Az egykori Hewlett Packard konzumer termékeit megöröklő vállalat éléről családi okok miatt távozik az eddigi vezérigazgató.

A befektetők nem tapsikoltak örömükben a hírre - igaz, ebben szerepet játszhatott a vártnál gyengébb aktuális üzleti célszámok nyilvánosságra hozása is.

50-est 50-esre váltanak 

A HP Inc. élén a megalapítása óta eltelt szűk négy évben Don Weisler állt, aki az induláskori nehéz helyzet ellenére egy meglehetősen jól működő céget épített és irányított. A munkát viszont nem folytatja, mert családi egészségügyi okokra hivatkozva a pénzügyi év lezárásakor átadja a stafétát.

A vállalat a vezérigazgató távozásáról szóló hírben már a végleges utódott is megnevezte. A cég élére egy igazi belső ember, az egykori Hewlett Packardnál 30 éve gyakornokként kezdő Enrique Lores kerül. A hatalmas helyi tapasztalattal bíró menedzser ráadásul még mindig csak 53 éves, azaz hasonló lendülettel folytathatja az építkezést, mint azt egy évvel fiatalabb elődje tette.

Nehéz helyzetből szállított eredményeket

Amikor a 2015-ös pénzügyi év végén hivatalosan is kettévált a PC-s és nyomtatós termékvonalat tovább vivő HP Inc. és a vállalati üzletágat összefogó HPE, sokan arra számítottak – különösen a PC-piac folyamatos lejtmenete miatt –, hogy előbbi igencsak nehéz helyzetbe fog kerülni. Aztán az élet más forgatókönyvet hozott, mint amit az elemzők előzetesen vártak. A HP Inc. negyedéves jelentéseiben több éven keresztül töretlenül jöttek a növekedésről tanúskodó adatok.

Weisler érdemeit mutatja, hogy tisztában volt a realitásokkal, és a friss cégnél azonnal átfogó reorganizációba kezdett. A kezdetben 3000-4000 főre becsült létszámcsökkentés viszont tavaly már 5000-re hízott. Igaz, közben a cég jelentős akvizíciót hajtott végre a Samsung nyomtatós üzletágának 2016-os megszerzésével.

A novembertől munkába álló új vezér jó választásnak tűnik, mert az biztos, hogy első napját nem a mosdó keresésével kell töltenie. Lores aktív vezető szerepet játszott már akkor is, amikor az egykori nagy HP-t kellett a lehető legfájdalommentesebben szétválasztani. Szintén nagy érdemei vannak abban, hogy az említett samsungos üzletet sikerült nyélbe ütni, ami az azóta eltelt idő alapján jó döntésnek bizonyult.

Nem minden papsajt

Ugyanakkor az új vezetőnek megoldandó problémái is akadnak. A HP a jelenleg futó negyedévével kapcsolatban az elemzpi várakozásokat némileg alulmúló előrejelzést adott. Eszerint az október végén záródó negyedik üzleti negyedévben 55 és 59 cent közé várják az egy részényre jutó profitot, ami alulról súrolja a konszenzusos 58 centes szakértői jóslatot. (Ráadásul az ezt megelőző negyedév során sem sikerült maradéktalanul megfelelni a befektetők által nagyra tartott elemzői elvárásoknak.)

Hogy melyik hír játszott nagyobb szerepet a bejelentést követő tőzsdei mozgásban, azt nehéz lenne megállapítani. Az viszont tény, hogy a tegnap a zárást követő órákban 6 százalékkal estek a HP papírjai.

Közösség & HR

A Gutenberg-galaxis még az internetnek is ellenáll

Habár a napilapok és egyéb nyomtatott újságok szinte kivétel nélkül szenvednek, ha éppen nem húzták máris le a rolót, a könyvnyomtatás még a webes korszakban is kifizetődő.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.