Mindenki rögtön rávágja, hogy a YouTube, ami pedig tévedés.
Hirdetés
 

A Sandvine októberi, Global Internet Phenomena Report című jelentése a cég több mint 150 ügyfele, a világ több mint 2 milliárd internet-felhasználóját kiszolgáló hálózati operátorok adatai alapján fest képet a világháló forgalmáról. Az anyagban szereplő statisztikák a hatalmas telepített bázis vezetékes és mobil rendszeriből származnak, és elsősorban azt vizsgálják, hogy milyen alkalmazások felelősek a fel- és letöltésekért (upstream, downstream). Az előbbiekre példa a videók streamelése vagy a felhőben tárolt fájlok letöltése, utóbbira pedig a hasonló feltöltések vagy mondjuk a játékkonzolok működése.

A dokumentumból, amely teljes egészében hozzáférhető a Sandvine oldalán, most mi is a látványosabb eredményeket emeljük ki a máskülönben soha nem látott változatossággal működő netes forgalomból. Ezekből rögtön kiderül, hogy a letöltéseknek ma már 58 százalékáért az online videók a felelősek, és a teljes forgalom 15 százaléka is egy ilyen szolgáltatóhoz kapcsolódik.

Ami talán meglepő,

hogy ez a szolgáltató ma már nem a YouTube – persze a Google videómegosztója a maga 11,4 százalékával ugyancsak kiveszi a részét az adatok áramlásából. A legnagyobb alkalmazás viszont ebben a tekintetben a Netflix lett, amely a letöltések alapján négyszer nagyobb az Amazon Prime Videónál vagy az összes HTTP letöltésnél is. A Netflix fejlődését jól mutatja, hogy Észak-Amerikában a legtöbb, Európában a második, Ázsiában pedig a harmadik legtöbb letöltést hozza.

 

Sandvine Global Internet Phenomena Report, 2018. október

 

A Sandvine statisztikája alapján ma már a teljes forgalom több mint fele titkosítva zajlik (ezen belül is gyorsan növekszik a TLS 1.3 adaptációja), a növekedés egyik legfontosabb oka pedig az online játékok népszerűsége, amelyek ma már alapvető felhasználási területnek számítanak. Az egyes szegmenseket tekintve a videókat a webes forgalom követi 17 százalékkal, ezután a játékok (8 százalék), a közösségimédia-alkalmazások (5 százalék) és a piacterek (4,6 százalék) következnek.

Látványosak az egyes régiókban tapasztalható eltérések is: a Magyarországot magában foglaló EMEA térségben például az összes feltöltés majdnem harmadát a BitTorrent alkalmazása generálja, ami globálisan is 22 százalékkal van jelen. A kapcsolatokat (az alkalmazások által indított egyes "beszélgetéseket") viszont a Google vezeti, amely az ázsiai és csends-óceáni térségben az összes ilyen kapcsolat 40 százalékáért felelős.

Közösség & HR

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.