A Boston Dynamics mérnökei látványos bemutatóval jelezték, milyen komoly szintre jutottak már el a robotika területén.

A mondás szerint egy kép többet ér ezer szónál. Azt viszont nem árazta be a népi bölcsesség, hogy miként alakul az átváltás a videós bemutató és a szócséplés között. Bármennyi is legyen, mi sem pazaroljuk hosszú bevezetőre az időt. Nézzük, hol tart már a tudomány, azon belül pedig a Boston Dynamics Atlas elnevezésű robotjai!

 

 

Ahogy az a kisfilmből látványosan kitűnik, a két humanoid gép szinte tökéletes precizitással tud le egy számos akadállyal tarkított ügyességi akadálypályát. Az egyszerre lelkesítő és egyben nyugtalanító felvételek talán leglátványosabb része az, amikor a két Atlas szinkronban mozogva hajt végre hátraszaltót.

A mérnöki munka azzal válik még lenyűgözőbbé, ha mindehhez hozzátesszük azt, hogy a robotok nem egy előre leprogramozott mozdulatsorozatot követtek. A gépek mindössze néhány alapvető viselkedési mintát kaptak a tanulási folyamat elején, amelyeket felhasználva szimulációs gyakorlatokon maguk kísérletezték ki a pálya leküzdéséhez szükséges pontos helyezkedést, testtartást és manővereket.

A hónapokig tartó betanulási folyamat még most sem ért a tökéletesség fokára. Ahogy a projekt egyik munkatársa magyarázta, a robotok ezeket a rendkívül összetett mozgássorokat egyelőre nem képesek százszázalékos megbízhatósággal kivitelezni (tegyük hozzá, az ember sem). A minden mozdulatban benne lévő kis hibaszázalékok pedig egy ennyire összetett pályán bizony összeadódnak. A videón látott bemutató volt az első alkalom, amikor a robotoknak végül minden összejött.

Kutatási alap

Ugyan a cégnek már van kereskedelmi forgalomba hozott robotja, ám az Atlasok fejlesztésre egyfajta alapkutatási projektként lehet tekinteni. Az itt felhalmozódó tapasztalatokat aztán persze idővel át lehet ültetni konkrét, pénzt is hozó megoldásokra. Ugyan az emberi testfelépítés nem feltétlenül ideális bizonyos célfeladatok elvégzésére, de a humanoid robotoknak így is több előnye lehet. Egyrészt a megfelelő mozgáskoordinációval rendelkező modelleknek nem jelent gondot az emberekre szabott terekben való közlekedés (gondoljunk például a lépcsőkre), másrészt az emberi test rendkívül sokoldalú, így az erre a "tervrajzra" készült robotokkal szinte bármilyen munka elvégeztethető.

Piaci hírek

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.