A Huawei közreműködésével épül ki Magyarországon az 5G-s hálózat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Sanghajban.

Sanghajban, a második Kínai Nemzetközi Import Expó nyitónapján megrendezett fórumon beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról, hogy milyen szerepet szán a magyar kormány a Huaweinek az 5G-s hálózatfejlesztésben. Az MTI beszámolója szerint Szijjártó kijelentette: Magyarország nem tesz különbséget a cégek között nemzetiségi alapon, az egyetlen feltétel, amelyet szab, hogy tartsák be országunk törvényeit és előírásait.

Az 5G hálózat kiépítéséről elmondta: a Huawei a brit Vodafone-nal és a Deutsche Telekommal együttműködésben tevékenykedik majd. A külügyminiszter az MTI szerint arról is beszélt, hogy Magyarország az Európai Unió tagországai között elöl jár a digitalizációban, a magyar kormány pedig nagy hangsúlyt fektet az e-kereskedelem fejlesztésére, amely több fejlődési lehetőséget biztosít a kis- és középvállalatoknak, csökkentve költségeiket.

Magyarország egyebek mellett az Európai Unión belül a legalacsonyabb adókulcsokkal, különféle kedvezményekkel, és támogatásokkal vonzza a külföldi befektetőket, akik új technológiákat hozhatnak ide, elősegítve a digitalizációt, az ipar 4.0-ra való átállást és az IoT fejlesztését - fejtette ki Szijjártó.

Európának nincs egységes álláspontja

A Kínával kereskedelmi háborúba bonyolódó amerikai kormányzat erősen nyomást gyakorolt szövetségeseire – többek között az európai kormányokra is – azért, hogy a Huaweit zárják ki az 5G-s fejlesztéseikben. Az amerikai kormány még fizetett is volna azért, ha egy ország más szállítót választ. Ennek ellenére az EU-n – sőt még a V4 országokon – belül sincs egységes álláspont ebben a kérdésben. Ennek a politikaiak mellett anyagi okai is vannak.

A lengyel kormány például olyan megállapodást írt alá az amerikaival, amely burkoltan kizárja a kínai szállítót az ottani hálózatfejlesztésekből.

A magyar távközlési piac szempontjából inkább a német álláspont a mérvadó. A németek viszont ingadoznak. Angela Merkel kancellár és kormánya eddig azt az álláspontot képviselte, hogy biztonsági garanciákat várnak a Huaweitől, de a digitalizált világban nem tartják megfelelő védelmi stratégiának egy-egy szállító kizárását a beszerzésekből. Ezzel szemben Heiko Maas német külügyminiszter tegnap újságíróknak már arról beszélt, hogy elképzelhető a Huawei kizárása. Németország ugyanis fel kívánja venni a megbízhatóság tesztet az 5G biztonsági katalógusába, így azt is vizsgálnák, hogy egy céget kényszerít-e hazája törvénye arra, hogy adott esetben olyan adatokat adjon át saját kormányának, amelyeket valójában meg kellene védenie. Maas szerint a Huaweijel  ez a helyzet.

A briteknek és az olaszoknak inkább technikai problémáik vannak. Mindkét ország hatóságai arra jutottak, hogy nem találtak kémkedésre utaló jeleket a kínai gyártó berendezéseiben, de hanyagul írt kódokat annál inkább, melyek persze szintén biztonsági kockázatot jelentenek.

Anyagi kérdés is

A Huawei kizárásának anyagi vonzatai is lehetnek. A mobilipar szereplőit tömörítő londoni székhelyű GSMA egy nyáron kiszivárgott tanulmánya szerint a kínai eszközszállítók kizárása az európai 5G-s hálózatok kiépítéséből legalább másfél éves csúszást okozna a hálózatfejlesztésben, és azt EU-s szinten mintegy 55 milliárd euróval drágítaná is.

Magyarországon elsőként a Vodafone indított kereskedelmi 5G-s szolgáltatást, és azt alapvetően a Huawei eszközeire alapozta. A Magyar Telekom és anyavállalata, a Deutsche Telekom is fontos partnere a kínai szállítónak.

Mobilitás

Villanypóznákon is átmászik a Facebook kábelező robotja

A közösségi behemót jól felfogott érdeke, hogy minél több ember számára legyen elérhető és megfizethető internetszolgáltatás. Ennek támogatására szolgál a frissen bemutatott új projekt is.
 
Hirdetés

Így építhető fel a jövő adatokból

Az elmúlt hónapokban minden korábbinál jobban felértékelődött a vállalatok adatvagyona.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.