Múlt hónapban a cég még magát is kizárta saját közösségi oldaláról, csak hogy megmutassa elszántságát az új ausztrál szabályozással szemben. Most viszont megszületett az első megállapodás a kontinensnyi ország egyik legnagyobb médiabirodalmával.

Ha nem is önként, vagy éppen ellenállás nélkül, de kezd átalakulni a nagy internetes híraggregátorok és a tartalmat szállító kiadók között eddig meglévő viszonyrendszer - egyelőre Ausztráliában. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden médiavállalat jobban jár, a kisebbek valószínűleg ezután is csak a pálya széléről nézhetik a nagyok egyezkedését.

Mégis van az a pénz

Az ausztrál kormány még tavaly tavasszal kezdett bele egy olyan szabályozási környezet felállításába, amely praktikusan arra kényszeríti a Facebookhoz és Google-höz hasonló cégeket, hogy a platformjaikon megjelenő hírekért cserébe valamennyi pénzt jutassanak az azokat előállító vállalatokhoz.

Az egy éve folyó küzdelem legújabb fejezetét a héten az szolgáltatta, hogy a Facebook bejelentette, három évre szóló megállapodást kötött a News Corp médiaóriással, hogy utóbbi tartalmait felhasználhassa a különböző csatornáin. Ezzel a világ két leggazdagabb embere kötött üzletet, mivel a News Corp Rupert Murdoch érdekeltségébe tartozik. A médiabirodalom tagja például a Wall Street Journal, New York Post, vagy az óceán innenső oldalán a Sun és a The Times is. Emellett azonban a cégcsoporthoz tartozik több mint száz ausztrál médiatermék is, amelyek az ottani sajtó komoly szeletét adják.

Ez volt az első eset, hogy a Facebook a februárban megszavazott új törvény előírásainak megfelelve egyezségre jutott egy médiatulajdonossal, ám a hírek szerint nem ez lesz az egyetlen példa. Sajtóértesülések alapján több más ausztráliában érdekelt kiadóval aláírásközeli állapotban van egy a fentihez hasonló megállapodás.

Tájkép csata után

A két érintett nagy internetes vállalkozás közül a Google jóval simulékonyabbnak bizonyult. Ahogy közeledett az új szabályozás életbe lépése, a keresőcég úgy vált egyre aktívabbá, és sorra kötötte meg különmegállapodásait a jelentősebb ausztrál kiadókkal, köztük például a News Corppal is.

A Facebook viszont a keményebb utat választotta. Miután a kommunikációs szintéren kifejtett ellenállás és a lobbitevékenység sem vezetett a cég számára kedvező kimenetelre, a közösségi hálózat drasztikusat húzott. Egy hónappal ezelőtt egyszerűen minden, a törvény hatálya alá eső anyagot blokkolt az ausztrál facebookozók hírfolyamában. Az akció annyira "jól sikerült", hogy a korlátozások a hivatalos egészségügyi tájékoztatásra, az időjárás-jelentésekre, a vészhelyzeti figyelmeztetésekre vagy a jótékonysági programokra is vonatkoztak. Egy vicces elemét a történetnek pedig az szolgáltatta, hogy még a Facebook vállalati oldaláról is eltűntek a hírek a közösségi platformon.

A nyílt háborúskodás azonban csak pár napig tartott. A Facebook visszakozott a drákói megoldástól, miután az ausztrál kormány további egyeztetéseket lengetett be a médiatartalom felhasználásával kapcsolatban. A friss hírek fényében úgy tűnik, hogy a közösségi óriások kénytelen lesznek hozzászokni egy új világhoz, ahol az egyre felfoghatatlanabb mennyiségben gyűlő reklámbevételeikből egy részt tovább kell adni a gépezet működtetésében nagy szerepet játszó tartalomelőállítóknak. Az ausztrál eset nem is önmagában érdekes, hanem azért, mert ez precedenst teremthet a világ többi részén is, mint ahogy erről már az EU-ban is beszélnek.

Közösség & HR

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.