Cupertino után a Microsoft cégértékének is sikerült felkapaszkodnia erre a szédítő magasságra.

Tegnap 1,1 százalékos emelkedéssel 265 dollár 51 centen zártak a Microsoft részvényei. A tőzsdei jelentésnek az ad különös hírértéket, hogy a nap folyamán a vállalatóriás piaci értéke hajszálnyival meghaladta a 2000 milliárd dollárt. Ilyesmire pedig nem mindennap van példa, hiszen mindezidáig egyetlen egyesült államokbeli cégnek sikerült ezt megcsinálnia. Az Apple mellett így immár két tagja van ennek a szuperelit klubnak.

Egyről a kettőre

A Microsoft utóbbi időszakban mutatott teljesítményét szépen illusztrálja az, hogy a cégérték alig két évvel ezelőtt törte át az 1000 milliárd dolláros szintet (az Apple ebben is előzte, hiszen az almás gyártó már 2018 nyarán túl volt ezen). Másként fogalmazva, aki akkor vásárolt be Redmond papírjaiból, annak két év alatt megduplázódott a befektetése. Mindezt úgy, hogy tavaly tavasszal komoly sokkot kapott a tőzsde a koronavírus miatt.

Hosszabb távon azonban már elmondható, hogy a világjárvány nemhogy visszavetette volna a nagy technológiai szolgáltatókat, gyártókat, hanem éppen ellenkezőleg: a digitalizációs törekvések felerősödésével, felgyorsításával még jelentős többletlöketet is kaptak ezek a vállalatok.

A Microsoft legutóbb zárt negyedéve is pompás számokat hozott. Az összbevétel közel 20 százalékkal hízott éves összevetésben, a nettó profit pedig majdnem a másfélszeresére nőtt. Hogy a cég milyen lendületben van, azt a jelentésre adott befektetői reakció is szépen mutatta. Az adatok nyilvánosságra kerülését követően ugyanis lefelé indult az árfolyam. Az ennél is nagyobb számokra vágyó részvényeseknek persze semmi oka a panaszra. A vállalat papírjai január óta 22 százalékot erősödtek.

Ugyanakkor a mostani sikerhez önmagában nem lett volna elegendő a COVID miatt kialakult váratlan keresletélénkülés. A 2000 milliárdos szint áttörésében aktív szerepe volt a Microsoft jó döntéseket hozó vezérigazgatójának. Nem véletlen, hogy Satya Nadella (képünkön) munkáját épp a minap díjazták azzal, hogy eddigi titulusa mellé a cég elnöki posztját is megkapta.

Csúcstámadók

Ahogy fentebb írtuk, a big tech néven emlegetett amerikai nagyvállalatok közül elsőként az Apple-nek sikerült 2000 milliárd dolláros üzletté hízlalnia magát nagyjából 10 hónappal ezelőtt. A jelenleg 2230 milliárdra értékelt éllovast azonban nem csak a Microsoft üldözi. A harmadik Amazon pillanatnyilag 1760 milliárdot ér, míg az őt követő Google 1670 milliárdon áll.

Érdemes még megemlíteni, hogy világszinten az Apple sem tudott "elsőzni", hiszen 2019-ben a Saudi Aramco olajtársaságnak egy nappal a helyi tőzsdére történő belépését követően sikerült elérnie a 2000 milliárd dolláros álomhatárt. Igaz, mindez már a múltté, hiszen a vállalatot jelenleg "csak" 1880 milliárd dollárra taksálják.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.