Ki hitte volna, hogy nem a vírusok, a mindent elöntő reklámok, a netsemlegesség vagy a közösségi hálózatokon magukról mindent megadó internetezők csapják ki Vint Cerfnél a biztosítékot.

Gyorsabban fejlődik a technológia, mint ahogyan azt a közösségi normák le tudnák követni, hangoztatta a már jó néhány évtizede felismert jelenséget Vint Cerf. A szakember felelős gyakorlatilag szinte minden olyan digitális eszköz, szolgáltatás alapjáért, amit manapság használunk. Ennek fejlődését pedig nyomon is követi, ezért tartotta fontosnak, hogy nyilatkozott a hirtelen mindent elönteni látszó álhírek témájával.

Aggódó atyák

A tényeken túli „tényekre” alapozott információmegosztást Cerf elsősorban nem technikai jellegű problémának látja, hanem inkább szociológiai jelenségnek, derült ki az SXSW konferencián elhangzott beszédéből. „Technológiánk legyőzte megérzéseinket a társadalmi következmények tekintetében” – foglalta össze mondanivalóját.

Nem ő egyébként az egyetlen, aki a digitális világ létrehozói közül felismerte a jelenség veszélyét. Alig pár órával azután hangzott el Cerf beszéde, hogy Sir Tim Berners-Lee, a World Wide Web feltalálója közzé tette nyílt levelét, melyben a webbel kapcsolatos problémáit fogalmazta meg. Ebben hangsúlyosan szerepeltek az álhírek (és az online zaklatások), melyek ugyan a net megjelenése óta jelen vannak, de a való életben okozott következményeik a múlt évig viszonylag marginálisak maradtak.

A politikai eseményekre – például Brexit vagy Donald Trump megválasztása - gyakorolt hatásuk azonban ma már egyáltalán nem vehető figyelmen kívül, írta meg az igazságot Berners-Lee, köszönhetően az olyan közösségi hálózatoknak, mint a Facebook vagy a Twitter.

A mérnöki felelősség sem mindenható

Visszatérve Cerf beszédére; a Google-nél internetes igehirdetői (internet evangelist) pozícióban dolgozó szakember a gravitációs erőhöz hasonlította a rossz online viselkedés elleni közösségi nyomást. Szerinte hiába tűnik gyenge érvnek annyit mondani, hogy „ne csináld, mert rossz, morálisan nem elfogadható”, a tömegvonzás is a leggyengébb erő, és mégis, amikor elég nagy a tömeg, nagyon is hatalmassá válik.
 


Ezzel párhuzamosan azért azt is megjegyezte, hogy a mérnököknek el kell azon gondolkodniuk, hogyan használják az általuk fejlesztett technológiát jóra és rosszra. Ennek persze vannak korlátai: Cerf is elismerte, hogy korántsem egyszerű a feladat, hiszen az emberi leleményesség határtalan, ha egy meglevő rendszer gyengeségeinek kihasználásáról van szó, mindenre még a legalaposabb tervezés/fejlesztés során sem lehet gondolni. Erre példaként saját „gyermekét” hozta fel, megemlítve, hogy kutatócsapatával egyetemben ő sem volt képes felmérni, mi mindenre lehet az internetet vagy a World Wide Webet felhasználni.

Mindazonáltal a pusztán technikai alapokon nyugvó problémamegoldást rövidtávú kezelésnek tekinti Cerf. Elmondása szerint lehet ugyan olyan eszközöket használni a nem kívánt viselkedési formák megnehezítésére, ellehetetlenítésére, mint a kriptográfia vagy az erős hitelesítés, de önmagukban még akkor sem lesznek hosszú távon teljesen sikeresek, ha megkapják a működésükhöz szükséges törvényi, jogi szabályozási hátteret.

Zajlik az útkeresés

A közösségi hálózatok, látva a Brexit és az amerikai elnökválasztási eredményekre gyakorolt hatását, őrületes energiákat fordítanak az álhírek és az online zaklatások megfékezésére – úgy, hogy  közben szolgáltatásaik ne veszítsenek (túl sokat) nyíltságukból.

Tavaly novemberben például bejelentette a Twitter, hogy új szabályzattal és eszközökkel veszi fel a harcot a gyűlöletbeszéddel. A múlt hónapban pedig Mark Zuckerberg írt hosszú kinyilatkoztatást arról, milyen elképzelések mentén építene jobb közösségeket. A Facebook CEO-ja a mesterséges intelligencia bevetésében bízva tervezi megfékezni az erőszak megjelenítését és a szexuális tartalmak közzétételének automatikus korlátozását.

Közösség & HR

Melyik városban működik a legtöbb megfigyelő kamera?

A legjobban bekamerázott városok globális toplistáján 20-ból 18 kínai települést találunk, és a világ összes ilyen megfigyelő eszközének is több mint a fele működik Kínában.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.