És ezalatt több pénzt termelt a gyártójának, mint előtte bármelyik másik technológiai eszköz. Az elemzők szerint még van pár jó éve, de aztán az ikonikus okostelefon is megadja magát a kiterjesztett valóságnak.
Hirdetés
 

Az Apple tíz évvel ezelőtt, június 29-én dobta piacra legelső érintőképernyős telefonját, a három éven keresztül titokban fejlesztett és 2007 januárjában bemutatott iPhone-t. A készülékből tavaly nyáron adták el az egymilliárdodik darabot, idén márciusban pedig már 1,16 milliárdról beszéltek; ennek alapján valószínű, hogy a tizedik évfordulót 1,2 milliárd körüli eladott mennyiséggel ünnepelhették az Apple-nél.

Ilyen erővel pénzt is nyomtathattak volna

Karrierje során az iPhone több mint 700 milliárd dolláros bevételt és több mint 100 milliárdos nettó profitot hozott a gyártónak, így valószínű, hogy ez minden idők legtöbb nyereséget termelő technikai eszköze. Maga az Apple még 19 milliárdos összes forgalommal zárta a 2006-ot, vagyis az iPhone megjelenése előtti évet, hogy aztán 2016-ra a világ legértékesebb technológiai cégeként már 216 milliárdos bevételt jelentsen.

Az Apple részvényei 2007 január 9-én, az iPhone leleplezésekor 11,94 dolláron álltak, a június végi évfordulón pedig 144,73 dollárt értek. Ez azt jelenti, hogy azóta a vállalat papírjai több mint 1100 százalékkal érnek többet, legnagyobb részt az iPhone-nak köszönhetően. A társaság villámgyors növekedése még látványosabb, ha figyelembe vesszük, hogy az S&P 500-as index ez alatt az idő alatt nagyjából 60 százalékkal emelkedett.

Mai szemmel érdekesnek tűnik visszanézni, hogy a legelső iPhone mit tudott, jobban mondva mit nem tudott. A versenytársainál két-háromszor drágább készülék mai szemmel fájdalmasan lassú online kapcsolattal rendelkezett, sőt egy számítógépre is szükség volt a használatához; még nem létezett a hozzá tartozó alkalmazásáruház sem, és olyan készségek hiányoztak belőle, mint például az elforgatható képernyő vagy a szöveg kivágása és beillesztése.

Semmi sem tart örökké, még az iPhone sem

A felhasználókat azonban a jelek szerint nem zavarta, hogy az Apple csak lassan csepegteti a manapság már alapvetőnek számító funkciókat. Az iPhone minden új verziója egyre népszerűbb lett, és közvetve egész iparágakat tett hidegre. Az amerikai Consumer Technology Association adatai szerint 2007 és 2016 között a digitális kamerák piaca 66 százalékkal, a hordozható médialejátszók (MP3) forgalma 87 százalékkal, a hordozható navigációs eszközök eladásai pedig 80 százalékkal estek vissza.

Az elemzők ugyanakkor egyre gyakrabban írnak arról, hogy az iPhone uralma is a végéhez közeledik. A Loup Ventures szerint például az Apple okostelefonjainak eladásai a következő évtizedben folyamatosan visszaesnek majd, és erre az Apple is időben felkészül: a vállalat már javában dolgozik az érthetőség kedvéért "Apple Glass" néven emlegetett terméken, amivel meglovagolhatja a kiterjesztett és virtuális valóság konzumerizációját.

Erre utalnak az utóbbi időben nyélbe ütött cégfelvásárlások vagy a benyújtott szabadalmak is, sőt az Apple már elismert szakambereket is elkezdett magához csábítani, mint például a Microsoft HoloLens projektjének egyik vezetőjét. Mivel a társaság a múltban sem ijedt meg attól, ha a jövőbeni sikerek érdekében saját termékeit kellett kannibalizálnia, jó esély van rá, hogy a cég következő nagy dobása a virtuális vagy kiterjesztett valóság területéről érkezik majd.

Konzumer tech

Felhasználóik után kutakodó reklámblokkolók

A Google öt Chrome-kiegészítőt távolított el kínálatából, melyeket több mint 20 millióan használtak reklámblokkolásra. Az ok? Túlságosan kíváncsinak bizonyultak.
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.