Salvadorban nemsokára a törvényhozók elé kerül az a javaslat, ami az ország elnöke szerint több millió ember életére lesz majd hatással.

Nayib Bukele salvadori elnök szombaton jelentette be, hogy a jövő héten a kongresszus elé küldi törvényjavaslatát a bitcoin törvényes fizetőeszközként való bevezetéséről a közép-amerikai országban. Bukele a Miamiban rendezett Bitcoin 2021 konferencián, egy videóban beszélt a kormányzat ezzel kapcsolatos tervéről, ami szerinte már rövid távon is munkahelyeket teremtene, és elősegítené sok ezer, a formális gazdaságon kívüli rekedt ember pénzügyi integrációját.

Ez utóbbit a Reuters beszámolója szerint az elnök morális kötelességnek nevezte, emellett a gazdasági növekedés lehetőségét is látja benne a hitelezéshez vagy a megtakarítási lehetőségekhez való hozzáférés, a befektetések, illetve a biztonságos pénzügyi tranzakciókon feltételeinek megteremtésén keresztül. Az általa idézett statisztika alapján Salvadorban az emberek 70 százalékának nincs bankszámlája, és ezzel összefüggésben az informális (szürke) gazdaságban dolgozik.

Bukele szerint a törvény elfogadása összességében milliók jövőjét határozhatja majd meg. A hírügynökség az országban márciusban indult Strike mobil fizetési alkalmazás nyilatkozatát is idézi, ami egyrészt üdvözli az új jogszabálytervezetet, másrészt együttműködést ajánl annak érdekében, hogy a bitcoin használata sikeres legyen. A miami konferencián éppen a Strike vezetője mutatta a salvadori elnök videóját, amit világszerte hallható nagy durranásnak nevezett.

Papíron jól hangzik

A bejelentésből kiderült, hogy a bitcoin bevezetésének egyértelmű (és kívülről nézve egyetlen nyilvánvaló) előnye a külföldön dolgozó salvadoriak által hazaküldött összegekben jelenne meg. Bukele szerint ez összességében 6 milliárd dollárt jelent éves szinten, amelynek egy jelentős része elvész a közvetítőkön. A bitcoin használatával ennek alapján több mint egymillió alacsony jövedelmű család összes bevétele évi több milliárd dollárral növekedhetne.

Az elnök később a Twitteren is közzétett egy legfeljebb tájékoztató jellegű, de látványos számítást. Ennek értelmében, ha a bitcoin aktuális, 680 milliárd dollárra tartott piaci kapitalizációjából indulunk ki, akkor ennek 1 százaléka is 25 százalékkal növelné a salvadori GDP-t, ha sikerülne az országban befektetni. Eközben a kriptovaluta 10 millió potenciális új felhasználót szerezne magának, miközben a szóban forgó 6 milliárd dollárnyi hazaküldött pénz is a rendszeren folyna keresztül.

A dolog másik oldala persze az, hogy a bitcoin árfolyama az utóbbi időben látványosan hintázik. Elon Musk Twitter-üzenetei az év elején történelmi csúcsra lökték a kriptovalutát, hogy aztán május közepén egy ellentétes irányú megnyilvánulással mindössze két óra alatt 17 százalékot gyengítsen rajta. Nem sokkal később a kínai központi bank csavart egyet az addigi korlátozásokon, és a bitcoin hosszú idő óta először nézett be a 40 ezer dollár alá, mindössze két hónappal a márciusi, több mint 60 ezres szintet követően.

Piaci hírek

Nyilvános felhőszolgáltató lett a TikTok anyavállalata

A szolgáltatás neve Volcano Engine. Sokkal több lesz, mint egy TikTok-as-a-Service, és annál is, amit nyáron megszellőztettek.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.