8,8 milliárd dolláros tranzakció keretében szabadul meg szoftveres részlegétől, ennél áramvonalasabbá már nem is válhat a régi HP nagyvállalati termékeit gondozó HPE.

A Reuters a múlt héten számolt be róla, hogy a Hewlett Packard Enterprise (HPE) szoftveres részlegének eladásáról tárgyal, és 8-10 milliárd dollár közötti áron szabadulna meg az alaptevékenységéhez nem kapcsolódó szoftveres eszközeitől. A hírügynökség akkor a Thoma Bravo tőkebefektető vállalatot tartotta a legvalószínűbb vásárlónak, miután forrásai szerint tőlük érkezett a legkedvezőbb ajánlat a Goldman Sachs által irányított értékesítési folyamat során.

Tényleg megvették, de mások

A HPE tegnapi bejelentése alapján mégsem a Thoma Bravo, hanem a brit Micro Focus International lett a befutó: a Berkshire-i székhelyű, szoftverfejlesztéssel és informatikai tancsadással foglalkozó multi 8,8 milliárd dolláros tranzakció keretében szerzi meg a HPE üzletét. Megállapodás értelmében a Micro Focus 2,5 milliárd dollár készpénzt fizet a HPE-nek, utóbbi részvényesei pedig 50 százalékos tulajdonosai lesznek az összeolvadás után létrejövő, továbbra is Micro Focus néven futó társaságnak. Az üzleti egységek leválasztása további 700 millió dolláros költséget jelent majd a HPE-nek.

A megegyezéssel tulajdonképpen visszatér Nagy-Britanniába az Autonomy: a brit szoftvercéget 2011-ben 11 milliárd dollárért vásárolta fel a HPE elődje, az akkor még PC-ket és nyomtatókat is gyártó HP, utóbb azonban a vételár háromnegyedét volt kénytelen értékcsökkenésként leírni. A Micro Focus ezen kívül hozzájut a HPE big data, vállalati biztonsági, ADM, információmenedzsment és -irányítási, illetve IT szolgáltatásmenedzsment technológiáihoz.

Mindent ledobálnak magukról

A felvásárlásról szóló közleményt a HPE negyedéves eredményeivel együtt hozták nyilvánosságra. A társaság 12,2 milliárd dolláros harmadik negyedéves bevétele 6,5 százalékos éves csökkenés tjelez, majdnem félmilliárd dollárral elmaradva az elemzők várakozásaitól. Az Enterprise Group mindehhez 6,5 milliárddal, az Enterprise Services 4,7 miliárddal, a szoftveres üzletág pedig 738 millióval járult hozzá, rendre 8, 5 és 18 százalékos éves visszaeséssel. A HPE pénzügyi szolgáltatásai 812 millió dollárt termeltek, ami 1 százalékos növekedésnek felel meg.

A piac ezzel együtt a Micro Focusszal kötött üzletre koncentrál, amely Meg Whitman HPE-vezérigazgató szerint újabb mérföldkő lesz a nagyobb növekedési potenciállal rendelkező, magasabb haszonkulcsokkal dolgozó, nem utolsósorban pedig egészségesebb készpénzáramlással működő vállalat kialakítását célzó stratégia megvalósításában. Mint ismeretes, a HPE májusban a CSC-vel állapodott meg IT-szolgáltatási üzletágának átviteléről egy felesben létrehozott vegyesvállalatba, amitől nem csak költségmegtakarítást remélnek, de az új cég a HPE adósságaiból is magával visz 2,5 milliárd dollárt.

Whitman ugyanakkor nem győzte hangsúlyozni, hogy a szoftvereket és az IT szolgáltatásokat továbbra is a növekedési stratégia részeként kezelik, ám olyan portfóliót próbálnak építeni, amely támogatja a célpiacokon való terjeszkedést.

Érdekesség, hogy a HPE éppen aznap jelentette be a szoftveres üzletág eladását, amikor a cég két nagy riválisa, a Dell és az EMC lezárta a technológiai szektor valaha volt legnagyobb léptékű összeolvadását. A Dell a HPE-hez hasonlóan a közelmúltban szabadult meg IT-szolgáltatási és szoftver-üzletágától.

Piaci hírek

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.