A cég új menedzsmentplatformjával webOS-es tévéken keresztül lehet üzemeltetni egy sor szállodai szolgáltatást.

A szállodák kommunikációs hálózatának egyszerűbb kiépítésének ígéretével mutatta be új televíziós menedzsmentplatformját az LG. A Pro:Centric Direct 3.0 a szállodák okostévéire épül. A tévékészülékek amellett, hogy wifi hotspotként is üzemelhetnek, egyfajta általános kommunikációs központ feladatát is ellátják, amelyen keresztül a vendég személyre szabott információkat kaphat, és kommunikálhat a recepcióval.

Szobánként variálhatók a beállítások

A Pro:Centric Directtel ellátott tévéken keresztül azonban nem csak a személyzettel lehet kommunikálni, hanem a szoba intelligens eszközeit is lehet vezérelni: a lámpákat, a függönyöket, de akár a zárakat is. Az LG itt lényegében egy speciális IoT rendszert épít ki, amelynek központi eszközei a webOS-es okostévék. Ezekkel megoldható, hogy VLAN-ok kialakításához se kelljen jeltovábbítókat használni, mert akár a tévék segítségével is kialakíthatók a szobánként elkülönített és távolról menedzselhető hálózatok.

A rendszerben az LG a ZigBee szabvány mellett tette le a voksát. Ahogy a Bluetooth, úgy a ZigBee is az IEEE 802.15-re szabványra épül. Bár kicsi sávszélességet biztosít, így csak egyszerű eszközök vezérlésére alkalmas, ugyanakkor a vezérlőegység nagyon hosszú akkumulátoros üzemidőt biztos, hónapokig, sőt egyes speciális esetekben akár évekig is képes üzemelni egy feltöltéssel.

A menedzsmentplatform az LG szerint annyira rugalmas, hogy akár szobánként lehet módosítani a beállításait, például hogy a vendég milyen információkat kapjon, milyen televíziós csatornákat nézhessen, mit érjen el a wifihálózaton keresztül stb.

Van saját hangvezérlése, így a vendég szóbeli utasításokkal is irányíthatja a rendszerbe kapcsolt eszközöket, de információkat is kérhetnek például a várható időjárásról vagy a környékbeli látnivalókról. A rendszert ezeket az "eseményeket" nem rögzíti a felhőben, és mindenben megfelel a GDPR előírásainak – állítja az LG.

Nagy pénz van a turizmus digitalizálásában

Minden eddiginél nagyobb tömegek indulnak el a világban turistaként, folyamatosan növelve a már jelenleg is 7 ezer milliárd dollárnál nagyobb globális piacot. A Turisztikai Világszervezet, az UNWTO (World Tourism Organization) statisztikái szerint 2017-ben 1,2 milliárd ember jelent meg turistaként a világ négy legnépszerűbb régiójában (Ázsia, Észak-Amerika, Európa és Közel-Kelet). 2005-ben számik még 700 millió körül mozgott.

Az utazó tömegek megnyeréséért komoly harcot vívnak a szállodák (egymással és az Airbnb típusú szállásmegosztó oldalakkal), de a szállodai rendszereket szállító cégek is. Az ún. hospitality szoftverek piacán mára a legnagyobb cégek is megjelentek. Az Oracle például 2014-ben vásárolta fel a hospitality rendszereket fejlesztő Microst. A Saleforce is részben erre a piacra gondolva vette meg 2018-ban a MuleSoft API-integrációs céget. De ott van a Microsoft is a Dynamics 365 for Clouddal, amit szállodai környezetbe is használnak, vagy az Adobe a tavaly megszerzett Marketóval, amely a marketingautomatizációban segít.

Emellett se szeri, se száma a kisebb szereplőknek, melyek között a problémához az IoT felől közelítő LG még a nagyobbakhoz számítható. A kisebb aspiránsok között van egy ígéretes hazai szereplő is, a TMRW, amely még egy teljes mértékben digitalizált butikhotelt is felépített Budapesten rendszere képességeit bemutatandó.

Cloud & big data

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.