2019 végéig nagyjából dolgozói tíz százalékától válik meg a cég. Többtől, mint amit a reorganizációs programjában másfél éve bejelentett.

Mintegy 5000 munkatársától válna meg a HP Inc. a 2019-es pénzügyi éve végéig, azaz jövő október 31-ig – írja a Bloomberg. A leépítési terv nem új, a 2016-os évzáró tőzsdefelügyeleti jelentésben már szerepelt. Az viszont friss hír, hogy az eredetileg tervezett mértéket meghaladja. Ez azt jelenti, hogy a 2016-os létszámhoz képest az alkalmazottak mintegy 10 százalékától válik meg a vállalat.

Hetedik negyedéve tart a növekedés

Amikor a 2015-ös pénzügyi év végén hivatalosan is kettévált a PC-s és nyomtatós termékvonalat tovább vivő HP Inc. és a vállalati üzletágat összefogó HPE, sokan arra számítottak – különösen a PC-piac folyamatos lejtmenete miatt –, hogy előbbi igencsak nehéz helyzetbe fog kerülni. Aztán az élet más forgatókönyvet hozott, mint amit az elemzők előzetesen vártak. A HP Inc. hetedik negyedéve növekszik, a vállalatot a szétválás óta irányító Dion Weisler pozíciója töretlen.

Azzal a HP Inc. menedzsmentje az első pillanattól tisztában volt, hogy nehezített pályán kell küzdenie. A helyzet kezelésének része volt a 2015 október végén bejelentett átfogó reorganizációs terv is. Akkor a tőszdefelügyeleti jelentésben az szerepelt, hogy a vállalat létszámát három év alatt három-négyezer fővel csökkentik. Az átszervezés és leépítés költségeit 500 millió dollárra becsülték.

Ehhez képest most kiderült, hogy akár ötezer főt is érinthet összességében a leépítés, a reorganizációs költségek pedig elérhetik a 700 millió dollárt.

A hivatalos adatok szerint a létszám a 2017-es pénzügyi év végéig nem változott, a vállalat 49 ezer embert foglalkoztat világszerte. A tisztán látást nehezíti, hogy a HP Inc. 2016-ban megszerezte a Samsung nyomtatós üzletágát. Ezzel mintegy hatezer dolgozó került át a HP szervezetébe. A felvásárlást tavaly zárták le, és úgy tűnik, bejöttek Weislerék számításai: az idén április végével zárult negyedév pénzügyi jelentése remek teljesítményről tanúskodott.

A HP Inc. lett a menőbb

Bár a HP komoly energiákat fektetett a nyomtatós üzletág megmentésébe – ennek része volt a Samsung üzletágának a felvásárlása is – az igazi nagy fegyvertény az volt, hogy a csökkenő PC-piacon is tudott növekedni a vállalat. A Personal Systems üzletág (noteszgépek, asztali számítógépek stb.) az április végén zárult negyedévben például 14,5 százalékkal nőtt, ami azért is nagyon pozitív fejlemény, mert ez adja a vállalat teljes bevételének több mint 60 százalékát.

Ezzel szemben a HPE felemás időszakon és komoly karcsúsító kúrán van túl. A hivatalos szétválás után villámsebesen megvált több üzletágától. 2016-ban egyrészt kiszervezte az IT-szolgáltatásokat nyújtó üzletágát egy a CSC-vel közös cégbe, a DXC Technologyba, másrészt eladta a Micro Focusnak a szoftveres részlegét. Az is jelezte az útkeresés nehézségeit, hogy tavaly távozott a a cég éléről a szétválást levezénylő Meg Whitman.

Közösség & HR

Katasztrófa utáni helyreállításban erősít a VMware

A Datrium felvásárlásával a Site Recovery szolgáltatása mellett lesz egy költségre optimalizálható adatvédelmi megoldása is a szoftvergyártónak.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.