Az összeg fele a bírság, a másik felét pedig az elmaradt adók miatt kell fizetnie. A megállapodás precedenst teremthet.

Megállapodott a francia állam és a Google: az amerikai big tech 956 millió eurót fizet a francia államnak. Az összeg két tételből áll: 500 millió euró a bírság összege, a fennmaradó 465 millió pedig a korábbi évek elmaradt adóit fedezi – jelentette a Reuters.

Ezzel egy időre nyugvópontra ért az a négy éve tartó vizsgálta, melynek során a francia hatóságok azt próbálták bizonyítani, hogy a Google megsértette a francia adótörvényeket azáltal, hogy az országban keletkező bevételeik jelentős részét Írországban konszolidálták (az adóoptimalizálási módszerről itt írtunk).

Hosszú menet volt

A Google alapvetően elégedett lehet a megállapodással. A franciák ugyanis eredetileg keményebb álláspontot képviseltek: a pénzügyminisztérium 1,6 milliárdot akart behajtani elmaradt adók címén a vállalattól.

A Google persze fizetett adót Franciaországban is, csak nagyon keveset. A francia hatóságok számításai szerint például a vizsgálat elindulása előtti évben, 2013-ban a franciaországi reklámbevételei 1,6 milliárd eurót tettek ki, miközben a vállalat papíron mindössze 231 millió euró forgalmat mutatott ki, ami után 7,7 millió adóval gazdagította a francia államháztartást.

A probléma nem egyedi, szinte minden államot sújt. Ezért egyes országok egységes uniós fellépést sürgettek, ami azonban Dánia, Finnország, Írország és Svédország ellenállásán elbukott. Emiatt például a franciák mellett a spanyolok, az olaszok és a britek is úgy döntöttek, hogy saját hatáskörben próbálnak megoldást találni.

A franciák kezdetben nagyon határozottnak mutatkoztak, már idén januárban be akarták vezetni az a leginkább érintett cégek – a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple – után csak GAFA-törvényként emlegetett adószabályt, amely 3 százalékos különadóval sújtaná a világszinten 750 milliós éves árbevételnél többet termelő, digitális szolgáltatásokból Franciaországban legalább 25 millió euró bevételt termelő multinacionális vállalkozások helyben szerzett bevételeit. A folyamat azonban lassan haladt, a tervezet végül csak idén nyáron került a francia törvényhozás elé.

Több fronton folytatódik a küzdelem

A franciák persze egyelőre csak csatát nyertek, a háború még folytatódik, ráadásul több fronton. A francia költségvetési miniszter, Gerald Darmanin, azt nyilatkozta, hogy a megállapodás jogi precedenst teremt újabb eljárásokra. Konkrét nevek említése nélkül mondta, hogy már zajlanak hasonló tárgyalások más vállalatokkal, nagyobbakkal és kisebbekkel egyaránt.

Csakhogy ez nem csupán adójogi csatározás egy állam és a big techek között, hanem van politikai vetülete is. Amikor a GAFA-törvény a francia parlament elé került, a Trump-kormányzat ellentámadásba lendült. Donald Trump elnök utasítására az amerikai hatóságok vizsgálat alá vonták a franciák tervezetet azzal az indokkal, hogy az diszkriminatívan kezeli az egyesült államokbeli vállalkozásokat, ami tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősíthető. Trump egyébként azt is belengette, hogy büntetővámokat vetnek ki a franciák nemzeti önérzetét is megtestesítő francia borokra.

A mostani megállapodás után a Google diplomatikusan nyilatkozott: úgy vélik, a nemzetközi adórendszer összehangolt reformjára lenne szükség, amely egyértelmű keretet biztosít a globális vállalatoknak.

Piaci hírek

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.