Egy kísérleti projektben létrehozott eszköz a környezeti adatokat gyűjti be és alakítja át szöveggé, amiből a generatív MI virtuális fotókat készít.

Egy Amszterdamban élő dán dizájner egy speciális, mesterséges intelligenciára épülő kamerát épített, amelyik lényegében vakon, objektív használata nélkül készít fiktív felvételeket. A Paragraphica néven futó eszköz egy nagy csomó nyílt forású adatot gyűjt a lokációról, az időjárási viszonyokról, az időpontról vagy akár a közelben található dolgokról, ezek alapján pedig az MI segítségével hozza létre a képet. A felhasználók ugyanúgy tárcsákkal módosíthatják a beállításokat, mint a hagyományos analóg kamerák esetében.

A prototípus fejlesztője, Bjørn Karmann szerint egy művészeti projektről van szó, vagyis egyelőre nem célja, hogy a Paragraphica kereskedelmi termékké váljon – inkább a mesterséges intelligencia szerepét hivatott megkérdőjelezni "a kreatív feszültség idején". Nehéz lenne azonban megjósolni, hogy ez így is marad-e: miután elkészült a megoldás online változata is, amellyel bárki készíthet hasonló képeket, a hírek szerint az érdeklődők annyira túlterhelték az oldalt, hogy ez egyelőre nem mindenkinek sikerült.

Már nem egyértelmű, hogy mi a valóság

A kamerán egy kis szobor fedi le azt a helyet, amelyet normálisan az objektívnek kellene elfoglalnia. Kialakítását Karmann szerint a csillagorrú vakond ihlette, egy olyan állat, amely funkcionálisan vak, de jellegzetes orrával mégis kitűnően "látja" környezetét. A művész a Tech & Science Daily podcastjában elmondta, hogy a mesterséges intelligenciát már most is széles körben használják fényképek megváltoztatására, és aggasztónak tartja, amikor ezekre az algoritmusokra hagyatkoznak a fotók feljavításához.
 

forrás: twitter.com @BjoernKarmann


Szerinte a tendencia arrafelé mutata, hogy a képek elvesztik valóságtartalmukat, ő pedig erre a problémára hívja fel a figyelmet egy kézzelfogható tárgy formájában, amelyhez bárki könnyen kapcsolódhat. Az eszköz az összegyűjtött adatokat szöveggé alakítja, a gomb megnyomásával pedig elkészíti annak grafikus reprezentációját. A kamera alapja egyébként egy Raspberry Pi 4 számítógép és egy egyedi elektronikával ellátott, 3D-nyomtatott ház, szoftvere pedig Noodl és Python kódot futtat a Stable Diffusion API-jával.

Ahogy a generatív mesterséges intelligencia terjedése tényleg elmossa a határt a valódi és a hamis képek között, úgy merülnek fel az aggályok a művészek és fotósok szerzői jogainak megsértésével kapcsolatban is. Februárban a Getty Images már bíróság elé rángatta a Stable Diffusion mögött álló Stability AI-t, amiért az ő képadatbázisát is felhasználta a program betanítására, de az is véleményes helyzeteket teremt, amikor a mesterséges intelligencia képessé válik megtévesztő módon utánozni egyes emberek munkáit.

Konzumer tech

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.