Ami egyelőre pontosan ugyanúgy alakul, de a végeredmény nem feltétlenül lesz ugyanaz.

Az ausztrál kormány tavaly óta dolgozott azon az idén februárban megszavazott médiatörvényen, ami egyebek mellett arra kényszerítette a Facebookot vagy a Google-t, hogy pénzt fizessen a platformjain megjelenő hírekért az azokat előállító kiadóknak – a türelmi idő lejártával, egyedi megegyezések hiányában ráadásul az államra bízta volna a tartalomszolgátatóknak fizetendő díjak és a fizetési módok meghatározását is. Nem csoda, hogy a big tech vállalatok minden követ megmozgattak a tervezet felpuhításáért, sőt időnként az Ausztráliából való kivonulásukat is felvetették.

Bár a Google az új szabályozás életbe lépése előtt nem sokkal félrekapta a kormányt, és elkezdett megállapodásokat kötni a jelentősebb ausztrál kiadókkal, a Facebook részben beváltotta fenyegetéseit. A közösségi oldal minden, a törvény hatálya alá eső anyagot letiltott, ami első körben annyira jól sikerült, hogy a hivatalos egészségügyi tájékoztatás, az időjárás-jelentés, a jótékonysági programok, sőt még a Facebook saját vállalati oldalának hírei is eltűntek az ausztrál felhasználók hírfolyamából.

Az ausztrál kormány először még azt közölte, hogy esze ágában sincs változtatni a digitális médiapiac egyensúlyát célzó szabályozáson, nem sokkal később azonban engedett, és kihúzta a törvény méregfogát. A Facebooknak mégsem kell minden egyes kiadóval külön letárgyalni a kompenzációt, és maga választhatja ki, hogy mely hírszolgáltatók tartalmaihoz biztosít hozzáférést. Fizetni tehát így is fog, de nem mindenkinek, és csak annyit, amennyiről megegyezik a tartalomszolgáltatókkal.

A konfliktus feloldása persze csak fegyverszünetnek tekinthető, annál is inkább, mivel az ausztrálok máris elkezdték vizsgálgatni az online keresőpiac egyenlőtlenségeit és a vonatkozó európai szabályozás alkalmazásának lehetőségeit. A lényeg mindenesetre az, hogy a nagy nemzetközi platformszolgáltatók kénytelen lesznek hozzászokni egy új világhoz, ahol az elképesztő mennyiségű reklámbevételüknek legalább egy részét vissza kell majd csorgatniuk a gépezet működtetésében nagy szerepet játszó tartalomelőállítóknak.

Jön Kanada, felkészül India

Az ausztrál eset sem önmagában érdekes, hanem azért, mert precedenst teremtett a világ többi részén, így a tech multik hazai pályáján, az Egyesült Államokban, az Európai Unióban, vagy éppen a Kanadában, ahol a jelek szerint meg kell majd ismételniük az ausztrál kormányzattal vívott meccset. A társaság képviselőjének hétfőn egy parlamenti bizottsági meghallgatáson kellett érvelnie ugyanebben a témában, ahol ismét kifejtette: a Facebook a szabad és nyílt internet működésével ellentétesnek tartaná, ha minden megosztás után fizetnie kellenek a kiadóknak.

Arra a kérdésre, hogy tisztességesnek tartja-e a tárgalások során Ausztráliában bevetett módszereket, a Facebook Canada alelnöke világossá tette: a vállalat magától sosem blokkolná teljes körűen egy adott régióból származó tartalmakat, de ha rákényszerítik, akkor azt Kanadában is meg fogja tenni. Erre pedig a kommentárok szerint nagon könnyen sor kerülhet, mivel a távközlési és médiaügyekért is felelős kanadai miniszter már februárban bejelentette, hogy az ausztrál szabályozáshoz nagyon hasonló törvénytervezetet kíván benyújtani.

Justin Trudeau miniszterelnök ezzel egy időben arról beszélt, hogy összehangolná tevékenységét ausztrál kollégájával, Scott Morrisonnal a big tech vállalatok nyomás alá helyezésében, illetve annak érvényre juttatásában, hogy a szolgáltatók fizessenek a platformjaikon futtatott és bevételeikhez is nagyban hozzájáruló tartalmak előállítóinak. A Facebook ennek alapján Kanadában is hasonló küzdelem elé néz, mint Ausztráliában, és a kanadai kormány is hasonló eredményekre számíthat, ha ugyanazt a politikát folytatja.

Az ausztrál eset egyik keveset tárgyalt, de fontos tanulsága volt, hogy a Facebook algoritmusai nincsenek a helyzet magaslatán a források azonosításában: ahogy a CNET riportjában megszólaló elemzők is fogalmaztak, a tartamak blokkolásakor kiderólt, hogy nem igazán képes különbséget tenni Rupert Murdoch és egy jótékonysági szervezet között. Bár a hasonló kaliberű befektetők távozása mindenhol komoly fenyegetést jelent, szerintük a kanadai kormánynak nem kellene elkövetnie azt a hibát, hogy az utolsó pillanatban felvizezi az új médiapiaci szabályozást.

A kanadai meccset egyébként minden bizonnyal sorban követi majd a többi összecsapás, legközelebb akár az indiai kormánnyal. A hírek szerint Scott Morrison már Narendra Modi indiai miniszterelnökkel is megbeszéléseket folytatott ebben az ügyben, aki korábban már az ottani felsőház előtt sürgette a hasonló szabályozás bevezetését. Ennek különös jelentőséget ad, hogy India a felhasználók számát tekintve már a Facebook legnagyobb piaca.

Közösség & HR

Félig-meddig szoftvercéggé alakítaná magát a Stellantis

A 2021 elején összeállt autóipari óriás az évtized végére már 20 milliárd eurót keresne közvetlenül a szoftvereken és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokon.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.