A jelenlegi létszám mintegy 16 százalékától válna meg a gyártó. Évi egymilliárd dollárt akar megtakarítani.

Költségcsökkentő szerkezetátalakításba fogott a HP Inc., ami együtt jár az ilyenkor szokásos jelentős elbocsátásokkal is. A tervek szerint hét-kilencezer alkalmazottjától válna meg a jelenleg mintegy 55 ezer ember foglalkoztató vállalat. Ez azt jelenti, hogy akár a dolgozók 16 százalékától is megválhatnak. A szerkezetátalakítástól egyébként azt várják, hogy 2022-es pénzügyi éve végére már nagyjából évi egymilliárd dollárral tudják csökkenteni a működési költségeket – írja a Reuters.

Persze a leépítésnek is van költsége, nem is kevés, a vállalat összességében egymilliárdot szán erre, amiből a negyedik negyedévben 100 milliót már el is számolnak az október végével zárult negyedévben. Az elbocsátásoknál igyekeznek kíméletesen eljárni, a nyugdíjhoz közelítő idősebb dolgozóknak például felajánlják a kedvezményes korai nyugdíjba vonulás lehetőségét.

Ez már egy új seprő…

Bár hivatalosan csak november 1-től veszi át a céget alapítása óta vezető Don Weislertől a vezérigazgatói pozíciót az augusztusban kinevezett Enrique Lores, ez az átalakítás már az ő ötlete lehetett, ő is magyarázta a sajtónak. Lores a részvényesek érdekeire hivatkozott, és azt ígérte, hogy sokkal hatékonyabbá teszi a vállalatot a munkamódszerek alapos átalakításával.

A vállalat Weisler alatt is elég hatékonyan működött, nem kis részben az előző, épp idén záruló átszervezéseknek köszönhetően, aminek keretében mintegy ötezer alkalmazottól váltak meg. A létszám azonban ezzel nem csökkent jelentősen, mert a cég 2016-ban felvásárolta a Samsung nyomtatós üzletágát. Az átszervezéssel Weisler elérte, hogy a PC-s és nyomtatós piac nehézségei ellenére a cég szép növekedést tudott produkálni.

 
HP Inc. Quarterly Revenue 2017-2019
Infogram


A növekedés azonban idén megtorpant, sőt a július végén zárult harmadik negyedévre lényegében leállt: az összbevétel ugyanakkora lett – 14,6 milliárd dollár –, mint az előző év azonos időszakában (lásd a grafikont). Ezt ellensúlyozta, hogy a bruttó működési eredményhányad javult 7-ről 7,4 százalékra, és a profit is nőt 0,9 milliárdról 1,2 milliárd dollárra. A megtorpanásra a tőzsde is reagált, a cég részvényei idén mintegy 10 százalékot estek.

Enrique Lores előtt éppen ezért a legnagyobb kihívás a növekedés újbóli beindítása lesz, aminek első lépése az újabb leépítés-átszervezés.

Piaci hírek

Teljes szellemmódot ígér McAfee újabb vállalkozása

Az informatika botrányoktól övezett örökifjú fenegyereke ezúttal egy lekövethetetlen mobilnetes szolgáltatással igyekszik megváltani a világot.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.