Az egykori Hewlett Packard konzumer termékeit megöröklő vállalat éléről családi okok miatt távozik az eddigi vezérigazgató.

A befektetők nem tapsikoltak örömükben a hírre - igaz, ebben szerepet játszhatott a vártnál gyengébb aktuális üzleti célszámok nyilvánosságra hozása is.

50-est 50-esre váltanak 

A HP Inc. élén a megalapítása óta eltelt szűk négy évben Don Weisler állt, aki az induláskori nehéz helyzet ellenére egy meglehetősen jól működő céget épített és irányított. A munkát viszont nem folytatja, mert családi egészségügyi okokra hivatkozva a pénzügyi év lezárásakor átadja a stafétát.

A vállalat a vezérigazgató távozásáról szóló hírben már a végleges utódott is megnevezte. A cég élére egy igazi belső ember, az egykori Hewlett Packardnál 30 éve gyakornokként kezdő Enrique Lores kerül. A hatalmas helyi tapasztalattal bíró menedzser ráadásul még mindig csak 53 éves, azaz hasonló lendülettel folytathatja az építkezést, mint azt egy évvel fiatalabb elődje tette.

Nehéz helyzetből szállított eredményeket

Amikor a 2015-ös pénzügyi év végén hivatalosan is kettévált a PC-s és nyomtatós termékvonalat tovább vivő HP Inc. és a vállalati üzletágat összefogó HPE, sokan arra számítottak – különösen a PC-piac folyamatos lejtmenete miatt –, hogy előbbi igencsak nehéz helyzetbe fog kerülni. Aztán az élet más forgatókönyvet hozott, mint amit az elemzők előzetesen vártak. A HP Inc. negyedéves jelentéseiben több éven keresztül töretlenül jöttek a növekedésről tanúskodó adatok.

Weisler érdemeit mutatja, hogy tisztában volt a realitásokkal, és a friss cégnél azonnal átfogó reorganizációba kezdett. A kezdetben 3000-4000 főre becsült létszámcsökkentés viszont tavaly már 5000-re hízott. Igaz, közben a cég jelentős akvizíciót hajtott végre a Samsung nyomtatós üzletágának 2016-os megszerzésével.

A novembertől munkába álló új vezér jó választásnak tűnik, mert az biztos, hogy első napját nem a mosdó keresésével kell töltenie. Lores aktív vezető szerepet játszott már akkor is, amikor az egykori nagy HP-t kellett a lehető legfájdalommentesebben szétválasztani. Szintén nagy érdemei vannak abban, hogy az említett samsungos üzletet sikerült nyélbe ütni, ami az azóta eltelt idő alapján jó döntésnek bizonyult.

Nem minden papsajt

Ugyanakkor az új vezetőnek megoldandó problémái is akadnak. A HP a jelenleg futó negyedévével kapcsolatban az elemzpi várakozásokat némileg alulmúló előrejelzést adott. Eszerint az október végén záródó negyedik üzleti negyedévben 55 és 59 cent közé várják az egy részényre jutó profitot, ami alulról súrolja a konszenzusos 58 centes szakértői jóslatot. (Ráadásul az ezt megelőző negyedév során sem sikerült maradéktalanul megfelelni a befektetők által nagyra tartott elemzői elvárásoknak.)

Hogy melyik hír játszott nagyobb szerepet a bejelentést követő tőzsdei mozgásban, azt nehéz lenne megállapítani. Az viszont tény, hogy a tegnap a zárást követő órákban 6 százalékkal estek a HP papírjai.

Közösség & HR

Katasztrófa utáni helyreállításban erősít a VMware

A Datrium felvásárlásával a Site Recovery szolgáltatása mellett lesz egy költségre optimalizálható adatvédelmi megoldása is a szoftvergyártónak.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.