Nem nagyon lehet szavakat találni arra, amit a világ legnagyobb közösségi hálózata produkál.

A hét elején a világ egyik legnagyobb vállalata példátlanul erős üzleti jelentést tett le az asztalra. Bár nehezen lehetett elképzelni, de a Facebook még a Google eredményeit is képes volt felülmúlni.

Fékeveszett száguldás

Nem nagyon látszik egyelőre, hogy Mark Zuckerberg birodalma mikor lassít a nyaktörő sebességű expanzióján. A Facebook magyar idő szerint tegnap este közölte második negyedéves számait, amelyek immár szokás szerint megdöntöttek minden előzetes várakozást, és persze egy sor új történelmi rekord született.

Egy olyan vállalatnál, amelyik pénzét egyelőre szinte kizárólag közösségi hálózatából szerzi, nem meglepő, hogy a jelentés nem is a bevétellel, nyereséghányaddal és egyéb mutatókkal kezdődik, hanem a felhasználói adatokkal. Ebből a szempontból sem okozott csalódást a cég, hiszen bár a fél világon már szaturáció közelében van a használati arány, mégis képesek újabb és újabb közönséget magukhoz csábítani.

 

Havonta aktív userek száma a Facebookon (millió fő)


Ahogy a grafikonból is kitűnik, az idei második negyedév újabb mérföldkővel szolgált, hiszen a havonta aktív felhasználók tábora 70 millió új internetezővel bővült, és így átlépte a kétmilliárdos szintet. A bevétel szempontjából sokkal fontosabb naponta aktív közönség szintén szépen gyarapszik, és stabilan a havi tábor kétharmadát teszi ki.

Pénz, pénz, pénz

A nap végén persze a befektetőket mégis csak az érdekli leginkább, hogy ebből a hatalmas tömegből mennyi pénzt sikerült kisajtolni. A kasszába a most zárt három hónap alatt több mint 9,3 milliárd dollár csörgött be, ami közel 45 százalékkal több, mint az amúgy szintén bivalyerősre sikeredett tavaly ilyenkori időszakban elért forgalom.

 

Facebook pénzügyi jelentés 2017 Q2
Infogram

 

Az összbevétel növekedésénél is nagyobb ütemben nőttek a nyereségességi mutatók. A Facebook üzemi szinten 4,4, nettó profit tekintetében pedig majdnem 3,9 milliárd dollárt keresett. Ez a két teljesítmény 60, illetve 71 százalékkal haladja meg a 2016-os eredményeket.

Jó befektetés

Ilyen adatok mellett nem sok kérdés volt azzal kapcsolatban, hogy merre indulnak a cég papírjai. A jelentés nyilvánosságra kerülését követően kilőtt az egyébként is történelmi szinteken álló részvényárfolyam, a ma reggeli New York-i tőzsdenyitást pedig kövér 5 százalékos pluszban kezdte. Ezek alapján nem csak a cég, de az idáig kitartó korai részvényesek is jól muzsikálnak, hiszen aki a bő öt évvel ezelőtti parkettre lépéskor vett az értékpapírból, az most több mint 4,5-szeres áron adhatna túl rajta.

Közösség & HR

Stabil patch a súlyos processzorhibákra

Az Intel első nekifutásra elrontotta a Meltdown és Spectre sebezhetőségeket javító frissítéseit, de most itt a tökéletes foltozás.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.