Pontosabban most a HP Enterprise karcsúsítja magát: az IT-szolgáltatás üzletágát a CSC-vel létrehozott vegyesvállalatba viszi át.

Leválasztja magáról az IT-szolgáltatási üzletet a HPE. Meg Whitman HPE-vezér ezt azza indokolta, hogy a vállalat a jövőben a hálózati eszközökre és a szoftverbizniszre fókuszál. Az üzletág leválasztását szűk egy év alatt akarják lezongorázni, a folyamat a tervek szerint jövő márciusra fejeződik be. De nem szűnik meg az üzletág, csak átalakul: ugyanis a HPE a CSC-vel hoz létre felesben egy vegyes vállalatot, amely kiszolgálja a a HP-ügyfeleket. Úgy számoltak, hogy az új vállalat éves bevételét 26 milliárd dollár körül alakulhat. A vegyesvállalatot a CSC jelenlegi vezetője, Mike Lawrie irányítja majd, de Ehitman is ott lesz a tűz közelében az igazgatóság tagjaként.

Milliárdos megtakarítások

A HPE számításai szerint az üzletág kiválása az első évben egymilliárd, az utána következő években másfél milliárd dollár költségmegtakarítást eredményezhet mindkét cég számára, az új társaság 2,5 milliárd dollárt át is vállal a HPE adósságaiból.

Az egykori garázscégből az IT-világ egyik óriásvállalatává fejlődött Hewlett-Packard történetének egyik legnagyobb átalakítását tavaly hajtotta végre, amikor két külön álló cégbe szervezte az üzleti (HPE), illetve a nyomtató és kliens oldali (HP Inc.) tevékenységét. (A folyamatról a Bitport is beszámolt, a cikkek itt találhatók).  

A szolgáltatási üzletág ekképpen a HPE-hez került. Az üzletággal amúgy elég sokat bajlódott a vállalat, például drasztikusan csökkentette a létszámát. Az azonban, hogy légyegében le is választja a nagy cégről – a döntést tegnap az amerikai tőzsdezárás után jelentték be –, valószínűleg meglepetésként érte a piacot. Az új vállalatban a HPE lesz a szenior partner, már ami a bevételeket és a létszámot illeti, márkaként mégis a CSC neve jelenik majd meg. A CSC egyébként szintén nagy múltú cég, 1959-ben alapították Computer Sciences Corp. néven, és jelenleg globálisan nyújt IT- és integrációs szolgáltatásokat. Tavaly hasonló lépésre szánta el magát, mint a HP: cég szinten is szétválasztotta az üzleti szférának és a kormányzati szférának nyújtott szolgáltatásait. Ez utóbbi CSRA néven fut tovább, utalra arra, hogy az SRA International nevű céggel egyesülve jött létre. Az üzleti szférát pedig továbbra is a CSC szolgálja ki, és ez a cég lesz a HPE partnere is.

A bejelentés után Whitman és Lawrie is arról beszélt, hogy az újonnan létrejövő, tisztán szolgáltatói profilú közös vállalkozás naggyá teheti a CSC-t is. A SCS jelenlegi üzleti mutatói alapján ugyanis nem egyértelmű, hogyan kívánják naggyá tenni a vállalatot. A kaliforniai alapítású, ám ma már virginiai székhelyű cég az utolsó lezárt pénzügyi évében 8,1 milliárd dollár bevételből több mint 200 millió dolláros mínuszt hozott össze. Azóta viszont minden negyedévet pozitívan zárt. A CSC jelenleg az egyetlen hardverfüggetlen IT-szolgáltató az Egyesült Államokban.

Business as usual

A HPE vezetése azzal nyugtatja ügyfeleit, hogy a váltásból csupán annyit fognak észrevenni, hogy megváltozik a fejléc a számlákon. Persze hogy pontosan mi lesz a fejlécen, azaz hogyan keresztelik el az új céget, a CSC-t viszok tovább vagy valami mást találnak ki, azt egyelőre nem tudni.

Whitman azért is szabadult meg az üzletágtól, hogy nagyobb figyelmet szentelhessenek a következő generációs, szoftveralapú infrastruktúra bizniszre. Ez érinti majd a szerver-, tároló- és hálózatiportfolió-fejlesztéseket, valamint a Helion Cloud platformot és a kapcsolódó szoftvereket is. A HPE meg akarja tartani az Aruba portfoliót, valamint az IoT-hoz kapcsolódó alkalmazásait is.  Az új felállásban az HPE évi 33 milliárd dollár bevételre tehet szert, amivel az EMC/Dell és a Cisco mögötti helyet foglalhatja el az infrastruktúra üzletben.

Piaci hírek

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.