Számos cég folytat fejlesztéseket azért, hogy önerőből repülni képes járművet alkosson. A Skyryse némileg egyszerűbb utat választott.

Minden bizonnyal még hosszú évekre vagyunk attól, hogy éles környezetben, üzletszerű üzemeltetésű autonóm repülő taxikat lássunk az égen. A hagyományos helikoptereket platformjával önvezetővé okosító Skyryse útja viszont talán gyorsabb eredményeket hozhat.

A sas felszállt

A 2016 óta működő amerikai startup a héten mutatta be első anyagát arról, hogy is működik a Flight Stack elnevezésű, összetett technológiai csomagja. A hétköznapi helikoptereket részleges vagy teljes önvezetésre alkalmassá tevő platform természetesen egy nagy csokornyi szenzorból, analitikai és irányítási szoftverekből, illetve földi támogató rendszerből áll. Az alábbi videón a megoldás első önálló útja kísérhető végig, amelyet a cég kaliforniai központja közelében tett meg.
 

 

A jelenleg 40 alkalmazottat foglalkoztató Skyryse a héten azt is bejelentett, hogy 13 millió dollárnyi befektői tőkéhez jutott, amelyből természetesen a további fejlesztéseket igyekeznek majd finanszírozni. A bizakodó támogatók között van például a Ford Motors elnöke is.

A Skyryse Flight Stack a teljes autonóm repülés mellett képes csak bizonyos műveletek, feladatok kiváltására is, mint ahogy teszi ezt a normál autókban a tempomat, vagy éppen a parkolást segítő automatika. A rendszer egyúttal fokozottan figyel a biztonságos repülési körülmények betartásra, azaz arra is alkalmas lehet, hogy a pilóta esetleges meggondolatlan manővereit korrigálja.

A csomag része a már említett földi egység, amely a leszállási hely közelében gyűjt és továbbít olyan fontos adatokat a gépnek, mint amilyen a szélirány, szélerősség, időjárási körülmények. A rendszer figyeli a közelben lévő, esetleges veszélyforrást jelentő objektumokat is, mint amilyenek a drónok és a madarak lehetnek. A Flight Stack által összegyűjtött információkat megosztják a légügyi hatósággal is, ami a remények szerint csak javítja a biztonság szintjét.

Mindenki IS dolgozik valamin

Arról egyelőre nem nyilatkozott a cég, hogy mikorra van tervbe véve a megoldás szélesebb körű bevezetése, mindenesetre valószínűleg szeretnék beelőzni a konkurenciát, akikből akad bőven. Nemrég mi is beszámoltunk a légitaxit fejlesztő, Lilium Aviation nevű német startupról, ahol már megröptették a cég ötszemélyes elektromos repülőjének azt a prototípusát, amellyel 2025-re 70 dolláros utazásokat ígérnek London és Manchester között között.

De hasonlóan nagyratörő terveket fontolgatnak olyan nagy nevek is, mint az Audi és az Airbus, a Boeing vagy éppen az Uber a NASA-val karöltve. És akkor a kínai Ehang szintén komolynak tűnő próbálkozását, vagy a Google-alapító Larry Page nevével fémjelzett Kitty Hawk önvezető légi taxiját még nem is említettük.

Piaci hírek

Emberként még iskolába se járhatna, de 200 millió telefonnál jár a kínai brand

A Realme illusztris társaságba került a mérföldkő gyors elérésével. A teljesítmény értékét tovább növeli, hogy a forgalom nagy része Kínán kívül realizálódik.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.