A Microsoft megnyitotta a GPT-4-gyel turbózott keresőmotorja és böngészője preview-ját a nagyközönség előtt.

Erre valószínűleg sokan vártak: szabadon elérhető a Microsoft keresőmotorjának, a Bingnek, valamint az Edge böngészőnek a GPT-4-gyel integrált változata. Az open preview olyan funkciókkal érkezik, mint vizuális és multimodális keresés vagy az archiválható csevegés.

Érezhető, hogy a Microsoft most nagyon ki akarja maxolni a ChatGPT körüli felhajtás adta lehetőségeket. A zárt preview szakasz, amiben csak a felhasználók egy szűk köre tesztelhette az újdonságokat, mindössze három hónapig tartott. Bár a lépés arra utal, hogy a Microsoft lényegében késznek minősítette az új funkciókat, a zárt tesztelési szakaszban már voltak érdekes fejlemények, melyek mást mutattak, leginkább azt, hogy a késztől messze van. De a verseny egyre keményebb, ezért a versenyzők (a Microsoft is) igyekeznek új bejelentésekkel őrizni a vezető pozíciót (vagy legalábbis annak látszatát).

De a Microsoftot motiválhatta az is, hogy ha többen használják ezeket az eszközöket, akkor az több adatot, így gyorsabb fejlesztést (új funkciók, jobb eredmények stb.) eredményez. Legalábbis erre utalt a VentureBeatnek Divya Kumar, a Microsoft keresésért és MI-ért felelős globális marketingvezetője.

A fontosabb újdonságok

Keresőmotor. A Microsoft szerint jelenleg napi 100 millió napi aktív felhasználója van, és szépen gyarapszik a Bing mobilalkalmazás napi telepítése is. A mostani frissítés főleg a vizuális keresésről szól, például hogy képek segítségével is lehet keresni. A felhasználók a keresőn belül hozhatnak létre grafikonokat, diagramokat és más vizuális elemeket, bővül a szöveges utasításokon (beszélgetés a géppel) alapuló képkészítés is. Jelenleg száz nyelven lehet beszélni a Bing Image Creatorral.

Bing Chat. Menthetővé válnak a beszélgetéseink a Binggel, és azokat akár folytathatjuk is később, ahogy az emberi kommunikációban. Ezt a funkciót integrálták az Edge-be. A Bing pedig az előzményeknek az ismeretében sokkal személyre szabottabb találatokat ad, mondja a Microsoft.

A Bing Chathez lehet fejleszteni third party bővítményeket. Ez még a jövő zenéje, de üzletileg talán a legígéretesebb (a begyűjthető felhasználói adatok mellett). A fejlesztők olyan speciális appokat hozhatnak létre, amelyek a Bing Chat webes és mobil felületén belül futnak. Nagyjából úgy kell elképzelni a modellt, mint amit a mobilos appoknál már megszoktunk: egy alkalmazás általában egy jól meghatározható feladatot old meg. A modellt több módon is ki lehet aknázni, és egyet a Microsoft már bemutatott, amikor a közelmúltban alaposan megemelte a Bing Search API árát.

Edge böngésző. Ahogy arra fentebb utaltunk, a legfontosabb, hogy még szorosabban integrálták a Bing Chattel, így utóbbi új funkciói is megjelennek az Edge sidebarján, pl. a böngészőn keresztül lehet exportálni és megosztani (közösségi oldalakon) a Bing Chat beszélgetéseket. Ezeknek az exportált csevegések az eredményeit (pl. keresési találatok, a Bing MI-je által készített téma-összefoglalók stb.) zökkenőmentesen át lehet vinni a Word szövegszerkesztőbe.

Az új Edge a következő hetekben több lépcsőben válik elérhetővé Windows 10-re és 11-re, macOS-re, iOS-re és Androidra.

Cloud & big data

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.