Nem sokkal azt követően, hogy látszólag megoldódott az új ausztrál médiatörvény körüli hercehuca, a kormányzat már az online keresőpiac egyenlőtlenségeit vizsgálgatja.

Az ausztrál versenyhivatal (ACCC) csütörtökön tette közzé nyilvános felhívását az internetes keresőszolgáltatásokra és webböngészőkre vonatkozóan, ami egy vitairat és az abban megfogalmazott kérdések formájában gyűjtené be a véleményeket a szegmensre jellemző piaci versenyről és a felhasználók választási lehetőségeiről. A dokumentumból rögtön kiderül, hogy az ACCC ezen a területen különösen aggályosnak találja az előre telepített szoftverek és azok alapértelmezett beállításainak hatását, ezzel kapcsolatban pedig összefüggéseiben is megvizsgálná az aktuális trendeket és a szállítók gyakorlatait.

A mellékelt hivatkozásokból kiderül, hogy jelenleg a Safari a legnépszerűbb böngésző az ausztrál mobilos felhasználók között, miután az Apple szoftvere fut az okostelefonok és táblagépek 51 százalékán, a Google Chrome pedig a második 39 százalékkal. A desktop környezetben nagyjából megfordul az arány, ott a Chrome 62 százalékon, míg a Safari 18 százalékon áll. Ennek alapján tehát elmondható, hogy csak az Apple és a Google böngészői rendelkeznek meghatározó részesedéssel, míg az Edge, a Firefox, a Samsung Internet vagy bármely más termék összességében nem számít érdemi tényezőnek.

A versenyhivatal a böngésző- és keresőpiaci erőviszonyok felmérése mellett nagyon kíváncsi rá, hogy az ausztrál felhasználók szempontjából milyen tendek jellemzők a két nagy szállítóra a vonatkozó szolgáltatások, az operációs rendszerek vagy a készülék-ökoszisztéma működését illetően. Ugyanilyen lényeges dolog, hogy a ACCC majdnem két év után ismét leporolta azt a kérdést, hogy az ottani helyzetben milyen relevanciája van az Európai Bizottság 2018-as döntésének, amelyben 4,3 milliárd eurós büntetést szabtak ki a Google-re az Android rendszerrel kapcsolatos versenykorlátozó gyakorlata miatt.

A jelszó megint a választási lehetőség

Az EB megítélése szerint a Google a mobil operációs rendszeren keresztül az asztali gépeken már megszerzett dominanciáját próbálta a mobil platformra is kiterjeszteni, az androidos eszközgyártókat és mobil operátorokat is saját alkalmazásainak telepítésére kényszerítve a Play licencekhez kapcsolódóan. Bár a Google álláspontja alapján a keresőt, az alkalmazásáruházat és más applikációkat összefogó csomag teszi lehetővé, hogy az Androidot ingyen bocsássa a gyártók és a felhasználók rendelkezésére, a Bizottság szerint ez nem jelentett megfelelő választási lehetőséget.

Mindez a lehetséges új szabályozások szempontjából azért is érdekes, mert az Android az uniós büntetés kiszabásakor már régen eluralta az európai piacot, a felhasználók pedig nem hogy beletörődtek a vállalat alapértelmezett szolgáltatásaiba, de a legnagyobb európai piacokon a legtöbbször letöltött tíz alkalmazásból hat a Google-é volt. Ennek alapján a versenytársak helyzetbe hozatalára irányuló kísérlet már késői volt, különösen, hogy az eszközgyártók sem feltétlenül használták ki teljes mértékben a döntés nyomán kapott nagyobb szabadságot.

Az mindenesetre az ügy hozadékénak tekinthető, hogy azóta az európai Android-felhasználók új képernyőket kaptak, ami időnként felajánlja nekik az alternatív webböngészők vagy keresőeszközök letöltését. Az ACCC még annak idején hat hónapos ultimátumot adott a Google-nek, hogy hasonló megoldást vezessen be Ausztráliában is, ami azonban több mint egy évvel ezelőtt lejárt; a hivatal most az európai gyakorlat eddigi tapasztalatait vizsgálgatja, és azt elemzi, hogy azokat mennyire hatékonyan alkalmazhatnák az ausztrál viszonyok között, akár a választóképernyőktől teljesen eltérő funkciók formájában.

A Facebook mindezzel időlegesen kikerült az ausztrál kormányzat célkeresztjéből, jobban mondva helyet cserélt az Apple-lel, miközben a Google továbbra is a szabályozók figyelmének középpontjában maradt. Bár az illetékesek február végén a Facebook drasztikus lépései ellenére is azt közölték, hogy eszük ágában sincs megváltoztatni a digitális médiapiaci egyensúlyt célzó és a nagy platformszolgáltatókat megsarcoló tervezeten, nem sokkal később kiderült, hogy mindenki nagy megelégedésére mégis változtatni fognak rajta. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem jelent tűzszünetet a törvényalkotók és az online óriásvállalatok között, a következő összecsapás frontja pedig a böngészők és a keresőszolgáltatások területe lesz.

Közösség & HR

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.