Mindenki rögtön rávágja, hogy a YouTube, ami pedig tévedés.

A Sandvine októberi, Global Internet Phenomena Report című jelentése a cég több mint 150 ügyfele, a világ több mint 2 milliárd internet-felhasználóját kiszolgáló hálózati operátorok adatai alapján fest képet a világháló forgalmáról. Az anyagban szereplő statisztikák a hatalmas telepített bázis vezetékes és mobil rendszeriből származnak, és elsősorban azt vizsgálják, hogy milyen alkalmazások felelősek a fel- és letöltésekért (upstream, downstream). Az előbbiekre példa a videók streamelése vagy a felhőben tárolt fájlok letöltése, utóbbira pedig a hasonló feltöltések vagy mondjuk a játékkonzolok működése.

A dokumentumból, amely teljes egészében hozzáférhető a Sandvine oldalán, most mi is a látványosabb eredményeket emeljük ki a máskülönben soha nem látott változatossággal működő netes forgalomból. Ezekből rögtön kiderül, hogy a letöltéseknek ma már 58 százalékáért az online videók a felelősek, és a teljes forgalom 15 százaléka is egy ilyen szolgáltatóhoz kapcsolódik.

Ami talán meglepő,

hogy ez a szolgáltató ma már nem a YouTube – persze a Google videómegosztója a maga 11,4 százalékával ugyancsak kiveszi a részét az adatok áramlásából. A legnagyobb alkalmazás viszont ebben a tekintetben a Netflix lett, amely a letöltések alapján négyszer nagyobb az Amazon Prime Videónál vagy az összes HTTP letöltésnél is. A Netflix fejlődését jól mutatja, hogy Észak-Amerikában a legtöbb, Európában a második, Ázsiában pedig a harmadik legtöbb letöltést hozza.

 

Sandvine Global Internet Phenomena Report, 2018. október

 

A Sandvine statisztikája alapján ma már a teljes forgalom több mint fele titkosítva zajlik (ezen belül is gyorsan növekszik a TLS 1.3 adaptációja), a növekedés egyik legfontosabb oka pedig az online játékok népszerűsége, amelyek ma már alapvető felhasználási területnek számítanak. Az egyes szegmenseket tekintve a videókat a webes forgalom követi 17 százalékkal, ezután a játékok (8 százalék), a közösségimédia-alkalmazások (5 százalék) és a piacterek (4,6 százalék) következnek.

Látványosak az egyes régiókban tapasztalható eltérések is: a Magyarországot magában foglaló EMEA térségben például az összes feltöltés majdnem harmadát a BitTorrent alkalmazása generálja, ami globálisan is 22 százalékkal van jelen. A kapcsolatokat (az alkalmazások által indított egyes "beszélgetéseket") viszont a Google vezeti, amely az ázsiai és csends-óceáni térségben az összes ilyen kapcsolat 40 százalékáért felelős.

Közösség & HR

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.