben 0,7 milliárd dollár kevés), ám stabil biztosításnak véli a világ legfontosabb devizáinak a folyamatos leértékelődése ellen.

A Ruffer és társai pedig vonzzák az újabb befektetéseket. És bár egyre többen idézik fel a 2017 utáni esést, ami sok kisbefektetőnek okozott durva veszteségeket, most a piac összességében bizakodóbb. A kriptovaluta-hívők szerint ugyanis az intézményi befektetések egyfajta biztosítékot jelentenek arra, hogy most nem spekuláció húzza felfelé az árfolyamot.

A legjelentősebb befektetők is beálltak a sorba, vagy ott van a piacon a PayPal, a Fidelity Investments. Az is jó indikátor, hogy az egyik legnagyobb amerikai tőzsdeindex, az S&P Dow Jones Indices elindította kriptovaluta-indexét.

Hívők és szkeptikusok

Az őrület tényleg szinte mindenkit elkapott, a hívők száma egyre gyarapszik. Scott Minerd, a 270 milliárd dollárnyi eszközt kezelő Guggenheim Investments befektetési igazgatója egyenesen 400 ezer dolláros árfolyamról fantáziált. Mint a Bloomberg írja, Minerd arra hivatkozott, hogy a kriptovaluta mennyisége erősen korlátozott, és magasra értékelt olyan eszközökhöz képest, mint az arany. Emiatt szerinte jó ellenszere annak, hogy kivédjék az amerikai jegybank tempós pénznyomtatását. A Minerddel egyetértő szakértők szerint is az a bitcoin pozitívuma, hogy ellensúlyozza a makrogazdasági bizonytalanságokat.

A CNBC azonban felhívja a figyelmet, hogy 2017 végén is voltak elszállt jóslatok... Egyébként igazgatója markáns véleménye ellenére a Guggenheim is óvatos ezen a terepen, mindössze félmilliárd dollárnyi eszköze áll bitcoinban.

És persze maradtak bőven még szkeptikusok (vagy józanok?), akik a bitcoint továbbra is belső érték nélküli spekulatív eszköznek tekintik. Az egyébként merész húzásoktól sem visszariadó Warren Buffett szerint például bitcoinba fektetni lényegében szimpla szerencsejáték.

Piaci hírek

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.