Az Amazon alig pár hónapja indította be a kasszák nélküli vásárlást biztosító szolgáltatását néhány kisebb boltban, de már folynak a tesztek a nagyobb alapterületű önkiszolgáló üzletek felállítására is.

Seattle-ben már felállt és működik az Amazon kasszátlanított tesztboltja, amely a már megnyitott kisebb üzlethelyiségeknél lényegesen nagyobb területen igyekszik megbízhatóra csiszolni a technológiát - állítja a The Wall Street Journal belső forrásokra hivatkozva.  Amennyiben a cég sikeresen implementálja az úttörőnek számító megoldást, az újabb nyomást helyezhet a hagyományos kiskereskedelmi riválisokra.

Kicsiben minden könnyebb

A beszámoló szerint a pusztán egy okostelefonos alkalmazással igénybe vehető high-tech bolt méretbeli felturbózása komoly technikai problémákba ütközik. A rendszer nehezebben boldogul a magasabb beltérrel és a megnövekedett árutömeggel. Ezen próbálnak most túllendülni az Amazon technikusai a Seattle-ben berendezett próbaboltban.

Az online könyvkereskedőből a világ egyik legértékesebb vállalatává hízó Amazon idén januárban nyitotta meg első ilyen boltját a nagyközönség előtt. A szintén Seattle-ben található Amazon Go vevőinek nincs más dolga, mint összepakoljni a kiválasztott termékeket, és kisétálni az üzletből. A rendszer pedig automatikusan leemeli a pénzt a számlájukról, vagy megterheli az összeggel a hitelkártyájukat.

A telepített kamerák és szenzorok adatait a háttérben mesterséges intelligencia dolgozza fel, meghatározva a vevők és az árucikkek közti kapcsolatot. A rendszer feladata, hogy egészen pontosan megkülönböztesse egymástól a vásárlókat, és helyesen értékelje az olyan eseményeket, mint amikor a vevő meggondolja magát, és visszateszi valamelyik terméket a polcra, de nem oda, ahonnan előzőleg elvette. Az algoritmusok a lehető legkevesebb információ alapján kell azonosítaniuk a cikkeket és minden vásárlói aktivitást.

Az év eleji indulást követően nyáron egy újabb üzlet nyílt Seattle-ben, amit egy harmadik követet Chicagóban és a hírek szerint érkezik a sorban a New York-i bolt is. Ám ezek mind kisebb helyiségű, szűkített kínálatú üzletek, a szintlépés ideje pedig attól függ, hogy haladnak a fent említett nagyobb méretű tesztkörnyezetben.

Egyelőre az sem világos, hogy mindezt a tudást összekapcsolja-e a vállalat a tavaly majdnem 14 milliárd dollárért megszerzett Whole Foods üzletlánccal, de elég kézenfekvőnek tűnik a bolthálózat felturbózása.

Van miért sietni

Bát az Amazon egyelőre egy lépéssel előtte jár a kiskereskedelemben érdekelt tradicionális versenytársakhoz képest, azt nem lehet mondani, hogy utóbbiak ne ismerték volna fel az informatikában rejlő üzleti lehetőséget. A 7-Eleven nem olyan rég indította be Dallasban saját automatikus fizetést biztosító kísérleti üzletét és továbbiak nyitása van tervben. Mint ahogy hasonló fázisban jár a Walmart is, amely a Sam's Club elenvezésű láncát igyekszik felokosítani. Utóbbi esetében is igaz, hogy a hagyományos üzletekhez képest lényegesen kisebb az önkiszolgáló bolt mérete, ami arra enged következtetni, hogy az Amazonhoz hasonlóan ők is a skálázhatóság problematikájával küzdenek.

A Walmart egyébként aktívan keresi a kitörési pontokat. Tavasszal készletellenőrző robotok munkába állításáról számolhattunk be, nyáron pedig szoros együttműködési szövetséget kötöttek a Microsofttal, hogy több területen, így például az önkiszolgáló boltok témájában is hatékonyabban tudják felvenni a kesztyűt az Amazon jelentette fenyegetéssel szemben.

Cloud & big data

Működő üzlet lett a Google ballonjaiból

Az internetszórásra képes eszközöket elsőként Kenyában vetik be kereskedelmi szolgáltatásként.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.