Bő egymilliárd dollárért a HP Inc.-hez kerül a Samsung nyomtatós portfóliója, valamint több ezer szakember és egy sereg szabadalom is.

Alig több mint tíz hónapja jár külön utakon az egykori HP-ból kikanyarított két új vállalat. A számítógépeket és nyomtatókat öröklő HP Inc.-nél nem csak a növekedési lehetőségek megtalálása a feladat, de az is, hogy a meredeken zuhanó szektorokat mivel lehetne megerősíteni. Mivel mással, mint egy jó kis felvásárlással!

Az egyiknek kolonc, a másiknak esély

Tegnap a Samsung Electronics bejelentette, hogy minden, nyomtatókkal kapcsolatos tevékenységét kiszervezi egy friss cégbe, amelyet aztán a HP Inc. átszámítva 1,05 milliárd dollárért teljesen felvásárol. A dél-koreai óriásnál a nyomtatók forgalma gyakorlatilag a statisztikai hibahatár környékén volt az összbevétel mennyiségét tekintve, így a globálisan nem túl jó formában lévő piacról viszonylag fájdalommentesen tudnak kivonulni.

A vevőnél kicsit más a helyzet. Ugyan a nyomtatási piacon a HP nagyjából tízszer akkora súllyal bír, mint a Samsung, de a távol-keleti portfólió bizonyos elemei esélyt jelenthetnek olyan üzletek megkötésére, amelyekre eddig nem volt lehetőség. Ilyen terület lehet a Samsung vállalati munkabírásra fejlesztett multifunkciós eszközeinek értékesítése, illetve az ügylettel együtt érkező know-how és szabadalmi arzenál kihasználása. 

A Samsungnak tavaly mintegy 1,8 milliárd dollárnyi forgalmat generáló nyomtatós szegmenssel együtt ugyanis a HP-hez kerül hatezer munkavállaló, köztük 1300 kutató és fejlesztőmérnök. Szintén a felvásárlás hozadéka lesz a nagyjából hatezer szabadalomból álló csomag, amely nem csak az új eszközök fejlesztésénél jön majd jól, de folyamatos bevételt is generálhat, ha ezeket más cégek is használják. Erre szükség is lehet, hiszen a nyomtatási részleg a HP-nál a legutóbbi negyedévben is kétszámjegyű visszaesést mutatott.

A felvásárlás mellett a két cég ellentétes irányú tranzakciót is végrehajt majd. A Samsung ugyanis jelezte, hogy az elkövetkező hónapokban 100-300 millió dollár értékben fog bevásárolni a HP Inc. részvényeiből nyíltpiaci műveletekkel. Az akvizíció várhatóan egy év alatt zajlik majd le teljesen a befektetői és szabályozói oldalon egyaránt szükséges "leokézásokat" követően. 

Mindennel próbálkoznak

Az amerikai vállalat a tavaly novemberi megalakulása óta többször igyekezett bizonyítani, hogy minden lehetőséget megragad, amely növekedési lehetőségekkel kecsegtet. Például már egy éve is célpontként emlegették a 3D-s nyomatók piacát. Ennél konkrétabb dolgokat láttunk azonban idén tavasszal egy új, üzleti célú phablet, illetve a világ legvékonyabb notebookjának bemutatásakor. A Samsung nyomtató üzletágának átvételével egy régi, de bicegő lábat sikerülhet kicsit megerősíteni.

Piaci hírek

Teljes szellemmódot ígér McAfee újabb vállalkozása

Az informatika botrányoktól övezett örökifjú fenegyereke ezúttal egy lekövethetetlen mobilnetes szolgáltatással igyekszik megváltani a világot.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.