Mégiscsak elindultunk az egységes digitális piac felé? A héten megszületett a megállapodás az online kereskedés indokolatlan, földrajzi alapú korlátozásának megszüntetéséről.

Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság a szeptemberi tallinni digitális csúcstalálkozón vállalt kötelezettséget, hogy felszámolja a határokon átnyúló szolgáltatások blokkolását, amit az év egyik kiemelt uniós feladataként határozott meg. Ezzel legalább a digitális térben felgyorsítható az egységes európai piac létrejötte.

A globális szereplőkkel szemben csak így lehet felvenni a kesztyűt

A lépésre azért lenne szükség, mert ellenkező esetben a gazdaságnak ez a szegmense rövidesen képtelen lesz labdába rúgni a nagy méretű, egységes piacokon felnövő konkurensek mellett: mind Amerika, mind pedig Kína jó terep az ilyen cégek felépítésére, amit az Amazon és az Alibaba példája szépen meg is mutatott.

De az alapokra mostantól nem lehet panasz: az új szabályok várhatóan fellendítik az elektronikus kereskedelmet, ami jó mind a fogyasztóknak, mind a vállalkozásoknak. Az eddigi gyakorlatot a múlt év folyamán próbavásárlásokkal vizsgálta egy bizottsági felmérés, amely megállapította, hogy az összes vizsgált weboldal 63 százalékánál él valamilyen szintű földrajzi alapú tartalomkorlátozási gyakorlat.

Elsősorban a fizikai termékek vásárlását korlátozták más országokból. Azon belül is a legnagyobb mértékben, 86 százalékban a háztartási berendezésekét, de még a legkisebb mértékben érintett könyvpiacon is 60 százalékos volt a földrajzi alapú korlátozás. Kiderült az is, hogy 2015-ben még csak a weboldalak kevesebb mint 40 százaléka tette lehetővé a vásárlást a külföldről bejelentkező fogyasztóknak.

Jövő karácsonyra már szabad a pálya

A mostani megállapodás kapcsán Andrus Ansip, a Bizottság egységes digitális piacért is felelős alelnöke kijelentette: teljesen felszámolják az online vásárlások indokolatlan területi alapú korlátozását. Az új szabályok lehetővé teszik, hogy az európai polgárok szabadon választhassák ki azt a weboldalt, amelyről vásárolni szeretnének, mindenfajta korlátozás vagy átirányítás nélkül. Még jobb, hogy Ansip szerint jövő karácsonyra mindez a gyakorlatban is megvalósulhat.
 

Az uniós statisztika szerint ilyen arányban érvényesül a földrajzi korlátozás a különböző termékkategóriákban


Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az EU egységes piacát a digitális kor követelményeihez igazítják, amikor a fogyasztóknak azonos hozzáférést biztosítanak a termékkínálat legszélesebb köréhez. Vagyis nem számít, hogy egy másik országban lévő üzletbe fizikailag is belépnek, vagy online vásárolnak tőlük.

A vásárlásnak többé nem lehet akadálya például az, ha a megrendelést egy másik országban kibocsátott betéti vagy hitelkártyával akarja valaki kifizetni. A vállalkozásokat számára pedig az új keretekkel növekszik a jogbiztonság a határokon átnyúló tranzakcióknál.

Bieńkowska a következő feladatot a határokon átnyúló csomagkézbesítés árainak csökkentésében látja, a mostani költségek ugyanis sok esetben visszatartják az embereket a termékek más tagországban történő megvásárlásától vagy értékesítésétől. A digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos, Mariya Gabriel a lépést a roamingdíjak megszüntetéséhez és az adatok hordozhatóságának bevezetéséhez hasonlította.

Az új szabályok nem harmonizálják az árakat

Az új szabályok három konkrét esetet határoznak meg, amikor indokolatlannak minősíthető az uniós tagországok fogyasztóit eltérően kezelő gyakorlat – ilyen például a fizikai szállítás nélküli termékértékesítés. Ha egy belga fogyasztó mondjuk hűtőszekrényt akar venni, de a neki legjobban tetsző ajánlatot egy német weboldalon találja meg,  a földrajzi távolság ma már nem képezhet akadályt. Az új szabályok értelmében ugyanis a fogyasztó simán megrendelheti a terméket, aztán azt is eldöntheti, hogy maga megy el érte a kereskedő telephelyére, vagy a kiszállítást választja.

Szabad a pálya az elektronikusan nyújtott szolgáltatások értékesítésénél is. Ha egy bolgár fogyasztó a weboldalához spanyol cégtől akar tárhelyszolgáltatást vásárolni, a jövőben ezt is megteheti. Az új szabályok értelmében egyszerűen csak regisztrálja magát, és megvásárolja a szolgáltatást anélkül, hogy többletdíjakat kellene fizetnie a spanyol fogyasztókhoz képest.

Feloldódnak a korlátok a konkrét fizikai helyen nyújtott szolgáltatások értékesítése előtt is. Vegyük annak az olasz családnak a példáját, aki mondjuk egy franciaországi vidámparkba kirándulna. A jövőben közvetlenül a létesítménytől is megvásárolhatja az utazást, ahelyett, hogy a vidámpark átirányítaná az értékesítéssel foglalkozó olasz weboldalra.

A most elfogadott módosítások ugyanakkor nem írnak elő értékesítési kötelezettséget, és nem harmonizálják az árakat. Felszámolják viszont a megkülönböztetést a termékekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférés során olyan esetekben, amikor az objektív módon nem indokolható áfa-kötelezettséggel vagy különféle jogi előírásokkal. Az új szabályok a kihirdetést követő kilenc hónap elteltével lépnek hatályba.

Piaci hírek

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.