Máris van egy kézzelfogható eredménye, hogy beépítették a Bingbe az OpenAI mesterséges intelligenciáját.

Május elsejétől jócskán megdrágul a Bing Search API. A Microsoft a hét elején tette közzé az API új árazását. Van olyan csomag, amely a kiegészítő lehetőségekkel együtt több mint ötször annyiba kerül majd a fejlesztőknek: az S2-es csomag például Bing Statistics kiegészítéssel is 7 (3+3+1) dollár volt, májustól 40 (15+15+10) lesz. Az áremelésben nincs fokozatosság: május elsején automatikusan és világszerte azonnal életbe lép, derül ki a Microsoft tájékoztatójából.

Az API segítségével többek között olyan funkciók valósíthatók meg egy alkalmazásban, mint a valós idejű keresési javaslatok, keresési találatok tartalomtípusok alapján vagy régiók szerint történő szűrése, valamint van hozzá egy keresi elemző eszköz is (Bing Statistics).

Ennyit ér, és kész...

Ekkora áremelést nyilván nem lehet magyarázat nélkül a piacra önteni. A Microsoft is előállt a magáéval, ami így foglalható össze röviden: ma a Bing Search API ennyit ér. Persze a vállalat ennél szofisztikáltabban fogalmaz. Azaz rendszeresen felülvizsgálják szolgáltatásaik értékét és árképzését, és azokat a piaci igényekhez, az ügyfelek trendjeihez és preferenciáihoz igazítják. Az új árképzési modell pedig pontosabban tükrözi a Microsoft folyamatos technológiai beruházásait a Bingbe, idézi a vállalat magyarázatát a The Register.

A brit lap lap kérdésére ezt a Microsoft még részletezte is: az új árképzési modell pontosabban tükrözi a Bing folyamatos technológiai beruházásait a keresés fejlesztésébe, megjelentek új szolgáltatások, például a Bing Visual Search és a Bing Entity Search. Emellett az ügyfelek az MI-integrációból is profitálhatnak, mert javítja a keresést. (Arról a válaszban természetesen nagyvonalúan eltekintettek, hogy az MI-vel felokosított Bing pár kérdés után hajlamos hülyeségeket hadoválni.) Hasonló okokkal magyarázták a Microsoft 365 csomagok árának tavalyi emelését is.

A Bing Search API-ért az API-hívások száma alapján kell fizetni. Ha a fejlesztők elérik az adott csomagban meghatározott tranzakciószámot, a Microsoft leállítja a hívások kiszolgálását. Az egyetlen jó hír a fejlesztő cégeknek, hogy az új árlista is ad ingyenesen 1000 tranzakciót.

A különböző csomagok árának emelése nagy szórást mutat. Az áremelkedés mértékét befolyásolja az is, hogy az opcionálisan kínált statisztikai bővítményért, amely jelenleg 1 dollárba kerül ezer tranzakciónként, egységesen 10 dollár kell fizetni májustól minden csomagnál.

A változás különösen érzékenyen érinti az olyan alternatív keresőmotorokat kínáló cégeket, mind a Duck Duck Go vagy az Ecosia, melyek intenzíven használják a Bing Search API-t. Az Y Combinator fórumoldalán a hírhez érkező hozzászólások között voltak olyan vélemények is, melyek kifejezetten az alternatív keresőmotorok ellen irányuló támadásnak minősítették az áremelést.

Az valószínűleg nem véletlen, hogy a Microsoft a bejelentést az OpenAI MI-technológiáit integráló Bing megjelenése közelébe időzítette. Az más kérdés, hogy utóbbi nem tisztán sikertörténet, azaz az időzítés fordítva is elsülhet.

Cloud & big data

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.