Egy kiszivárgott iparági tanulmány szerint ennyibe fájna kontinensünknek, ha a legújabb generációs távközlési hálózatok kiépítéséből kizárnák a kínai partnereket.

Szó szerint komoly árat kellene fizetnie Európának, amennyiben az amerikai kormányzathoz hasonlóan kizárná a kínai vállalkozásokat az éppen most beinduló 5G-s hálózatfejlesztésekből. A Reuters által megszerzett, hivatalosan eddig nem publikált szakmai anyag tételesen számszerűsíti, mivel kell számolnia a kontinensnek, ha ezt az utat választja.

Drágán késne

A kérdéses tanulmányt a GSMA, azaz a nagyjából 800 mobil operátor érdekeit képviselő szakmai szervezet jegyzi. A londoni székhelyű GSMA már korábban is felszólalt a korlátozások ellen, hangsúlyozva, milyen nagy problémát jelentene mindez az európai telkóknak, mivel az itteni cégek jó része kínai partnerek bevonásával fejlesztette, fejleszti hálózatait és az üzemeltetés során is nagyban támaszkodnak a keleti beszállítók, így például az Amerikában nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva sortűz alá vett Huawei termékeire.

Az érdekvédelmi szervezet ezzel kapcsolatos anyaga megállapítja, hogy az európai 5G-s hálózatok kiépítésében a kínai együttműködés megtiltása nem csupán másfél éves csúszással járna, de 55 milliárd euróval többe is kerülne. Az összeg nagyjából felét tenné ki, hogy a jellemzően nyomott áron szállító Huawei és ZTE helyett más partnerekkel kellene megvalósítani a projekteket. Utóbbiak ráadásul a beszűkült versenyhelyzet miatt természetesen nyugodtan írhatnák vastagabb ceruzával az ajánlatukat.

A súlyos tétel másik részét a már meglévő eszköztár lecserélése adná. Az érintett telkók és hálózatok nagyságrendjét jól szemlélteti, hogy jelenleg a két említett kínai szállító együttesen 40 százalékos jelenléttel bír a kontinens távközlési infrastruktúrájában.

A fentiek miatt a tanulmány nagyjából 18 hónapos késéssel számol az 5G-s technológiák európai bevezetésénél, ami a mobilszolgáltatások mellett érinti az olyan iparágspecifikus fejlesztéseket is, amelyek támaszkodnak a dolgok internetéhez kötődő megoldásokra. Ilyen terület lehet az egészségügy, a logisztika, az önvezető vagy összekapcsolt járművek is. A GSMA becslése szerint mindez 2025-re 15 százalékos lemaradást eredményezne Európának az 5G-penetrációban az USA-val szemben. 

Itthon élvezik a bizalmat 

Európában bár egyes országokban szintén megfogalmazódtak biztonsági aggályok a kínai beszállítókkal kapcsolatban, egyelőre konkrét kitiltási törekvésekről nemigen lehet beszélni. Magyarországon ez már csak azért sem valószínű, mivel a kormányzat láthatóan igyekszik jó kapcsolatokat ápolni a távol-keleti nagyhatalommal. Itthon egyébként már mindhárom nagy szolgáltatónál beindultak az 5G-s munkálatok, amelyekhez az infrastruktúrát a Huawei és a ZTE biztosította.

Közösség & HR

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.