Különböző jogsértések és mulasztások miatt Franciország versenyhivatala menetrendszerűen osztja a combosabbnál combosabb csekkeket. Az amerikai óriásvállalatnak ezúttal 500 millió eurót kell befizetnie.

Félmilliárd euróra bírságolta a tisztességes versenyért felelős francia hatóság a Google-t, mert az a hivatal álláspontja szerint nem tett eleget egy korábban hozott határozatnak.

Az ügy alapvetően a keresőóriás és a médiavállalatok kapcsolatának rendezéséről szól. Utóbbiak ugyanis nem csak Franciaországban, de globálisan is komoly lobbitevékenységet folytatnak azért, hogy a különböző nagy technológiai platformok üzemeltetői kompenzálják őket azért, mert szolgáltatásaikban az általuk előállított tartalmakat használják fel. A Google mellett ezzel kapcsolatban a Facebookra is egyre érezhetőbb nyomás nehezedik.

Visszatérve a konkrét vizsgálatra: a versenyhatóság megállapította, hogy a Google nem törte össze magát azért, hogy a már említett korábbi hivatali döntés értelmében megállapodjon a tartalomátvétel feltételeiről a médiaszolgáltatókkal. (Maga az eljárás a helyi kiadók mellett a belga Rossel, illetve a globális jelenléttel bíró News Corp kezdeményezésére indult.) A büntetés mellett a cégnek két hónapon belül elfogadható rendezési tervet kell leraknia az asztalra, ellenkező esetben a bírság naponta újabb 900 ezer euróval hízik.

A Google a maga részéről természetesen mérhetetlen csalódottságának adott hangot, mivel meglátása szerint az ügyben végig jóhiszeműen és konstruktívan járt el. A társaság azt is sérelmezi, hogy a hivatal nem értelmezi reálisan a hírek átvételének gyakorlatát.

Emelik a tétet

A keddi büntetés alig több mint egy hónappal követi azt a 220 millió eurós tételt, amelyet szintén a francia hatóság szabott ki a keresőóriásra, mert annak hirdetési rendszere nem felelt meg a jogszabályoknak. A versenyhivatalnak azt is sikerült elérnie, hogy a Google története során először olyan változtatásokat eszközöljön globális hirdetési üzletágának működésében, melyeken keresztül biztosítaná, hogy nem élhet vissza a piacon meglévő erőfölényével.

Franciaország egyébként az utóbbi időben másoknál is jobban bekeményített a big tech platformszolgáltatókkal szemben. Tavasszal minden idők legnagyobb, 1,1 milliárd eurós büntetést vertek rá az Apple-re a disztribúciós és kiskereskedelmi hálózatában folytatott versenyellenes gyakorlatai miatt, de az ország már évek óta vezető szerepet vállal abban a küzdelemben is, ami a nagy techcégek helyben szerzett bevételeinek megadóztatásááért zajlik. Két évvel ezelőtt ennek kapcsán egymilliárd eurós rendezésben állapodott meg a Google és Franciaország.

Piaci hírek

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.