Mától Salvadorban törvényes fizetőeszköz a bitcoin. Egyelőre csak kevesen látják, hogy ennek mi lesz a vége, de az biztos, hogy mostantól minden árut és szolgáltatást ki lehet vele fizetni, sőt aki akar, az adózhat is bitcoinban.

Nayib Bukele salvadori elnök június elején jelentette be azt az (akkor még) törvényjavaslatot, amelynek értelmében a világon elsőként törvényes fizetőeszközt csinálnak a bitcoinból a közép-amerikai országban. A kongresszus azóta el is fogadta a törvényt, amely ma lép hatályba, az elnök pedig Twiter-üzenetekben tette közzé, hogy Salvador három részletben már meg is vette első adag, összesen 750 bitcoinját, de ennél sokkal több kriptovaluta beszerzését tervezi.

Az aktuális árfolyamon számolva ez 27 millió dolláros (nagyságrendben 8 milliárd forintos) befektetésnek felel meg, és a legelső konkrét lépés az ambiciózus projekt megvalósításában. Júniusban egyébként az is kiderült, hogy Bukele arra utasította a geotermikus energiatermeléssel foglalozó állami vállalatot, a LaGeoSV-t, hogy készítsen terveket az ilyen módon üzemeltetett bitcoinbányász létesítmények felállítására, olcsó és érdemi károsanyag-kibocsátás nélküli energiaforrással látva el azokat.

A salvadori kísérletet az elmúlt időszakban folyamatos figyelem övezi. A kormányzat elképzelései szerint már rövid távon is munkahelyeket teremtene, és elősegítené a formális gazdaságon kívüli rekedt tömegek pénzügyi integrációját. A nemzetközi bankok és pénzügyi szervezetek ugyanakkor megkérdőjelezik a döntést, makrogazdasági, pénzügyi és jogi kifogásokat is felhozva, nem beszélve a környezeti terhelésről vagy a bitcoin forgalmának átláthatósági problémáiról.

Most ugrik a bitcoin a vízbe

Egy júliusi felmérés szerint a salvadoriak háromnegyede is fenntartásokkal kezeli a bitcoin bevezetését, elsősorban azért, mert a hiányos központi kommunikáció miatt nem teljesen világos a számukra sem, hogy a mindennapi életükre nézve milyen változásokkal jár majd a dolog. A múlt hónapban már tüntetésekre is sor került a fővárosban, mivel sokan a nyugdíjuk elértéktelenedésétől félnek, mások pedig a pénzmosáshoz kapcsolódó tevékenységek felfutásától tartanak az amúgy is járványos korrupcióval sújtott országban.

A most 40 éves Bukele a megszokott módon, a Twitteren nevezte hazugságnak a bitcoin ellen felhozott érveket, és a hazudozás szerinte egyből nyilvánvalóvá válik, amint a fenti törvény ténylegesen hatályba lép. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2001 óta használt hivatalos salvadori fizetőeszköz, az amerikai dollár továbbra is használatban marad, vagyis aki a bitcointól félti a járadékait vagy az üzleti vállalkozását, annak ezután sem lesz kötelező használnia a kriptovalutát.

Az elnök egy hétfői tweetjében úgy harangozta be a mai napot, mint azt a pillanatot, amikor a történelemben először a világon minden figyelem Salvadorra irányul. Ez pedig szerinte éppen a bitcoinnak köszönhető, amelynek révén évi 400 millió dollárt takarítanának meg egyedül az átutalási díjak elmaradásával. A lélekszámát tekintve legkisebb közép-amerikai ország az IMF értékelése alapján a 106. helyen áll az általa rangsorolt 195 állam között.

Mostanól az ott működő cégeknek és szervezeteknek el kell fogadniuk a bitcoint is az áruk vagy szolgáltatások ellentételezéseként, mint ahogy a polgárok is dönthetnek úgy, hogy kriptovalutával fizetik be az adójukat. A szerdai start a hírek szerint nem volt zökkenőmentes, legyen szó az újabb tüntetésről vagy a vonatkozó kormányzati app elérhetetlenségéről, de legújabban már 30 dollárnyi bitcoin jóváírásával ösztönzik a felhasználokat a csatlakozásra. Igaz, a Reuters adatai alapján a lakosság fele egyelőre nem rendelkezik saját internetes hozzáféréssel sem, vagyis az adaptáció feltételei nem kifejezetten kedvezőek.

Piaci hírek

Robotkutyák járőröznek az amerikai űrhaderő bázisán

A biztonsági és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során tehermentesítik az emberi személyzetet, akik távolról vagy hangos utasításokkal is irányíthatják az autonóm üzemre képes robotokat.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.