A Microsoft megnyitotta a GPT-4-gyel turbózott keresőmotorja és böngészője preview-ját a nagyközönség előtt.

Erre valószínűleg sokan vártak: szabadon elérhető a Microsoft keresőmotorjának, a Bingnek, valamint az Edge böngészőnek a GPT-4-gyel integrált változata. Az open preview olyan funkciókkal érkezik, mint vizuális és multimodális keresés vagy az archiválható csevegés.

Érezhető, hogy a Microsoft most nagyon ki akarja maxolni a ChatGPT körüli felhajtás adta lehetőségeket. A zárt preview szakasz, amiben csak a felhasználók egy szűk köre tesztelhette az újdonságokat, mindössze három hónapig tartott. Bár a lépés arra utal, hogy a Microsoft lényegében késznek minősítette az új funkciókat, a zárt tesztelési szakaszban már voltak érdekes fejlemények, melyek mást mutattak, leginkább azt, hogy a késztől messze van. De a verseny egyre keményebb, ezért a versenyzők (a Microsoft is) igyekeznek új bejelentésekkel őrizni a vezető pozíciót (vagy legalábbis annak látszatát).

De a Microsoftot motiválhatta az is, hogy ha többen használják ezeket az eszközöket, akkor az több adatot, így gyorsabb fejlesztést (új funkciók, jobb eredmények stb.) eredményez. Legalábbis erre utalt a VentureBeatnek Divya Kumar, a Microsoft keresésért és MI-ért felelős globális marketingvezetője.

A fontosabb újdonságok

Keresőmotor. A Microsoft szerint jelenleg napi 100 millió napi aktív felhasználója van, és szépen gyarapszik a Bing mobilalkalmazás napi telepítése is. A mostani frissítés főleg a vizuális keresésről szól, például hogy képek segítségével is lehet keresni. A felhasználók a keresőn belül hozhatnak létre grafikonokat, diagramokat és más vizuális elemeket, bővül a szöveges utasításokon (beszélgetés a géppel) alapuló képkészítés is. Jelenleg száz nyelven lehet beszélni a Bing Image Creatorral.

Bing Chat. Menthetővé válnak a beszélgetéseink a Binggel, és azokat akár folytathatjuk is később, ahogy az emberi kommunikációban. Ezt a funkciót integrálták az Edge-be. A Bing pedig az előzményeknek az ismeretében sokkal személyre szabottabb találatokat ad, mondja a Microsoft.

A Bing Chathez lehet fejleszteni third party bővítményeket. Ez még a jövő zenéje, de üzletileg talán a legígéretesebb (a begyűjthető felhasználói adatok mellett). A fejlesztők olyan speciális appokat hozhatnak létre, amelyek a Bing Chat webes és mobil felületén belül futnak. Nagyjából úgy kell elképzelni a modellt, mint amit a mobilos appoknál már megszoktunk: egy alkalmazás általában egy jól meghatározható feladatot old meg. A modellt több módon is ki lehet aknázni, és egyet a Microsoft már bemutatott, amikor a közelmúltban alaposan megemelte a Bing Search API árát.

Edge böngésző. Ahogy arra fentebb utaltunk, a legfontosabb, hogy még szorosabban integrálták a Bing Chattel, így utóbbi új funkciói is megjelennek az Edge sidebarján, pl. a böngészőn keresztül lehet exportálni és megosztani (közösségi oldalakon) a Bing Chat beszélgetéseket. Ezeknek az exportált csevegések az eredményeit (pl. keresési találatok, a Bing MI-je által készített téma-összefoglalók stb.) zökkenőmentesen át lehet vinni a Word szövegszerkesztőbe.

Az új Edge a következő hetekben több lépcsőben válik elérhetővé Windows 10-re és 11-re, macOS-re, iOS-re és Androidra.

Cloud & big data

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.