Bár attól még mindig messze vagyunk, hogy kétlábú-kétkezú robotok legyenek a munkatársaink, az Atlas robot legújabb demója alapján egyre közelebb kerülünk a dolog megvalósításhoz.
Hirdetés
 

A Boston Dynamics mérnökei már korábban is is látványos bemutatókkal demonstrálták, hogy az általuk fejlesztett Atlas humanoid robot milyen lenyűgöző képességekkel rendelkezik. Legújabban azonban olyan filmet is közzétettek a táncolós-szaladgálós videók után, amelyben a gép problémamegoldó képességeit szemléltetik: ebben az Atlas már nem csak az akadálypályán brillírozik, hanem egy berendezett építési helyszínen navigál, sőt egy szerszámos táskát is ügyesen felhajít egy építőmunkásnak az állvány tetejére, hogy a végén a megszokott hátraszaltóval zárja a mutatványt. Íme:
 


Azt természetesen most is feltételezhető, hogy a videót alaposan begyakorolták és előre leprogramozták, de a Boston Dynamics kétlábúja így is meggyőzően mutatja be, hogy az Atlas a bohóckodáson túl hogyan tudja magát hasznossá tenni. A kutatás vezetője szerint ugyanis elkezdik munkába állni az Atlast, és azt vizsgálják, hogy milyen módon képes érzékelni és kezelni a környezetében lévő tárgyakat. A cég már piacra vitte Stretch és Spot névre keresztelt modelljeit, vagyis egy guruló raktári robotot és egy négylábú "robotkutyát", most pedig az Atlasból igyekszik eladható terméket csinálni.

Jól jöhet az emberszerű kialakítás

Igaz, hogy az emberre hajazó testfelépítés nem ideális egy csomó célfeladat elvégzéséhez, de a humanoid robotoknak megvan az az előnyük, hogy a megfelelő mozgáskoordinációval rendelkező modellek egyszerűbben boldogulnak az emberekre szabott terekben – gondoljunk például a lépcsőkre. A Boston Dynamics szerint ráadásul az ilyen kialakítású robotok jobban teljesíthetnek a gyárakban vagy az építőipari környezetekben, vagyis az olyan helyeken, ahol ki tudják használni az emberi test sokoldalúságára alapuló dizájnjukat a hagyományosan emberek által végzett munkák során.

Azt maga a Boston Dynamics is elismeri, hogy még messze járunk az olyan humanoid robotoktól, amelyek ténylegesen átvehetik tőlünk a kétkezi munkát és a potenciálisan veszélyes feladatokat. Az ilyen jellegű manipuláció ugyanis borzalmasan tág kategória, amelynek feltárásában még mindig sok a tennivaló, de az Atlasról szóló videó akkor is bepillantást enged abba, hogy éppen merre halad a mezőny. Újabban már a Tesla is tömegpiacra szánt emberszabású robotot fejleszt, de a cég ambíciói és az eddig mutatott prototípusok képességei között még rettenetes szakadék tátong.

A Goldman Sachs Research így is legalább 6 milliárd dollárosra becsüli az emberméretű és -alakú robotok piacát a következő 10-15 évben, sőt egy olyan forgatókönyvet feltételezve, amelyben a megfelelő ütemben sikerül leküzdeni a terméktervezés, a használati esetek, a technológia vagy a gazdaságosság akadályait, 2035-ig akár 154 milliárd dolláros piacot is el tudnak képzelni a humanoid robotok mögött. Ennek pedig már a munkaerőpiacra is komoly hatása lenne – feltéve persze, hogy műszaki kihavások mellett a bizalmi, biztonsági, érzelmi vagy etikai kérdések összességét is klpesek lennének megfelelően kezelni.

Konzumer tech

Külső appok és dolgozók is hullanak a Redditnél

A közösségi fórum igyekszik egyenesbe rakni magát a várható tőzsdére lépés előtt, de a folyamat messze nem fájdalommentes.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.