Az internetes adatforgalmat vizsgálva már ma is a mozgóképek küldése teszi ki a feladatok nagy részét, de ez néhány éven belül még inkább így lesz. A Cisco friss jelentése szerint 2022-re a mobilok is egyeduralkodó szerepet harcolnak ki maguknak.
Hirdetés
 

A hálózati megoldásairól ismert Ciscónál rendszeresen monitorozzák az internet állapotát és próbálnak előrejelzéseket adni a közeljövő történéseivel kapcsolatban. A friss és igen hosszú nevű Cisco Visual Networking Index: Forecast and Trends, 2017–2022 tanulmányuk megállapításaiból leginkább azt lehet leszűrni, hogy a jelenleg is érzékelhető trendek folytatódnak, az adatforgalom pedig természetesen sosem látott magasságokba tör.

Hízik, mint az internet

A cég számításai szerint, amióta a világháló 1984-ben elindult, több mint 4,7 zetabájt IP-forgalmat generált. Ez a mennyiség azonban a hálózatok kiépülésével, a technológia fejlődésével és a használatban lévő internetképes eszközök elszaporodásával évről évre nagyobb csomaggal hízik. Ezt jól érzékelteti az az előrejelzés, miszerint 2022-ben az adatforgalom nagyobb lesz, mint az internet elindítása óta eltelt 32 év alatt összesen.

A Cisco úgy kalkulál, hogy 2022-re több mint 28 milliárd eszköz kapcsolódik majd az internetre. Utóbbiak megoszlása nagyban eltér majd a jelenkori arányoktól abból a szempontból, hogy miközben az okostelefonok "tartják a tempót", a dolgok internetét alkotó internetképes eszközök, szenzorok egyre nagyobb szeletet hasítanak majd ki a globális tortából.

 

 

Ahogy a fenti grafikonon is jól látszik, a gép-gép közötti kommunikációt végző M2M eszközök száma négy év múlva megközelíti a 15 milliárdos szintet, arányuk pedig az 50 százalékon is túlnyúlik majd. Ez elég komoly változás, ha figyelembe vesszük, hogy tavaly még csak nagyjából az internetre csatlakozó eszközök harmadát tették ki. A növekedéssel leginkább a hagyományos PC-k nem tudnak mit kezdeni, a számítógépek aránya a 2017-es 8-ról 4 százalékra csökken pár év alatt.

A vizsgált időtávban az előrejelzések alapján a globális IP alapú adatforgalom a háromszorosára növekszik, amihez hozzájárul az is, hogy a globális népesség 60 százaléka lesz internethasználó (szemben a tavaly regisztrált 45 százalékkal). De nő az egy emberre jutó hálózatba kapcsolt eszközök száma is: 2,4-ről a másfélszeresére, 3,6-ra. Az adatforgalom ilyen mértékű növekedéséhez azonban a kapcsolatok sebességének növekedése is szükséges. Itt sem lesz megállás, hiszen a szélessávú, a Wi-Fi és a mobilkapcsolatok sebessége legalább megduplázódik az előttünk álló évek során.

Az már ma is biztonsággal megállapítható, hogy az internetes forgalom legnagyobb részét a videók generálják. Egy másik idén készült felmérés szerint jelenleg teljes adatforgalom 58 százalékáért az online videók a felelősek. A streamelt filmek és a YouTube videók nézettsége később sem fog lejtmenetet venni, hiszen a Cisco becslése szerint 2017-hez képest az IP alapú videóforgalom a négyszeresére nő 2022-re, és addigra a teljes IP alapú adatforgalom 82 százalékát teszi majd ki. Az internetes játékok forgalma ennél is dinamikusabban, kilencszeresére növekszik, ám a lényegesen szerényebb bázisérték miatt négy év múlva is "csak" a teljes adatforgalom 4 százalékát adja ez a terület.

Régiós eltérések és egyezések

A Ciscónál földrajzi szegmentálás szerint is készítettek előrejelzéseket. A minket leginkább érdeklő kelet-közép-európai régióról elmondható, hogy a világátlaghoz képest sokkal magasabb lesz az internethasználók aránya (77%), az adatforgalom növekedése viszont szinte teljesen megegyezik a globálisan várt háromszoros szorzóval.

A fejlődést plasztikusan szemlélteti, hogy régiónkban 2022-ben várhatóan 238-szor akkora lesz az interneten átfutó adatmennyiség, mint amennyit 2005-ben generált a világháló. A mobil adatforgalom 2017 és 2022 között hatszorosára növekszik, aminek köszönhetően a mobil eszközök a 2017-ben mért 20 százalékos forgalomarányukat, 2022-re 32 százalékra tornásszák fel Kelet-Közép-Európában. Ezzel párhuzamosan a PC-k jelentősége drámaian visszaesik: a személyi számítógépek tavaly még a forgalom 47 százalékát adták, négy év múlva viszont várhatóan már csak 17 százalék lesz ez a mutató. A videók generálta forgalom nagyjából a világtrendet követve 56-ról 77 százalékos arányra hízik.

Közösség & HR

Az USA már a kínai drónokat is biztonsági kockázatnak tartja

Az amerikai-kínai vámháború és a Huaweire zúduló kormányzati-vállalati össztűz közepette szinte mínuszos hír, hogy az USA belbiztonsági minisztériuma figyelmeztetést adott ki a kínai gyártású drónokkal kapcsolatban is.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.