Máris van egy kézzelfogható eredménye, hogy beépítették a Bingbe az OpenAI mesterséges intelligenciáját.

Május elsejétől jócskán megdrágul a Bing Search API. A Microsoft a hét elején tette közzé az API új árazását. Van olyan csomag, amely a kiegészítő lehetőségekkel együtt több mint ötször annyiba kerül majd a fejlesztőknek: az S2-es csomag például Bing Statistics kiegészítéssel is 7 (3+3+1) dollár volt, májustól 40 (15+15+10) lesz. Az áremelésben nincs fokozatosság: május elsején automatikusan és világszerte azonnal életbe lép, derül ki a Microsoft tájékoztatójából.

Az API segítségével többek között olyan funkciók valósíthatók meg egy alkalmazásban, mint a valós idejű keresési javaslatok, keresési találatok tartalomtípusok alapján vagy régiók szerint történő szűrése, valamint van hozzá egy keresi elemző eszköz is (Bing Statistics).

Ennyit ér, és kész...

Ekkora áremelést nyilván nem lehet magyarázat nélkül a piacra önteni. A Microsoft is előállt a magáéval, ami így foglalható össze röviden: ma a Bing Search API ennyit ér. Persze a vállalat ennél szofisztikáltabban fogalmaz. Azaz rendszeresen felülvizsgálják szolgáltatásaik értékét és árképzését, és azokat a piaci igényekhez, az ügyfelek trendjeihez és preferenciáihoz igazítják. Az új árképzési modell pedig pontosabban tükrözi a Microsoft folyamatos technológiai beruházásait a Bingbe, idézi a vállalat magyarázatát a The Register.

A brit lap lap kérdésére ezt a Microsoft még részletezte is: az új árképzési modell pontosabban tükrözi a Bing folyamatos technológiai beruházásait a keresés fejlesztésébe, megjelentek új szolgáltatások, például a Bing Visual Search és a Bing Entity Search. Emellett az ügyfelek az MI-integrációból is profitálhatnak, mert javítja a keresést. (Arról a válaszban természetesen nagyvonalúan eltekintettek, hogy az MI-vel felokosított Bing pár kérdés után hajlamos hülyeségeket hadoválni.) Hasonló okokkal magyarázták a Microsoft 365 csomagok árának tavalyi emelését is.

A Bing Search API-ért az API-hívások száma alapján kell fizetni. Ha a fejlesztők elérik az adott csomagban meghatározott tranzakciószámot, a Microsoft leállítja a hívások kiszolgálását. Az egyetlen jó hír a fejlesztő cégeknek, hogy az új árlista is ad ingyenesen 1000 tranzakciót.

A különböző csomagok árának emelése nagy szórást mutat. Az áremelkedés mértékét befolyásolja az is, hogy az opcionálisan kínált statisztikai bővítményért, amely jelenleg 1 dollárba kerül ezer tranzakciónként, egységesen 10 dollár kell fizetni májustól minden csomagnál.

A változás különösen érzékenyen érinti az olyan alternatív keresőmotorokat kínáló cégeket, mind a Duck Duck Go vagy az Ecosia, melyek intenzíven használják a Bing Search API-t. Az Y Combinator fórumoldalán a hírhez érkező hozzászólások között voltak olyan vélemények is, melyek kifejezetten az alternatív keresőmotorok ellen irányuló támadásnak minősítették az áremelést.

Az valószínűleg nem véletlen, hogy a Microsoft a bejelentést az OpenAI MI-technológiáit integráló Bing megjelenése közelébe időzítette. Az más kérdés, hogy utóbbi nem tisztán sikertörténet, azaz az időzítés fordítva is elsülhet.

Cloud & big data

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.