Biztosan nem tudni, de több tippünk is van, hogyan történhetett ez.
Hirdetés
 

Két nagy, az operációs rendszerek részesedését mérő vállalat is visszaesést mutatott ki a Microsoft legújabb asztali operációs rendszere kapcsán. Bár ezek a mérések közel sem pontosak, a visszaesést valószínűsíti, hogy az két, egymástól független mérés igazolja. A StatCounter Global Stats jelentése szerint a Windows 10 augusztusi részesedéséhez képest 0,1 ezrelékkel csökkent a platform piaci aránya szeptemberben, ezzel 24,42 százalékos eredmény mutatott fel az első őszi hónapban. A Netmarketshare nagyobb esésről számolt be: az utolsó nyári hónapban mért 22,99 százalékról 22,53 százalékra esett a W10 asztali operációs rendszerek közötti részaránya.

Mindez azért nagyon érdekes, mert a Windows 10 a Microsoft legfrissebb asztali OS-e, még bőven felszálló ágban kellene, hogy legyen. Alig egy éve van piacon a végleges változat, az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján pedig ilyenkor az új redmondi operációs rendszerek még lendületesen szokták gyűjtögetni az új felhasználókat.

Forrás: Netmarketshare

Technikai okok miatt csökkent a részesedés?

Noha egyelőre nem tudni, hogy mi áll a megtorpanás hátterében, és azt sem, hogy ez vajon trendforduló vagy csak pillanatnyi megbotlás, van néhány elképzelés arra vonatkozóan, mi okozhatta a visszaesést.

Egyrészt lehet a mérési módszertan hibája; mindkét piackutató cég a webes forgalmat elemezve adja meg számait. A StatCounternél létezik egy olyan kategória (Unknown), ami az ismeretlen asztali OS-eket jelöli; ez a júniusi 4,06 százalékról 6,42 százalékra nőtt szeptemberben. Könnyen lehet, hogy ebbe kerültek a „hiányzó” Windows 10 felhasználók.

Ezt a teóriát támasztja alá egy harmadik, bár kevésbé releváns mérési módszer. Eszerint, ha kicsivel is, de gyarapodott a W10 tábora. Az amerikai kormányzati oldalakat látogató gépekről szintén készül statisztika, az így gyűjtött adatok azt mutatják, hogy az ezeket a site-okat augusztusban meglátogatók 31,98 százaléka használt W10-et, míg szeptemberben ugyanez az érték 32,48 százalék lett.

Forrás: Net Applications

A Microsoft is rájátszott

Másrészt augusztusra véget ért a Windows 7/8 platformokról való ingyenes frissítés, amitől megtorpanhatott a felhasználói tábor bővülése. Ráadásul az utána, augusztus 2-án érkező Anniversary Update relatíve sok problémát okozott, egy héttel később már külön oldalak foglalkoztak ezeknek a hibáknak a felmérésével és a rá adható válaszok ismertetésével. Ez a fiaskó megingathatta az emberek bizalmát az új operációs rendszerben, ami egyeseknél oda is vezethetett, hogy igénybe vették a rollback lehetőségét, és visszaálltak a korábban használt platformra.

Vélhetően az sem használt a Windows 10 piaci részesedésének, hogy a nagy adatközponti beruházásoknál (Kína, USA, Nyugat-Európa) jelentősen előretört a Linux.

Legyen bárhogy is, az igazi meglepetés november elején érkezhet; akkor ugyanis nyilvánvalóvá válik, hogy egyszeri botlás történt-e vagy pedig tényleg ilyen gyorsan leszálló ágba került a Microsoft legújabb asztali operációs rendszere. Mi az előbbit tartjuk valószínűbbnek, tekintve, hogy a nagyvállalati átállások jelentős része – a korábbi ingyenes frissítési lehetőség ellenére – még nem zajlott le.

Windows-ok egymás között

Legyen bármi is az igazság, a Windows 7 vezető pozícióját még nem tudta megingatni az új platform. Ennek részesedése 55,66 százalék volt az amerikai kormányzati oldalak statisztikája szerint, a StatCounter 34,9 százalékos értéket adott meg erre az időszakra vonatkozóan, a Netmarketshare pedig 48,27 százalékról számolt be. Mindeközben a Windows XP még mindig tartja magát: 2,07, 9,11 és 5,44 százalékos részesedést mutattak a fenti források a Microsoft igencsak elavult operációs rendszerével kapcsolatban.

A Windows 8.1 6-8 százalék közötti részarányt mondhat magáénak, a Windows Vista pedig lekerült a jelzett operációs rendszerek ábrájáról. Ez utóbbi jól jelzi, mennyire félresikerült lett a Windows XP és Windows 7 közé beékelődött redmondi OS.

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.