Bő egymilliárd dollárért a HP Inc.-hez kerül a Samsung nyomtatós portfóliója, valamint több ezer szakember és egy sereg szabadalom is.

Alig több mint tíz hónapja jár külön utakon az egykori HP-ból kikanyarított két új vállalat. A számítógépeket és nyomtatókat öröklő HP Inc.-nél nem csak a növekedési lehetőségek megtalálása a feladat, de az is, hogy a meredeken zuhanó szektorokat mivel lehetne megerősíteni. Mivel mással, mint egy jó kis felvásárlással!

Az egyiknek kolonc, a másiknak esély

Tegnap a Samsung Electronics bejelentette, hogy minden, nyomtatókkal kapcsolatos tevékenységét kiszervezi egy friss cégbe, amelyet aztán a HP Inc. átszámítva 1,05 milliárd dollárért teljesen felvásárol. A dél-koreai óriásnál a nyomtatók forgalma gyakorlatilag a statisztikai hibahatár környékén volt az összbevétel mennyiségét tekintve, így a globálisan nem túl jó formában lévő piacról viszonylag fájdalommentesen tudnak kivonulni.

A vevőnél kicsit más a helyzet. Ugyan a nyomtatási piacon a HP nagyjából tízszer akkora súllyal bír, mint a Samsung, de a távol-keleti portfólió bizonyos elemei esélyt jelenthetnek olyan üzletek megkötésére, amelyekre eddig nem volt lehetőség. Ilyen terület lehet a Samsung vállalati munkabírásra fejlesztett multifunkciós eszközeinek értékesítése, illetve az ügylettel együtt érkező know-how és szabadalmi arzenál kihasználása. 

A Samsungnak tavaly mintegy 1,8 milliárd dollárnyi forgalmat generáló nyomtatós szegmenssel együtt ugyanis a HP-hez kerül hatezer munkavállaló, köztük 1300 kutató és fejlesztőmérnök. Szintén a felvásárlás hozadéka lesz a nagyjából hatezer szabadalomból álló csomag, amely nem csak az új eszközök fejlesztésénél jön majd jól, de folyamatos bevételt is generálhat, ha ezeket más cégek is használják. Erre szükség is lehet, hiszen a nyomtatási részleg a HP-nál a legutóbbi negyedévben is kétszámjegyű visszaesést mutatott.

A felvásárlás mellett a két cég ellentétes irányú tranzakciót is végrehajt majd. A Samsung ugyanis jelezte, hogy az elkövetkező hónapokban 100-300 millió dollár értékben fog bevásárolni a HP Inc. részvényeiből nyíltpiaci műveletekkel. Az akvizíció várhatóan egy év alatt zajlik majd le teljesen a befektetői és szabályozói oldalon egyaránt szükséges "leokézásokat" követően. 

Mindennel próbálkoznak

Az amerikai vállalat a tavaly novemberi megalakulása óta többször igyekezett bizonyítani, hogy minden lehetőséget megragad, amely növekedési lehetőségekkel kecsegtet. Például már egy éve is célpontként emlegették a 3D-s nyomatók piacát. Ennél konkrétabb dolgokat láttunk azonban idén tavasszal egy új, üzleti célú phablet, illetve a világ legvékonyabb notebookjának bemutatásakor. A Samsung nyomtató üzletágának átvételével egy régi, de bicegő lábat sikerülhet kicsit megerősíteni.

Piaci hírek

A Gutenberg-galaxis még az internetnek is ellenáll

Habár a napilapok és egyéb nyomtatott újságok szinte kivétel nélkül szenvednek, ha éppen nem húzták máris le a rolót, a könyvnyomtatás még a webes korszakban is kifizetődő.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.