Már látványterv is van a 2023-ra tervezett szolgáltatásokhoz, amelyek árazása a cég szerint belátható időn belül a hagyományos taxis tarifákig csökkenthető.

Elméletben egyre zsúfoltabb a városok fölötti égbolt a repülő taxiktól. Bár a gyakorlatban még egyyetlen szolgáltatás sem indult el, a befektetők ezúttal sem tudnak uralkodni magukon, és egymást érik a gyártók vagy szolgáltatók bejelentései is. Nemrég mi is beszámoltunk a légitaxit fejlesztő, Lilium Aviation nevű német startupról, ahol már megröptették a cég ötszemélyes elektromos repülőjének azt a prototípusát, amellyel 2025-re 70 dolláros utazásokat ígérnek London és Manchester között között.

A fuvarmegosztás, az elektromos rollerek vagy a biciklis közösségi közlekedés után úgy tűnik, hogy a repülő járművek trendje van felfutóban, legyen szó az Audi és az Airbus, a Boeing vagy a kínai Ehang próbálkozásairól. És ott van természetesen az Uber is, amely a NASA-val kötött együttműködési megállapodása nyomán már másfél évvel ezelőtt bejentette, hogy az évtized végére a hétköznapi gyakorlatban is igénybe vehető légitaxi-szolgáltatást fejleszt – ezzel egyébként mindössze egyetlen évvel maradna le a Szárnyas fejvadász című scifi jóslataihoz képest.
 

Látványterv az egyik Los Angeles-i helyszínhez


Az Uber már akkor is arról beszélt, hogy indulásakor az UberAir az Uber X-hez hasonló árszinten fog működni, de a vállalatnál azzal terveznek, hogy a szolgáltatás fejlődésével már belátható időn belül olcsóbb alternatívát nyújthatnak a saját autó fenntartásánál. Időközben kiderült, hogy ez kezdetben 5-6 dolláros kilométerenkénti díjat jelentene, vagyis egy 20 kilométeres út a 100 dolláros nagyságrendben mozogna. Ez azonban már a pontosan nem definiált "rövid távon" belül lecsökkenhet aaz Uber X árai alá, megközelítve az Uber Pool szintjét.
 

Egy másik elképzelt Los Angeles-i légitaxi-állomás


A vállalat nemrég közzétett néhány látványtervet is a repülő taxikhoz való légi kikötőkről, amelyeket több mérnöki és építész iroda tervezett a szolgáltatás Los Angelesbe, Dallasba és Melbourne-be kijelölt helyszíneire. Az Uber Air első tesztje ezekben a nagyvárosokban induna, az ottani létesítmény óránként 72 járművet lesz képes kiszolgálni. Az állomások áramellátását napelemekkel biztosítanák, és helyet kapnak majd bennük a váróterem mellett üzletek, illetve kölcsönözhető Jump kerékpárok és elektromos rollerek is, amelyek a felszálló szint alatt kapnak helyet.
 


Maguk a VTOL repülők egyszerre négy utast fogadhatnak be, az itt látható kabint pedig úgy tervezték meg, hogy azt több gyártó járműveire is alkalmazni lehessen. Emberi pilóta csak az első körben kapna helyet a repülőkön a biztonsági előírások miatt, a cél a már korábban bejelentett módon az önvezető légi taxik üzemeltetése lenne. Az Uber Air a mostani elképzelések alapján már 2023-ban megkezdené működését, addig a fenti helyszíneken az állomásokat is telepíteni kell majd minden meghatározó kerületben és külvárosi negyedben.

Piaci hírek

Rendesen félremegy a digitális transzformációs projektek nagy része

Miközben tízből nyolc cégnél tervezik, hogy nagyon ráfekszenek a digitális átállásra, csak tízből három esetben sikerül elérni a kitűzött célokat – derül ki a BCG kutatásából.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.