Megjelent a szoftverfejlesztő legújabb, Creators Update nevű Windows 10 frissítése, melyre sokunknak egy kicsit még várni kell. 400 millió, egyszerre update-elő számítógéptől ugyanis valószínűleg letérdelne az internet.
Hirdetés
 

Amint azt a vállalat korábban többször is hangsúlyozta, a Windows 10 AZ operációs rendszer. Több új OS-t már nem tervez kiadni a Microsoft, hanem ezt a platformot teszi a változó igényekhez igazodóvá újabb és újabb nagy update-ekkel. Ehhez tartva magát bocsátotta tegnap útjára a sokat emlegetett Creators Update-et, mely az első nagy frissítés a tavaly nyári Anniversary Update-et követően.

Mikor és hogyan lehet hozzájutni?

Annak ellenére, hogy a tegnapi naptól elérhetővé vált, mégsem támadja le vele azonnal összes felhasználóját a szoftverfejlesztő. Amint azt David Dennis szóvivő elmondta, ha az összes érintett előtt meglengetnék a rajtzászlót, akkor a nagyjából 400 millió, egyszerre frissíteni akaró számítógép komoly internetforgalmi problémákat okozna. Még akkor is, ha az update-ek mérete drámai mértékben csökken.

Sőt, a vállalat annyira elhúzza ezt a folyamatot, amennyire csak lehet. A bejelentés szerint akár pár hónap is eltelhet, mire mindenki hozzájut a Creators Update-hez. Hallgatva a korábbi felhasználói visszajelzésekre, a vállalat igyekszik annyira toleránsan hozzáállni a nagyobb frissítésektől hidegrázást kapó ügyfeleihez, amennyire csak lehet. Ezért maga a folyamat még akkor is elhalasztható kliensoldalon, ha az adott számítógépre rámosolyog a Windows Update szerverek randomgenerátora.

Persze azért van lehetőség a folyamat siettetésére. Például magán a Windows Update-en keresztül megjelenő Creators Update reklám alatt látható „Yes, show me how” linkre kattintással regisztrálhatja magát a felhasználó, mint a frissítés korai fázisába önként jelentkező. Másik lehetőség a Windows Insider Programhoz való csatlakozás (ezt azért nem javasoljuk senkinek, hiszen ezzel kvázi bétatesztelővé válik).
 


Le lehet manuálisan is tölteni az update-et a Windows 10 Upgrade Assistant vagy a Media Creation Tool segítségével. Végül egy szűz telepítés is elhozhatja a Creators Update-et; hiszen az Anniversary Update megjelenése után a W10 tiszta telepítésével rögtön a platform legfrissebb változata került fel a számítógépekre. Nagy eséllyel most sem lesz ez másként.

Vége a Windows Vistának

Április 11. volt a Microsoft egyik leginkább balul sikerült operációs rendszerének utolsó napja; tegnap ugyanis hivatalosan véget ért a platform életciklusa. A Vista magától is jelentéktelenné vált; mára csak a teljes felhasználói tábor 7,2 ezreléke futtatja (a Windows XP tulajdonosok is többen vannak). Ugyanakkor számszerűleg ez még mindig komoly mennyiségű usert jelent: nagyjából 10-11 millióan érintettek.

Ettől függetlenül a Microsoft nem kegyelmez nekik: mostantól nincsen több patch, se biztonsági frissítés az operációs rendszerhez. De nem csak Redmondnak szőrös a szíve, számos alkalmazásfejlesztő döntött már úgy, hogy nem támogatja ezt a platformot. Például a Google hónapokkal ezelőtt leállította a Chrome Vista kompatibilitásának fenntartását.
 


A nagy kérdés az, hogy mit csinálnak most ezek a felhasználók. Egy részük nyilván nem foglalkozik a kérdéssel, de a tábor tovább fog fogyatkozni. Közel sem egyértelmű, hogy mit fognak választani azok, akik elpártolnak a kiöregedett operációs rendszertől. A Windows 7 tábora ismét növekedésnek indult, és a Vistáról Windows 7-re váltás jelenti talán a legkevésbé fájdalmas előrelépést.

Ez persze biztosan nem tetszik a Microsoftnak, hiszen a vállalat a Windows 10-et szeretné minden számítógépen látni, de még mindig jobb saját körökben tartani a felhasználókat, mintsem átengedni őket alternatív platformokra (például Mac-re vagy Linuxra).

Konzumer tech

Ezek voltak az amerikai techcégek legnagyobb EU-s büntetései

A Google szerdai, 4,3 milliárdos rekord bírsága mellett az Európai Bizottság már korábban is kiosztott néhány csekket.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.